Municipiul Bacău are nevoie de o reconstrucție profundă, de la nivelul minus cinci metri, al rețelelor de canalizare și termie, consideră Cosmin Necula, primarul orașului. El spune că municipiul s-a dezvoltat haotic și are nevoie de o resistematizare.

“Este necesară regândirea întregului echilibru dintre străzi, alei, parcări și spațiile verzi, consideră primarul Bacăului. Orașul funcționează după principiile din anii ’50-’60, după valorile de trafic și numărul de mașini de atunci”.

Pe orizontală și pe verticală

PUBLICITATE

Resistematizarea este necesară atât pe orizontală, de la alinierea zonelor de pomi și modificarea aliniamentelor trotuarelor până la interzicerea accesului cu autoturisme pe anumite străzi, dar și pe verticală, de la rețele de canalizare până la cablurile de date care sunt spânzurate acum peste tot. Fondurile vor proveni de la bugetul local, dar ar putea veni și de la Uniunea Europeană, în special cele pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile de pe Axa prioritară 4 din cadrul Programului Operațional Regional.

“Sunt anumite zone în oraș în care se produc aglomerări frecvente și în care, de exemplu, am putea decide interzicerea accesului cu autoturisme și să permitem accesul numai a autobuzelor de transport în comun”, spune primarul Cosmin Necula.

De vrut e ușor…

… dar de realizat e mai greu. Două ar fi piedicile care ar putea pune probleme acestui proiect ambițios: inerția administrativă și legislația foarte proastă. Primarul Necula dă ca exemplu modernizarea străzii Aeroportului, care nu poate începe încă deoarece se mai așteaptă un aviz de la Autoritatea Aeronautică.

În plus, contestațiile la licitații pot bloca luni de zile proiectele, dacă nu și mai mult. Cosmin Necula se declară, însă, optimist și crede că aceste idei pot fi puse în practică. Și nu doar pentru că e vorba de, poate, cel mai ambițios proiect administrativ din ultimii 20 de ani, ci, în primul rând, de o necesitate stringentă: dacă nu se iau măsuri drastice, orașul se va bloca.

“Doresc tuturor băcăuanilor multă sănătate și fericire alături de cei cu care își vor petrece Sărbătorile.”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

13 COMENTARII

 1. Si cu proiectele vechi incepute si neterminate cum ramane?(gen spitalul municipal)…nu-i oare normal si de bun simt sa termini intai o lucrare si apoi sa te apuci de alta noua? Orasul nu cred ca mai suporta atatea lucruri incepute si neterminate sau facute prost(pasajul de la gara…)
  “E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune, potrivind cuvinte goale ce din coada au sa sune”…adaptare dupa ME.

 2. Ar fi interesant si o prezentare a realizărilor, nu doar a proiectelor care de cele mai multe ori sunt abandonate..vezi cele o mie de locuri de parcare pe care spunea in campanie ca le va crea.

 3. L-am crede mai mult pe domnul primar daca ar lua si niste masuri mai usor de realizat si care sa demonstreze cetatenilor ca este un bun gospodar :
  – zona stadionului s-a transformat intr-o groapa de gunoi prin depozitarea zapezii ,balariile sunt la ele acasa ,scarile de acces dinspre oras spre zona sportiva sunt o paragina , scarile de acces dinspre cartierul Cornisa 1 spre zona sportiva sunt rupte ,
  – parcul Cancicov si in aceasta primavara ca si in celelalte primaveri este in paragina ,se face curetenie superficial , spatiile verzi sunt neingrijite si nu mai vorbim de bancile de pe care s-a dus voseaua (desi multe din ele au fost puse anul trecut ) si sunt pline de gainat de ciori ;
  – un chiosc de ziare abandonat la coltul vechii policlinici s-a transformat in pubela de gunoi si desi am semnalat inca din august anul trecut acest lucru nu s-a intamplat nimic ( asa facea si celalat primar…pe principiul cainii latra ,caravana trece ! );
  Dar ca sa vedeti cat de gospodar este primarul uitati-va doar la sediul primariei…scari rupte si geamuri murdare ! asta spune mult !

 4. Sistematizarea orasului (mai bine zis dezvoltarea celui atestat acum 600 de ani) trebuia sa se faca pe baza PUG-ului revizuit acum citiva ani,O minte creata a contractat PUG-ul cu o firma din Iasi care, la vizita in teren cauta Bacaul pe la Sendreni ( stiau ei ceva de Siret si o confluienta !) Ce a iesit ? A iesit Tulcea in Bacau, asta a iesit. Convenabil pentru cei care au aprobat tot felul de mascari drept constructii incadrabile in planul de urbanism. Paine buna pentru functionarii de pe traseul de avizare si autorizare! Atatea PUZ-uri pentru adaptare incat PUG-ul a ramas ca pantalonii clovnilor de nu se stie care este materialul original de sub petice! Resistematizarea ar inseamna o echipa formata din cativa locuitori inovativi, buni cunoscatori ai orasului de mai demult si un pachet de arhitecti si topometri tineri neviciati de afaceristii imobiliari, care sa o gandeasca. Apoi, pe proiectul nou, o dezbatere publica serioasa si, dupa aprobare, fara Puz-uri de adapatare ! Puteti face asta. Legislatia va permite. Ce vorbeste primarul este in esenta corect, dar ce te faci cu constructiile care trebuie demolate pentru refacerea orasului? Tot ce s-a construit cu aprobarea edililor, indiferent de proprietar, trebuie platit de comunitate. Cum facem asta cand si asa orasul este indatorat, depopulat, fara infrastructura, fara economie si fara perspectiva de dezvoltare ? Din 207000 de locuitori in 1995, am ramas 133000 si astia, in cea mai mare parte, inactivi (batrani sau copii in perioada de scolarizare). Cu ce platim resistematizarea? Daca nu va grabiti, pina refaceti proiectele ajungem ca in 1968 la reimpartirea administrativ-teritoriala a tarii : 68000 de locuitori, si atunci nu vor mai trebui atatea dotari urbanistice, iar ulitele astea ale Bacaului vor parea bulevarde! Mai bine ganditi-va la posibilitati de dezvoltare economica pentru a reveni de prin strainataturi populatia plecata si greu traitoare acolo (in cea mai mare parte!) si apoi din plusvaloarea creata in economie veti dobandi buget si pentru reurbanizare. De cat timp e nevoie? De politic depinde si de gospodarii urbei! Restul,…. apa de ploaie!

  • si cine era primar acum 4 ani? Sau ai uitat? :))) L-ati votat pe Stavarache 3 mandate si dupa ce si-a batut joc 12 ani de oras, acum ii cereti socoteala lu’ asta ca Bacaul arata naspa. Da’ din 2004 pana acum nu ati vazut ca orasul se duce dracului?

LĂSAȚI UN MESAJ