Primarul Cosmin Necula a prezentat proiectul de buget al municipiului Bacău

* bugetul pentru 2017 este de peste 340 de milioane de lei, din care 55 de milioane merg în investiții * prioritățile sunt realizarea sistemului de rezervă de apă, dar și modernizarea mai multor străzi, construirea de creșe și grădinițe și continuarea proiectelor începute, dar care au stagnat

14

Primarul Cosmin Necula a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, varianta inițială a bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Bacău pentru anul 2017. În această formă, proiectul se află în dezbatere publică până la data de 20 martie, timp în care cetățenii pot depune contestații, iar grupurile politice din Consiliul Local pot depune amendamente în privința sumelor alocate sau a proiectelor. Cu eventualele modificări, proiectul va intra în dezbaterea Consiliului Bacău, spre aprobare. Deocamdată, cert este că veniturile proprii ale municipiului sunt de 193.740.000 lei, în timp ce veniturile de la bugetul de stat se ridică la 149.544.320 lei. Adică, un total de peste 340 de milioane de lei.

Datoria publică a municipiului menționată în proiect este de 28.624.200 lei, ceea ce înseamnă un grad de îndatorare de 17,7%, în scădere de la 19,5%, cât a fost anul trecut, raportat la maximul de 30%, cât permite legea. Anul acesta, municipalitatea și-a propus să ramburseze credite de 23.904.200 lei, dar trebuie să și plătească penalități către Uniunea Europeană în valoare de 4 milioane de lei, fiindcă unele proiecte realizate din bani europeni au depășit termenele de execuție. „Am ajuns în etapa ca în orașul nostru să nu ne mai putem permite să dăm curs vreunor proiecte fanteziste sau care nu au vreun viitor.

Practic, suntem în etapa în care putem spune că trebuie să repornim motoarele orașului. Există trei mari direcții de acțiune: serviciile publice, ordine și disciplină, proiectare. Am menționat proiectarea fiindcă am preluat o primărie care este total lipsită de proiecte cu care să mergem la Guvern sau la Uniunea Europeană ca să cerem bani, nu avem proiecte pe care să le punem în execuție. De aceea, acest an va fi dedicat proiectărilor și execuțiilor principalelor obiective ce țin de serviciile publice. Rodul acestor proiecte se va vedea în ani de zile”, a spus primarul Cosmin Necula.

PUBLICITATE

Prioritățile

Proiectul de buget al Municipiului Bacău / click pentru documentul PDF
Pe primul plan stă realizarea sistemului de rezervă a apei, pentru evitarea situațiilor în care mai cedează conducta de aducțiune de la Valea Uzului, iar întregul oraș rămâne zile întregi fără apă. Acest sistem costă 7,5 milioane de lei, din care 5 milioane vin de la Guvern, iar restul din bugetul local. De asemenea, se alocă bani pentru sistematizarea zonelor urbane, îmbunătățirea infrastructurii de sport, construirea de noi creșe și grădinițe, a unui centru pentru copii cu nevoi speciale, reabilitări și modernizări de târguri și piețe, modernizarea și reabilitarea rețelelor majore de distribuire a agentului termic, amenajarea de parcări, de spații verzi și parcuri.

Referitor la sistematizarea zonelor urbane, primarul Necula a precizat că actualul Plan de Urbanism General este total depășit, chiar dacă nu s-a împlinit termenul de 10 ani după care ar trebui schimbat cu totul. Cu toate acestea, se dorește actualizarea documentului. Figurează în proiect și Spitalul Municipal (proiectarea restului de lucrări de realizat), preluat cu greu de municipalitate, anul trecut, de la firma care l-a abandonat. Se alocă bani și pentru refacerea proiectului de la Insula de Agrement, unde lucrările sunt sistate tocmai din cauză că proiectul inițial a fost întocmit defectuos, iar prin urmare constructorul nu poate face o treabă de calitate.

Bugetul mai include creșterea salariilor din administrația locală cu 20%, conform unei decizii a Curții Constituționale, lucru văzut cu ochi buni de primar, dat fiind că salariile actuale sunt mici și din această cauză nici nu se găsesc oameni să lucreze în administrație.

Sportul

La capitolul „Sport” a reintrat în plan și reabilitarea Stadionului Municipal. Pentru că ideea inițială pentru un stadion de 22.000 de locuri costa prea mult, primarul Necula spune ca administația a decis să regândeasca proiectul pentru a se economisi bani.

„Dorim să începem cât mai repede lucrările la stadion, care va avea și pistă de atletism.

