28 martie 2024
ActualitatePrimăriile cu datorii la Romprest au început să plătească

Primăriile cu datorii la Romprest au început să plătească

Întâlnirea la vârf dintre Romprest, operatorul de salubritate al județului, și ADIS Bacău (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a comunelor și orașelor), precum și decizia Romprest de a nu mai ridica deșeurile din localitățile cu restanțe au avut efect.

Pentru a continua prestarea serviciilor, compania a solicitat plata facturile emise până pe 1 august. Au arătat deschidere, în special, unitățile administrativ-teritoriale din mediul rural.

Dintre comune, zece au achitat integral datoria. „E vorba despre Poduri, Colonești, Glăvănești, Vultureni, Ungureni, Valea Seacă, Cașin, Mânăstirea Cașin și Zemeș”, arată Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS. Cu plata la zi este și municipiul Onești.

Alte șapte comune au făcut, în ultimele zile, plăți parțiale: Balcani, Izvoru Berheciului, Plopana, Lipova, Negri, Secuieni și Sascut.



Primele pe lista marilor datornici se află, în continuare, municipiul Moinești, cu o restanță de 1,75 milioane de lei, și orașul Dărmănești, cu 626.000 de lei.

Dintre comune, „fruntașe” la facturi neachitate sunt Stănișești – 266.000 lei, apoi Blăgești – 190.000 de lei, Corbasca – 181.000 de lei, Gura Văii – 120.000 de lei, Dealu Morii – 88.000 de lei, Podu Turcului – 84.000 de lei și Motoșeni – 63.000 de lei.

„De unde vom lua 2,1 milioane de lei?”

Totuși, în raport cu suma datorată operatorului, s-a plătit foarte puțin, afirmă Bogdan Seto: „Declarativ, toți sunt de acord să-și achite facturile, dar sumele virate sunt mici. Din datoria de 4,3 milioane de lei s-au achitat 350.000 de lei, adică mai puțin de zece la sută!”

ADIS trebuie să plătească 700.000 de lei până vineri, 10 noiembrie, și încă 1.400.000 de lei până vineri, 17 noiembrie. În caz contrar, Romprest va rezilia contractul de colectare a deșeurilor din județul Bacău, ceea ce va afecta toate localitățile, inclusiv pe cele fără restanțe .

„De unde vom lua acești bani?” se întreabă Bogdan Seto. Șansele ca ADIS să încaseze aceste sume de la UAT-uri și să le vireze firmei Romprest sunt destul de mici având în vedere că UAT Moinești și UAT Dărmănești, care au facturi restante în valoare totală de 2,37 milioane de lei, nu recunosc datoria și s-au adresat instanței.

La solicitarea celor două UAT-uri, astăzi, la Ministerul Mediului, va avea loc o întâlnire la care vor participa reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău, ADIS și ai Primăriilor Moinești și Dărmănești.

Valentin Vieru: „Voi declara stare de alertă”

La finalizarea discuțiilor, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, nu era prea mulțumit.

„Nu am rezolvat mare lucru, dar eu sper, totuși, ca miercuri, când va avea loc o nouă întâlnire la Agenția Națională de Protecția Mediului, întâlnire la care va participa și Romprest, să găsim o soluție. În caz contrar, voi declara stare de alertă în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și voi solicita acordul prefectului”, a declarat Valentin Vieru.

Prefectul va trimite grupurile de suport tehnic (formate din specialiști ai DSP, DSV, ISUJ) să verifice cum stau lucrurile în teren, înainte de a-și da acordul.

„După aceea va trebui să caut un operator care să ridice deșeurile. Ei nu respectă Ordonanța Președințială care îi obligă să colecteze deșeurile din Dărmănești, deși au pierdut recursul.

Decizia instanței are autoritate de lucru judecat și trebuia aplicată și în cazul Moineștiului, chiar dacă noi nu am primit încă decizia. Nu respectă nici faptul că suntem într-un proces. Corect ar fi să aștepte sentința instanței, pentru ca apoi cel care a greșit să plătească”, mai spune primarul.

Valentin Vieru afirmă că Primăria Moinești a plătit la zi suma cuvenită pentru populația căreia i s-a ridicat gunoiul și adaugă:

„Azi, la Ministerul Mediului, ni s-a spus că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care taxa este calculată pe persoană, și nu pe cantitatea efectiv ridicată de operator.”

UAT-urile au intrat împreună în proiect

Bogdan Seto, directorul ADIS Bacău, a precizat că „se plătește la cantitate de către ADIS către Romprest, conform mecanismului de plată a serviciului stabilit în cadrul mecanismului de finanțare. Companiei Romprest i s-a plătit cantitatea efectiv colectată.”

Șeful ADIS a precizatcă ministrului Grațiela Gavrilescu i-a fost prezentată situația din județul Bacău, mai ales că proiectul a fost semnat la Ministerul Mediului.

„Doamna Ministru a solicitat și noi îi vom pune la dispoziție toate informațiile de care are nevoie: contractul de delegare a gestiunii încheiat cu Romprest, situația cantităților efectiv colectate, situația plăților, situația facturilor, precum și situația populației, cu diferențele dintre situația prevăzută în documentația de atribuire și cea declarată de UAT-uri.

Și mai ales îi vom pune la dispoziție mecanimul de plată prevăzut în proiectul «Sistem integrat de management al deșeurilor solide».”

Bogdan Seto a mai precizat că relația contractuală privește părțile, mai exact Romprest și ADIS, care reprezintă cele 65 de UAT-uri, precum și faptul că în acest proiect UAT-urile au intrat împreună, nu individual.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri