26 februarie 2024
ActualitatePrimarul Viziteu: Bacăul este singura localitate care adună câinii de pe străzi...

Primarul Viziteu: Bacăul este singura localitate care adună câinii de pe străzi pe o rază de 50 de km

Într-o dezbatere privind problema câinilor fără stăpân în orașul Bacău, primarul Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu a răspuns acuzațiilor prefectului Lucian Bogdănel, care a vorbit despre creșterea alarmantă a numărului de patrupede și solicitase implementarea unor măsuri radicale. “Suntem singurii care adună câinii de pe străzi, pe o rază de 50 de kilometri în jurul Bacăului!” – a fost replica directă a primarului, subliniind eforturile susținute ale administrației locale în gestionarea acestei probleme persistente.

Conform primarului Viziteu, problema câinilor nu este specifică doar Bacăului, ci se extinde către orașe precum Onești, Moinești, Roman, Bârlad sau Adjud. Primarul a evidențiat că, în ciuda numeroaselor campanii de sterilizare gratuită, acțiuni de capturare și inițiative de informare, numărul câinilor fără stăpân rămâne constant pe domeniul public. Cu toate acestea, eforturile administrației locale au dus la capturarea a 278 de câini în primele 9 luni ale anului, cu sterilizarea și ciparea acestora, ajungând la un total de 1.547 de câini în adăposturi.

Primarul a subliniat însă că resursele limitate și lipsa de personal calificat au împiedicat extinderea eforturilor. “Am fi vrut mai mult de atât, însă suntem limitați de numărul mic de angajați și nici atunci când am putut organiza concursuri pentru ocuparea locurilor vacante, băcăuanii nu au stat la coadă pentru a se angaja pe posturi de hingheri sau îngrijitori de câini”, a explicat primarul Viziteu.În lumina acestor provocări, primarul a propus două soluții esențiale: coordonarea cu unitățile administrativ-teritoriale vecine pentru gestionarea câinilor de pe străzi și sterilizarea celor cu proprietari. Un proiect pentru înființarea serviciului metropolitan de ecarisaj este în curs și se speră ca până anul viitor să devină realitate.

În ceea ce privește sterilizarea câinilor cu stăpân, primarul a menționat sprijinul organizației Wir Ritten Hunde, care a finanțat campanii de sterilizare pentru 807 câini anul acesta. De asemenea, se intenționează încheierea de contracte cu cabinetele veterinare din Bacău pentru a extinde acest program, utilizând fonduri publice locale.

Pe lângă acțiunile concrete, primarul a evidențiat și necesitatea sprijinului instituțiilor cu atribuții în această problemă. În special, s-a exprimat nevoia unui registru al câinilor cu stăpân din municipiu, întocmit de Direcția Sanitar Veterinară, pentru a monitoriza starea de sănătate și situația reproducției animalelor. Totodată, primarul a subliniat lipsa aplicării unor amenzi consistente celor care abandonează pui pe stradă sau nu sterilizează animalele, menționând rolul Poliției Animalelor în acest context.

În final, primarul Viziteu a făcut un apel către populație, solicitând sprijinul comunității în evitarea hrănirii câinilor fără stăpân și colaborarea cu autoritățile pentru capturarea și plasarea acestora în adăposturi, unde le este asigurat un mediu sigur și iubire din partea personalului dedicat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri