Tribunalul Bacau a dat, marti, sentintele in dosarul privind repartizarea unui apartament din fondul locativ al primariei, in care au fost trimisi in judecata primarul Romeo Stavarache si doi fosti angajati ai Primariei Bacau – Gheorghe Muntianu, fostul sef al Serviciului administrare fond locativ si îndrumare asociatii de proprietari, si Gavril Pircu, fostul director executiv al Directiei Patrimoniu. Gheorghe Muntianu a fost condamnat, pentru tentativa la abuz în serviciu, uz de fals si conflict de interese, la 3 ani de inchisoare cu suspendare. Pentru tentativa la abuz in serviciu, Gavril Pircu a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. Aceeasi infractiune i-a adus primarului Romeo Stavarache o pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare. Hotarârea nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Spera intr-o achitare

Edilul Bacaului spera intr-o achitare, pe tot parcursul procesului, in dosarul „Apartamentul”, incercând sa demonstreze ca la mijloc a fost un complot, ca el habar nu a avut de ce se intâmpla in primarie, ca repartizarea si actele de vânzare a apartamentului din fondul locativ pe numele lui Muntianu s-au facut fara stirea edilului si cu complicitatea mai multor subordonati. Functionarii audiati au lasat de inteles, in schimb, ca nimeni nu avea curaj sa miste in front, chiar daca unii stiau ca beneficiarul apartamentului este angajat al primariei si ca repartizarea ar fi cel putin imorala. Inclusiv Gavril Pircu a sustinut in instanta ca a semnat pentru repartizarea locuintei lui Muntianu pentru ca la dosar era o nota interna a primarului care „avea pentru mine caracter obligatoriu si trebuia rezolvata”.

Ataca decizia

Mâhnit de decizia instantei, primarul Stavarache a declarat ca va ataca decizia. Mandatul sau merge inainte, la fel ca si proiectele incepute, dupa cum a declarat ieri pentru Desteptarea .

„Astept motivarea. Voi face apel si imi voi dovedi nevinovatia. Am incredere in continuare in Justitie.”
Romeo Stavarache, primarul Bacaului

„La aceasta etapa, Institutia Prefectului nu poate actiona. In momentul in care va exista o decizie definitiva si irevocabila, prefectul semneaza un ordin de revocare din functie”, a precizat prefectul Dorian Pocovnicu. Presedintele PSD Bacau, Dragos Benea, s-a abtinut de la comentarii pe seama subiectului. “Nu comentez nici o decizie a instantei”, a spus acesta.

„Romeo Stavarache va fi suspendat din calitatea de membru al PNL, asa cum prevede statutul. Nu este placut ca un membru al PNL sa fie condamnat, chiar si in prima instanta. Daca decizia este mentinuta in urma apelului, Stavarache va fi exclus din partid.”
Tudorita Lungu, copresedintele PNL Bacau

In ultimii doi ani, mai multi primari din judetul Bacau si-au pierdut functiile. Este vorba de edilii din Horgesti, Odobesti, Balcani, Margineni, Onesti, Prajesti, Sascut. Singura comuna in care au fost alegeri este Luizi Calugara. Primarul din Tg.Trotus a fost inlocuit din cauza ca a decedat.

Catalina Chifu
Andreea Gavrila

Ce spune sentinta:

1.Condamnă pe inc. Muntianu Gheorghe, pentru comiterea infracţiunilor de: -tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăz. de art. 20 C.penal din 1969 rap. la art. 132 Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 C.penal din 1969 cu aplic. art. 41 al. 2 C.penal din 1969 şi art. 5 al. 1 C.penal la pedeapsa de 3 ani închisoare; -uz de fals prevăz. de art. 291 teza a II a C.penal din 1969 cu aplic. art. 5 al. 1 C.penal la pedeapsa de 6 luni închisoare; -conflict de interese prevăz. de art. 2531 C.penal din 1969 cu aplic. art. 41 al. 2 C.penal din 1969 şi art. 5 al. 1 C.penal la pedeapsa de 2 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de 5 ani.

Potrivit art. 33 lit. a, art. 34 lit. b şi art. 35 al. 1 C.penal din 1969 contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea- aceea de 3 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de 5 ani. Pedeapsă de executat: 3 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o durată de 5 ani. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăz. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C.penal din 1969 pe durata şi în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 2 C.penal din 1969. În temeiul art. 861 C.penal din 1969 suspendă executarea pedepsei principale sub supraveghere. Fixează termen de încercare de 7 ani conform art. 862 C.penal din 1969 şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăzute de art. 864 C.penal din 1969. Pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lîngă Tribunalul Bacău; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale sub supraveghere în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 5 C.penal din 1969.