Reducerea numărului de locuri la 15.000 scade considerabil costurile”, a spus primarul Cosmin Necula. Se alocă bani și pentru proiectarea în vederea modernizării Bazei „Lucrețiu Avram”.

De asemenea, pentru reabilitarea a patru săli de sport, la Colegiul „Ștefan cel Mare, Colegiul „N.V.Karpen”, Școala „Spiru Haret”, Școala „Mihail Sadoveanu”. O prioritate în acest domeniu este consolidarea și modernizarea sălii de sport și ateliere a Liceului Sportiv, acum închisă.

Învățământul

Bugetul include sumele necesare pentru construirea de noi creșe și grădinițe, cu un total de 80 de locuri. La acestea se vor adăuga locurile din acutale spații ocupate fără acte în regulă de diferite asociații și pe care Primăria vrea să le recupereze. Noile instituții vor ființa la Colegiul „N.V.Karpen”, la Școala „Mihai Drăgan” și pe strada Tecuciului. Există alocare bugetară și pentru amenajarea și dotarea a 50 de săli de clase pregătitoare, ceea ce îi va scuti pe părinți să mai scoată din buzunar bani în acest scop.

De asemenea, în parteneriat cu „Betania” se va construi Centrul pentru Copii cu nevoi speciale „Ghiocelul”

Ambiții mari

În planul bugetar mai figurează proiectare sau execuție pentru multe alte obiective. Printre acestea, Centrul pentru Tineret Bacău (în fostul Cinema „Orizont”), reabilitări la Spitalul TBC, reabilitarea parcurilor Cancicov, Catedralei și Gherăiești, amenajarea de stații de autobuz cu mobilier urban, construirea unei noi parcări la Piața Centrală. Se dorește și realizarea unui dispecerat urban, adică un sistem de monitorizare video în tot orașul, care va ajuta la o rezolvare mai operativă a problemelor urbane. Proiectele sunt însă mult mai numeroase.

„Ne dorim ca în 2017 Bacăul să înceapă să fie un oraș care oferă condiții civilizate, normale, de viață pentru secolul XXI, prin alocarea a peste 10 milioane de lei din bugetul local pentru investiții în acest an. Proiectul de buget a fost construit ținând cont de o seamă de priorități pentru acest an, dar și de situații de fapt, probleme ce vin din trecut, a căror rezolvare constituie o prioritate”.
– primarul Cosmin Necula

Reabilitarea străzilor

Primarul Cosmin Necula a precizat că în municipiul Bacău mai existau, anul trecut, 70 de străzi deloc modernizate, la stadiul de pământ sau pietriș. O parte dintre acestea intră în execuție sau proiectare anul acesta, ceea ce înseamnă realizarea completă a infrastructurii lor.
Execuția efectivă va începe pe 12 străzi a căror proiectare a fost finalizată:
Aeroportului (considerată cea mai importantă)
Mușcatelor
Florilor
Poet V.CârlovaUlmilor
Siretului II
Veronica Micle
Cireșoaiei
Tisei
Prelungirea Bradului 101-103
Salciei
Tronson suplimentar Teiului

Pentru alte 55 de străzi începe proiectarea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

14 COMENTARII

 1. Daca analizati HCL 207/2014 veti vedea ca se propunea modernizarea Stadionului Municipal prin racordarea lui la competitii internationale cu avizul FRF si FRA. Majorarea numarului de locuri aparea si din necesitatea realizarii unui corp de cladire in fata tribunei A absolut necesara pentru avizarea de catre organismele internationale pentru astfel de competitii. Deasemenea se propunea acoperirea tribunelor ca la stadionul din Cluj. La ce se va renunta?

 2. Arata foarte foarte bine distribuitia bugetului si chiar m-as bucura sa se realizeze. Pe Prelungirea Bradului 101-103 era nevoie de mult de aceasta investitie. Astept cu interes direct sa o vad finalizata!

 3. Toate proiectele sunt laudabile!Tineti-va de cuvant si o sa va aprecieze toata lumea,indiferent de culoare!Abia astept sa fie gata pista de atletism ca sa alerg si eu nitel…In privinta Insulei,refaceti putin proiectul!Noi nu vrem Aqualand,numai cu betoane in jur, ci un parc frumos cu copaci umbrosi,cu locuri ingrijite in jur,lac cu apa curata si cateva bazine in care sa ne racorim vara.Sa fie ceva pentru toti bacauanii,nu doar pentru cei care isi permit taxe de 15-20 de lei zilnic.Se cheltuie si mai putini bani cu lucruri mai simple.

  • Si de ce ti se pare normal sa fie facut in afara orasului? In ce oras ai vazut tu stadionul intr-o comuna de la marginea orasului? Lasal acolo ca e pus exact unde trebuie.

