Inevitabilul, din punctul de vedere al fumatorilor, s-a produs. De câteva zile s-a interzis prin lege fumatul in spatiile publice, iar acest lucru s-a simtit atât in rândul fumatorilor cât si la nivelul cluburilor, restaurantelor si pub-urilor care permiteau pâna acum acest viciu. Primele semne au aparut inca de vineri dimineata. Intr-o locatie din zona Teatrului de Animatie, unde multi bacauani preferau sa serveasca micul dejun si cafeaua de dimineata, si care zi de zi era foarte aglomerata, erau ocupate doar doua mese.

„Eu zic ca e mai bine asa. Aerul e mai respirabil”, ne-a spus o doamna care savura un ceai si care a marturisit ca nu este fumatoare. Nu de aceeasi parere era, insa, unul dintre ospatari: „Daca la ora asta, dimineata de dimineata era plin, acum se vede clar ce efect are aceasta lege pentru noi. Nu mai vin clientii, nu mai facem incasari si afacerea este pusa in pericol. Speram sa fie doar o chestie de moment si lucrurile sa revina la normal”, a spus acesta, neprecizând ce inseamna „revenire la normal”. In zona barurilor de pe Razboieni, cam aceeasi situatie. Câteva tinere la un ceai si cam atât. Un grup de tineri, probabil elevi de liceu, fumau in fata unui pub.

„Ce sa facem daca nu ne mai lasa sa fumam inauntru ? Iesim afara chiar daca e mai rece. Noroc ca vine primavara…”, a spus chicotind unul dintre ei. Privind acest tablou cu tinerii iesiti la o tigara realizam astfel ca fumatul va deveni o activitate organizata. Nu mai fumeaza nimeni de capul lui. Mai interesant a fost ce s-a intâmplat in zona de cluburi. Vineri seara un club din apropierea mall-ului era la fel de plin ca in fiecare weekend. Aici ospatarii au avut viata grea cu unii clienti care mai incercau sa aprinda câte o tigara. Nu au fost acceptati nici cei cu „electronice”.

PUBLICITATE

Daca locatia respectiva era „celebra” pentru fumul mult de tigara, de aceasta data aerul a fost respirabil. „Ajungem si noi acasa fara sa mirosim atât de urât din cauza fumului de tigara”, a comentat o domnisoara care a mai spus ca de nenumarate ori a avut certuri cu parintii care o acuzau ca fumeaza desi nu a facut niciodata acest lucru. Daca vineri seara a fost aglomerat, nu acelasi lucru s-a intâmplat sâmbata noapte când au fost mult mai putini clienti.

„Cred ca se vede clar efectul acestei legi, dar nu trebuie sa ne speriem. In foarte multe tari europene exista legi similare si oamenii s-au obisnuit. Sunt convins ca asa va fi si la noi”, a spus un reprezentant al clubului.

Dar e mai bine sa nu facem o tragedie din asta si sa lasam lucrurile sa decurga normal, sa fim in rând cu toata lumea civilizata. Doar asta ne-am dorit mereu, nu? Si n-am vazut pe nimeni pâna acum murind ca nu a…fumat.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