2.Condamnă pe inc. Pircu Gavril, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăz. de art. 20 C.penal din 1969 rap. la art. 132 Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 C.penal din 1969 cu aplic. art. 5 al. 1 C.penal la pedeapsa de 2 ani închisoare. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăz. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C.penal din 1969 pe durata şi în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 2 C.penal din 1969. Potrivit art. 81 C.penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate. Fixează termen de încercare de 4 ani conform art. 82 C.penal din 1969 şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăz. de art. 83 C.penal din 1969. Suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a pedepsei principale în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 5 C.penal din 1969.

3.Condamnă pe inc. Stavarache Romeo, pentru comiterea infracţiunii de tentativă la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăz. de art. 20 C.penal din 1969 rap. la art. 132 Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 248 C.penal din 1969 cu aplic. art. 41 al. 2 C.penal din 1969 şi art. 5 al. 1 C.penal la pedeapsa de 3 ani închisoare. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăz. de art. 64 lit. a teza a II a şi lit. b C.penal din 1969 pe durata şi în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 2 C.penal din 1969. Potrivit art. 81 C.penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate. Fixează termen de încercare de 5 ani conform art. 82 C.penal din 1969 şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăz. de art. 83 C.penal din 1969. Suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a pedepsei principale în condiţiile prevăz. de art. 71 al. 5 C.penal din 1969. Potrivit art. 274 al. 1, 2 C.pr.penală obligă pe fiecare inculpat să plătească statului cîte 700 lei cheltuieli judiciare din care cîte 300 lei sunt în faza de urmărire penală.

Constată că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Oameni buni care aveti un pic de notiuni juridice,uitati-vă pe portalurile tuturor instantelor sau pe practica judiciara si sa vedeti ca nu s-au dat pina acum condamnari pt tentative la abuz in serviciu.In tara binomului Dna-Sri judecatorilor le e teamâ sa mai dea sentinte drepte in dosarele instrumentate de Dna.Unii judecatori se simt cu musca pe caciula si ar putea-o incasa din urma iar altii si-ar pune sistemul in cap in caz de vreo achitare.Pai astuia ii dai trei ani pe o poveste nefinalizata iar altuia de a pretins 75.ooo euro pt mituirea Curtii de Apel Bacau si ma refer la un avocat Pnl,ii sai doi ani si opt luni.Nebun nebun Stava dar sa-i fereasca Dumnezeu pe unii de dreptatea sa!!!

 2. Tot să fii primar și să bagi vastul în borcanul cu miere.Halal hotărâre…și să mai zică lumea că justiția trebuie să și prevină nu numai să pedepsească. Furați dragi primari că nu pățiți nimic!

  • Dar unde a bagat “vastul”? Era ceva pentru el? Auzi…tentativa la abuz in serviciu! Bine ca nu au inventat tentativa la tentativa! Sa il condamne pentru contracte smenuite sau pentru mita, nu pentru cai verzi pe pereti!

 3. Dar el nu are asemenea calitati.
  Si asta nu e tot, mai are cateva dosare penale in curs, ca darea si luarea de mita se pedepseste.
  Deci e o chestiune de timp pana penalul asta va face puscarie realmente.

 4. mai,al dracului, cum se mai inchina justitia cea oarba la picioarele piticotului! halal sentinta,n-am ce zice!
  ce ma doare cel mai tare ca s-ar putea sa-l mai avem pe cap multi ani de acum incolo ca primar adica… iar dosarele penale se vor clasa unul cate unul!
  stavarake ar fi trebuit sa-si dea demisia inca de anul trecut cand a fost arestat daca avea demnitate!

 5. auzi cine reactioneaza. toapa de tudorita lungu.pe asta stavarache a pus-o presedinta la pdl cu conditia sa il dea afara pe scripat, fiindca ii facea zile fripte in consiliu local si facea multe dezvaluiri.acum acesta ,,greseala politica” cere demisia lui stavarache. rusine..

 6. Nu conteaza cine reactioneaza, important e ca vinovatii sa fie in puscarie iar orasul sa fie condus de oameni care chiar isi doresc sa lucreze corect si sa refaca imaginea Bacaului distrusa de acesti infractori

 7. Cel mai corect si cinstit primar este cel mai aspru sanctionat de justitie. Asa cu tentativa de abuz putem sa-i bagam in puscarie pe toti . Un coleg de munca mi-a zis ca trebuia sa-i dea lui Stavarache 10 ani, eu stiind ca acel coleg a luat mita in nenumarate randuri….Cata rautate si din partea cui!

LĂSAȚI UN MESAJ