  • Nu stiu cat si daca sunt alocari pentru stadion si sala polivalenta.
   Consider ca, in contextul actual, a aloca bani pentru cele doua obiective ar fi o dovada de necunoastere a necesitatilor reale ale acestui oras.

   Si sincer, nu inteleg de ce va certati pe stadion?. Ce reprezinta un stadion de fotbal?. E un loc unde de desfasurare a spectacolelor sportive, un loc unde se vorbeste urat(injura), se scuipa seminte, se urla si da mai sunt si unii pasionati care se comporta civilizat.
   Oare ne permitem noi sa dam bani pentru o “tichie de margaritar”.

   Sunt de acord cu alocarea de fonduri pentru sportul de masa.

 4. Sa inteleg ca toata lunea e multumita de traficul din oras si locurile de parcare? A promis in campanie 1000 de locuri noi de parcare, dar nu are nici macar in faza de proiect vreunul. Curand o sa ajungem la serviciu mai repede pe jos decat cu masina.

 5. Vasile Botomei este mulțumit de proiectele primarului Cosmin Nicula.M-a primit în audiență si am aflat o gândire sănătoasă de primar:,,În prezenta funcționarilor din primărie care au refuzat să-mi elibereze autorizație de functionare pentru închirierea magazinelor din stația ,,Bartolo,,care au stat în paragină de 7 ani,dupa ce au fost distruse în mod abuziv din dispoziția fostului primar Stavarache,a spus:,,Vreau locuri de munca in Municipiul Bacău!Dnul Botomei are intabulate spațiile comerciale.Are dreptul de folosința pentru teren de stat,intabulat în Cartea funciară,din 2004.Trebuie să funcționeze!” Pentru cei care văd spațiile modernizate,le spun că acest lucru a fost cu putință gratie Primarului Cosmin Nicula. Acum spațiile sun renovate,asemenea cum erau înainte să fi fost demolate.Pentru acest lucru scriu:Mulțumesc Domnule Primar Cosmin Necula ! Scriu asta,ca om,jurist,doctor în drept,care stiu sa fac diferența la o administrație.

 6. Birou de Mediator Botomei Vasile
  Bacau, str.Republicii 27,A,1
  CIF 36584210
  Nr.1/01-08-2017
  Domnule Primar al Mun.Bacau
  Domule Prefect al Judetului Bacau,
  Domnule Presedinte al Consiliului Judetean Bacau,
  Domnule Prim Ministru al Romaniei,

