– judetului Bacau i s-au alocat peste 35 de milioane de lei – banii vor merge, sustin edilii, catre investitiile urgente si facturile restante

Primariile care au primit mai putini bani in 2015 decât in 2014 s-au simtit nedreptatite. Formula aplicata de Guvern, in ianuarie, a fost una noua: in functie de populatie, s-a stabilit suma minima necesara functionarii unitatilor administrativ teritoriale (UAT), apoi s-a calculat necesarul ca fiind diferenta dintre aceasta suma si venitul realizat de comune/orase din taxe si impozite in 2013.

Dupa ce primarii comunelor mari, care au primit mai putin decât in 2014 sau nimic (caci aveau venituri proprii peste suma necesara functionarii) au adus critici severe acestei formule, guvernantii au promis ca vor repara greseala. Lucru care s-a si intâmplat: Guvernul a facut o rectificare de buget prin care a repartizat bani doar UAT-urilor “nedreptatite”. Judetul Bacau a primit 35.152.000 lei: 547.000 de lei din impozitul pe venit si 34.605.000 lei, cote din TVA. S-au repartizat sume variate, in functie de diferenta fata 2014, de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii de lei. Intre cele care in ianuarie 2014 nu au primit niciun leu se numara si Letea Veche.

PUBLICITATE

“La inceput de an s-au impartit banii pe baza unor criterii care ne-au dezavantajat. In general, comunele mici au primit bani mai multi”, arata Petru Dochiei, primarul comunei Letea Veche. Banii alocati la rectificare vor merge catre investitii si catre constructorii cu lucrari neplatite: “Am primit aproape 12 miliarde de lei vechi si suntem foarte multumiti. Vom scapa de niste restante si mai demaram câteva lucrari in comuna. Vrem sa facem o canalizare pe strazile care nu au fost prinse in proiectul ISPA, circa 2 km, si sa betonam santurile din satul Letea Veche.”

“Toata averea se duce pe drumuri”

Comuna Asau a primit, in ianuarie, “cu 420.000 de lei mai putin decât in 2014, apoi ne-au promis ca se remediaza situatia”, explica primarul Constantin Radulescu. La rectificare, Asaului i s-a alocat o suma importanta: 960.000 de lei (9,6 miliarde de lei vechi).

“Ce sa spun, nu ne-am asteptat! Mare parte din bani vor merge la drumuri. Trebuie sa plombam un tronson de 4 km pe drumul Asau-Apa Asau si sa reabilitam 4,5 km intre Gemenea Lunga si Brigada, care trebuie nivelat, reprofilat, pentru ca e traseu forestier si a fost distrus de camioanele cu lemne. Ne termina transportul forestier, toata averea noastra se duce pe drumuri”, declara Constantin Radulescu. E bucuros, totusi, ca aprimit bani si ca, in plus, se fac gabioane pe Trotus si Apa Asau, acolo unde au fost inundatii in 2005 si 2010. Si comunei Poduri i s-a repartizat o suma importanta la rectificare.

“Am primit peste 10 miliarde de lei vechi. Cel mai important pentru noi este sa construim grupuri sanitare la Scoala Poduri, unde cei 500 de elevi folosesc WC-ul din curte, ca in secolul XIX”, declara Diana Albu, viceprimar. Exista un deviz din 2008, in valoare de 10 miliarde de lei vechi, dar cladirea din acel proiect are doua nivele: la parter – toalete, la etaj – sala de conferinte si biblioteca.

“Noi nu vrem sa cheltuim toti banii, vrem sa facem doar parterul, pentru ca acesta e important, acum. Autorizatiile de functionare a scolilor se dau din ce in ce mai greu. Vrem, de asemenea, sa mai reabilitam niste drumuri. Acestea sunt cele doua mari tinte. Voi face propuneri in prima sedinta a CL Poduri si cred ca toti consilierii vor fi de acord, pentru ca toata lumea vrea drumuri si conditii mai bune pentru copii!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Guvernul spune ca a trimis banii pentru hotarari judecatoresti catre fiecare Directie judeteana de finante care, la randul lor, spun ca au trimis primariilor pentru rectificari de buget.La unele primarii din judet e….liniste si pace!!

LĂSAȚI UN MESAJ