primarul Cosmin Necula

Prima conferinta de presa a noului primar al Bacaului, Cosmin Necula, a fost organizata la Centrul de Afaceri, presat de derularea unor evenimente care au suscitat interesul presei. Este vorba de oragnizarea sau nu a editiei a II-a a Festivalului Theaterstock. La conferinta a participat si viceprimarul Dragos Stefan, cel care raspunde si de domeniul cultural.

Asa cum a promis, primarul orasului a venit in fata presei cu mai multe documente elaborate si predate sub semnatura, de diferite departamente din Primarie, cum ar fi cel economic, juridic si financiar, din care, a afirmat primarul, reiese ca, in conditiile actuale, editia a doua a festivalului de teatru nu se poate desfasura.

“Am analizat impreuna cu viceprimarul Dragos Stefan fiecare document, am discutat cu toti cei implicati in prima editie. Din punct de vedere al oportunitatii consideram ca trebuie sa luam in calcul dorinta oamenilor, a nevoilor lor de cultura, de divertisment si am fost de acord ca Bacaul merita un asemenea festival, asa cum am sustinut si in campania electorala.

PUBLICITATE

Nu am plecat cu idei preconcepute, suntem deschisi, asa cum vom fi permanent, insa oamenii trebuie sa stie adevarul, insa direct de la sursa. Dorim acest festival, dar numai in conditii legale si cu acoperire in buget.

Nu exista fila bugetara, nu au fost prinse in buget aceste cheltuieli, buget aprobat in februarie 2016. Nimeni nu a depus pâna acum vreun proiect la Legea 350, unde la capitolul Cultura, recreere, religie au fost prevazuti 1,3 milioane de lei, insa disponibili nu sunt decât 700.000 de lei.

In plus, pentru editia de anul trecut a Theaterstock, Teatrul Bacovia va fi executat silit cu peste un milion de lei, deoarece Teatrul, prim managerul lui Anca Sigartau, a depasit, fara consultarea CL, bugetul alocal” – a spus Cosmin Necula.

Fata de 1,8 milioane de lei aprobati anul trecut, pe masa Teatrului, dar si a Primariei, sunt trei titluri executorii in valoare de 1.064.884 de lei si mai sunt litigii cu inca alte trupe neplatite, unul in valaore de 51.000 de lei, iar altul de 43.500 de lei.

“Teatrul este in pericol sa fie executat silit, el va trebui sa ceara credit de la Primarie, noi vom plati pâna la ultimul leu, insa vom face actiune in regres, impotriva celor care au angajat aceste cheltuieli.

De aceea, afirm, nu pot, nu putem sa organizam o noua editie decât cu respectarea legii bugetului local, legii bugetului national, a finantelor publice. Eu nu vreau sa intre nimeni in puscarie. Nu exista Fila bugetara, nu organizam o noua editie a Theaterstock.

Pâna nu se face lumina la ce s-a intâmplat anul trecut, nu putem demara alte cheltuieli la acest capitol”, a mai declarat Necula.

Primarul spune ca, dupa ce a discutat cu fostul manager al Teatrului, Anca Sigartau, cu Dragos Pandele, Madalina Rotaru si Ionut Avram, la intâlnirea de miercuri seara, si le-a explicat ca nu exista fila de buget pentru un nou festival, a fost supus unui tir mediatic, fiind acuzat ca are diferite interese. Necula spune ca nu are nici un interes dar ca nu va ceda presiunilor:

“Ne dorim sa organizam acest eveniment, dar in conditii de legalitate, normalitate si moralitate, astfel ca asupra orasului, asupra institutiilor statului, respectiv a Primariei, dar si a Teatrului, a altor entitati care au contribuit sau vor contribui la desfasuarea lui, sa nu planeze suspiciuni si neincredere”, a precizat si viceprimarul Dragos Stefan.

Ziaristii prezenti au pus intrebari, au primit raspunsuri, aceleasi raspunsuri: nu sunt bani in buget, actuala administratie doreste si asigura bacauanii ca va lucra numai cu respectarea legilor României, a hotarârilor Consiliului Local.

Au fost intrebari care nu si-au gasit raspunsuri: De ce fosta administratie, daca dorea si a promis ca va fi si editia a doua a acestui festival nu a cuprins in buget cheltuielile necesare; de ce s-a putut oraganiza Hramul Bacaului, cu mici si bere, iar Theaterstock nu are loc; de ce functionarii din Primarie nu au prezentat aceasta situatie mai inainte, de ce tocmai acum etc.

“Nu sunt adeptul lucrului facut pe genunchi, in graba, fara analiza, studii, fara acoperire bugetara. Asigur bacauanii ca nu voi mai aproba organizarea, in centrul Bacaului, cu blocarea strazilor, a tot felul de serbari, festivaluri, cu mici, bere, muzica. Bacaul are nevoie de activitati culturale serioase, de prestigiu, insa doar cu respectarea legii, a deontologiei profesionale, a statutului de oras european”, a incheiat conferinta de presa noul primar al Bacaului, Cosmin Necula.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. Avram in calitate de ce ?
    De plimbator de catea , blogangiu sa-u fripturist ?
    Scrie 10 articole cu acceasi tema , si le comenteaza singur cu nume fictive.

  2. Desi nu l-am votat si desi il consider o alegere gresita ca primar al orasului, in aceasta problema cred ca a luat cea mai buna decizie. Hai sa ne stabilim prioritatile: festiva de 1 milion de euro si nimic altceva, sau un festival mai mic, de 100-150 mii euro si rezolvat cateva probleme ale orasului (in primul rand STRANGETI CAINII DE PE STRAZI !!!)

  3. Acest festival a reprezentat o bataie de joc la adresa banului public, o spalare fe bani. La jegul asta de oras un astfel de festival ne trebuie??? Dezinfectati intai scolile, colegiile, gradinitele din orad ca e jale si apoi ,,teatru,,. Curaj, domnule primar, si nu va ladati intimidat si influentat de tot felul de profitori si lingai!!!

  4. Acest festival Theartestok,, a fost o bataie de joc si o risipa de bani din partea managerului ANCA SIGARTAU,bineinteles sub obladuirea Consiliului Local {in special mister ABABEI RADU si ILIE BARZU},,>>>Acuma cine plateste caci a fost promovata ILEGAL???!!!,,,
    Eu as propune sa plateasca toata Comisia de Promovare si CONSILIERII LOCALI ,care au VOTAT cu ochii inchisi,,,,,,caci d-na Sigartau se spala pe maini si nici gura nu-i miroase???!!!

LĂSAȚI UN MESAJ