  Cu aleasa consideratie si deosebit respect, noi:
  Biroul de Mediator Botomei Vasile, prin Dr.Botomei Vasile, cu sediul in Bacau, str.Republicii 27,A1, CIF 36584210 si,
  Botomei Vasile, CNP 1640107270583, domiciliat in Bacau, str. Luminii, 3 Bis, Sc. A, ap. 2, cu dresa de corespondenta in Bacau, str.Oituz, 33, email: botomei.vasile@yahoo.com, mobil 0744 191717, va aducem la cunostinta ca in UAT -Bacau se intampla lucruri trasnite!
  Se refuza eliberarea autorizatiilopr de functionare de catre dnul Viceprimar Constantin Scripat si de Primarul Cosmin Necula, dusi in eroare de functionarul public Gabriela Sentes- Coordonator,pe motiv ca nu detin contract de concesiune sau de inchiriere pentru terenul de sub spatiile comerciale din Bacau, str. Republicii 27, A1-3.
  In acelasi timp ce pe acelasi teren, sunt innregistrat si evidentiat cu taxa teren de Stat aflat in folosinta, pe durata existentei constructiei, intabulat in Cartea Funciara prin Incheieri irevocabile, si inregistrat la UAT Bacau, prin Decizii de impunere pentru taxa teren de Stat in folosinta, emise in conformitate cu legislatia primara din Noul Cod Fiscal.
  Probe:
  1.Adresa raspuns 27216/22-05-2017 emisa de viceprimar Scripat Constantin;
  2. Decizii de impuinere pentru taxa teren de Stat in folosinta emise de UAT Mun. Bacau;
  3. Incheieri de intabulare irevocabile emise de Biroul de Carte Funciara-OCPI Bacau.
  4.Sentinta civila nr.130/19 iulie 2004, definitiva si irevocabila, dosar 3259/2004, Tribunalul Bacau sectia de contencios administrativ si Fiscal, in care scrie cu valoare de autoritate de lucru judecat ca:
  ,,Terenul de sub constructie nu poate face obiectul unui contract de concesiune sau inchiriere cu Primaria Bacau, dreptul de folosinta fiind transcris”
  5. Autorizatia de functionare eliberata intemeiul sentintei civile nr.280/12-03-2009, definitiva dispusa de Tribunalul Bacau, exact pentru acelasi spatiu dinbacau, str.Republicii 27,A,1, Bacau.
  Motivul de refuz al eliberarii autorizatiilor de fnctionare este abuziv, inscis in fals intelectual.
  Desi nu sunt eliberate autorizatii de functionare pentru spatiile respective, taxa pentru teren si impozit pe cladiri sunt impuse pe rol fiscal.
  Din acest punct de vedere cer sa dispuneti recunoasterea dreptului de folosinta al spatiilor din Bacau, str.Republicii 27,A1-3, prin eliberarea autorizatiilor de functionare, avand in vedere ca pentru acelasi teren de Stat, este ilegal sa se faca o dubla impunere si cu plata de taxa teren de Stat in folosinta si prin pretinderea de contract de concesiune sau de inchiriere.
  II. Cer sersizarea Comisiei de disciplina a fuctionarilor publici.
  Prin aceasta solicit sa fie cercetata dna Sentes Gabriela ca functionar public, deoarece isi bate joc de actele administratiei publice locale, oferindu-le dnului Viceprimar Constantin Scripat si dlui Primar Cosmin Necula, sa semneze acte ilegale cu consecinte grave asupra prestigiului de viceprimar si de Primar al municipiului Bacau.
  Noua petentilor ne-a adus grave prejudicii in relatiile cu tertii, care prin contracte de inchiriere pentru aceste spatii, cu toate ca sunt inregistrati si autorizatii cu autorizatii de functionare potrivit legii 359/2004, avand punct de lucru autorizat prin ORCBacau, sunt refuzati sistematic de dna Sentes Gabriela sa le primeasca documentatiile de autorizare, motivandu-le ca in aceste spatii nu se elinereaza autorizatii de functionate niciodata deoarece nu exista acte de foosinta pentru teren.
  Conform actelor anexate dovedim ca detinem acte de folosinta pentru teren, precum si autoritate de lucru judecat in cercetarea de legalitate a detinerii terenului d stat in folosinta, si in recunoasterea dreptului de obtinere autorizatii de functionare potrivit horararii judecatoresti de la Tribunalul Bacau, inclusiv prin condamnarea Statuluiromana la CEDO, in cauza publicata SC BartoloProd Com SRL si Botomei C.Romania, definitiva din 21 febr.2012.
  Acest lucru este forma de aparare atat a acestor doi oameni cu functie administrativa dar si pentru urgentarea recunoasterii dreptului obtinerea a autorizatiilor de functionare, avand in vedere ca de cand este in functie actuala administratie, au fost emise repetate raspunsuri de refuz de eliberare a autorizatiei de functionare, desi pentru acelasi spatiu au mai fost hotarari judecatoresti princare Primarul mun. Bacau a fost obligat sa elibereze autorizatii de functionare si le-a eliberat.
  Cu stima,
  Birou de Mediator Botomei Vasile Dr.Botomei Vasile
  __________________________ ______________________
  Nota:Petitia a fost inregistrata la Biroul relatii cu publicul din Mun.Bacau cu nr.60 613 din 02-08-217.
  Despre aceasta petitie dnul primar nu stie inca.
  Ea este unoscuta de Viceprimarul Scripat Constantin,care in audienra m-a prezentat dnei Sentes Gabriela, pentru a se corecta situatia,insa dna Sentes i-a spus ca dnul primar, impreuna cu dnul secretar Popovici Ovidiu Nicolae,dnul consilier Calancea si dnul Fantazie Ciprian, ar fi stabilit cum spune ea.
  A mintit dna Sentes Gabriela! Deoarece a rastalmacit cuvintele dlui primar.
  Primarul a spus sa vin cu document de folosinta pentru teren de Stat, cum de fapt am procedat ulterior audientei de la domnia sa, sau sa fac cerere de concesiune pentru teren.
  Cum exista deja decizie de impunere pentru taxa teren de Stat,pentru anul 2017, emisa cu nr.292124/24-03-2017, pentru suprafata de 116,84 mp, cu taxa teren de 124,00 le, rezulta ca cerinta Primarului a fost indeplinita.
  Din pacate dnul Scripat Ctin nu a avut pricepere sa inteleaga acest lucru, cu toate functiile pe care le-a avut pana acum, de fost Prefect, fost subrefect,fost viceprimar.
  Ramane acum de vazut ce hotararste Primarul!
  Doamne Dumnezeule, de ce tii in functii pe acesti functionari???

LĂSAȚI UN MESAJ