Mi-am adus aminte de o veche poveste; adevărată. În 1982, Naționala de fotbal a Italiei se întorcea, cu avionul, din Spania, de la întrecerile Campionatului Mondial de Fotbal, unde cucerise laurii, învingând Spania. Paolo Rossi (24), care era în aeronavă, devenise, cu șase goluri înscrise, golgeterul competiției. Era idolul a milioane de fani din lumea întreagă. Alessandro Pertini (86 de ani), Președintele Italiei, aflat în avion, s-a apropiat de el și l-a întrebat: ,,Domnule Rossi, îmi dați voie să vă tutuiesc?”… Fostul jurnalist Pertini era locuit de civilizație, avea o desăvârșită etică a bunului simț…

Ce este un lider de stat, un Președinte? Primul dintre slujbașii mei, dacă ascult atent șoaptele democrației autentice. Un slujbaș de lux căruia, din impozitul meu, al nostru, are asigurate securitatea de grad zero, un confort al habitatului de excepție și venituri bunicele, sănătatea-i este monitorizată non-stop și gratuit, imunitatea îl ferește, cel puțin temporar, de vizite oficiale în fața instanțelor. Etc.

Klaus Werner Iohannis, Președintele statului meu, primul meu slujbaș, ales/ plătit pentru a trudi întru respectarea intereselor și drepturilor mele legale, are un comportament cel puțin bizar: pe unde mă prinde, mă tutuiește. Tu, atunci când mi se adresează mie, Voi, când ni se adresează Nouă… Cuvințelul DUMNEAVOASTRĂ, existent în toate limbile pământului, îi este străin sau poate că, pozând într-un fel de zeitate îngăduitoare, de homo deus, cum ar zice Yuval Noah Harari, istoricul filosof, îl ignoră cu bună știință, pentru ne a arăta în ce Olimp ființează.

N-am prășit împreună pe aceleași ogoare la CAP, n-am concurat cu dumnealui pentru acapararea piețelor sparanghelului și imobiliarelor, n-am avut bucuria să-l întâlnesc prin topul olimpiadelor naționale, ca profesor. Etc. Mă tot întreb: de ce ține mereu morțiș să se tragă cu mine de șireturi?


PUBLICITATE