Razboiul deseurilor va ajunge in instanta

Primarii bacauani sunt tot mai nemultumiti de ADIS (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare) si acuza ca aceasta nu mai reprezinta interesele localitatilor membre. Disputa cu ADIS a pornit de la majorarea taxei de salubritate, dupa incheierea contractului cu noul operator. In Moinesti, taxa este de 6 lei/persoana, dar urmeaza sa creasca la 9,25 lei. Convins ca „pretul este umflat”, Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, a cerut sprijinul Ministerului Fondurilor Europene (MFE):

„Am solicitat punctul de vedere al ministrului MFE, Aura Raducu, cu privire la modificarea indicatorilor stabiliti in proiectul initial, respectiv cantitatea de gunoi produsa de o persoana/luna, iar de aici tariful, pentru ca eu sustin cu tarie ca nu putem plati decât servicii care se presteaza efectiv.” S-a adresat MFE deoarece Bogdan Seto, directorul ADIS, sustine ca modificarea tarifului ar atrage sanctiuni din partea UE. Seful ADIS arata ca solicitarea primarului „contrazice tot ceea ce inseamna sistemul integrat de gestionare a deseurilor din judetul Bacau. Plata pe cantitatea efectiv ridicata nu poate fi acceptata. Ar insemna sa aiba contract individual. Aceste UAT-uri (Unitati Administrativ Teritoriale) s-au asociat tocmai pentru a sustine costurile in comun.”

„De ce sa platesti mai mult?”

Nici locuitorii din orasul Darmanesti nu accepta majorarea tarifului. Constantin Balas, primar interimar, arata ca Romprest ridica gunoiul din oras „dar la pretul stabilit de noi. Daca le convine bine, daca nu, sa renunte!” Subiectul a fost supus dezbaterii in CL Darmanesti, dar alesii au respins taxa de 9,25 lei/persoana pe luna. Taxa practicata, acum, in Darmanesti este de 5,90 lei/luna. „De ce sa platesti mai mult daca ridicarea deseurilor costa mai putin?” se intreaba alesii. Pentru ca alta este “calitatea serviciului in integralitatea lui”, afirma Bogdan Seto. In plus, insista acesta, toti au fost in cunostinta de cauza atunci când au intrat in ADIS si au aprobat documentatia privind infiintarea serviciului de gestionare a deseurilor si graficul de evolutie a preturilor.

Vor tarif corespunzator mediului rural

Amenintarea cu sanctionarea de catre UE nu-l sperie pe edilul Moinestiului. El afirma ca niciodata, in 2007-2016, nu s-au dat penalitati pe indicatori la contractele pe fonduri nerambursabile, ci doar pe proceduri de achizitie: „Mi-a confirmat si doamna ministru acest lucru, dar astept raspunsul in scris. Având acest document, voi propune ADIS modificarea indicatorilor si renegocierea contractului cu Romprest.” Primarii sustin ca ADIS refuza orice discutie, având un singur argument: UAT-urile au semnat documentatia, deci trebuie sa o respecte. De neinduplecat, Viorel Ilie declara: „Eu sunt de principiu ca trebuie sa corectam o greseala pe care am facut-o cu toti in loc sa perpetuam aceasta greseala mai departe!”

Exista si alte acte normative care trebuie respectate. Primarul Constantin Balas afirma ca la infiintarea orasului Darmanesti au fost incorporate si cinci sate, care si-au pastrat statutul: „Daca sunt sate, locuitorii lor trebuie sa plateasca un tarif corespunzator mediului rural. Nu putem incalca legea.” La casa, cantitatea de gunoi e sub jumatate din cea produsa la bloc. Bogdan Seto respinge aceste argumente: „Eu am primit din partea Directiei Judetene de Statistica o situatie care arata clar ca satele din Darmanesti fac parte din mediul urban. S-a stiut de la bun inceput ca aceasta e clasificarea.”

„Nimeni nu e tinut cu forta in ADIS”

Daca nu va fi acceptata modificarea indicatorilor, “exista varianta de a ajunge in instanta cu acel contract de prestari, iar instanta va decide”, spune Viorel Ilie. El acuza ca, la ora aceasta, “ADIS nu mai reprezinta interesele locuitorilor din municipiul Moinesti.” In replica, Bogdan Seto ii aminteste ce spune statutul: „Daca un UAT nu se mai simte reprezentat de ADIS are posibilitatea sa plece. Nimeni nu e tinut cu forta.” In prezent, in Moinesti, colectarea deseurilor e realizata de Directia de Utilitati Publice a Primariei, iar transportul pâna la depozitul din Bacau, de SOMA SA, contractul fiind valabil pâna la 30 aprilie. „Daca nu vom avea alta solutie, vom transporta deseurile la Bacau cu autocompactorul nostru”, afirma Viorel Ilie, foarte ferm in privinta tarifului. Imposibil, sustine Bogdan Seto: „Directia de Utilitati nu are licenta de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilitati publice (ANRSC), prin urmare actioneaza ilegal.”

Expertul ANRSC: „Vor primi amenzi de la toata lumea”

Bogdan Pantiru, expert ANRSC-Agentia Nord-Est, confirma ca deseurile nu pot fi transportate de directia Primariei Moinesti: “ANRSC a eliberat licenta pentru ca Romprest sa opereze in judetul Bacau, inclusiv in Moinesti.” Asta pe baza contractului incheiat dupa câstigarea licitatiei. Intr-o localitate nu pot exista doi operatori autorizati. ANRSC a dat avertisment Primariei Moinesti si a stabilit o serie de masuri de intrare in legalitate. Amenzile, in cazul neconformarii, sunt cuprinse intre 30.000 si 50.000 de lei. Ce se va intâmpla daca Moinesti si alte UAT-uri isi vor mentine pozitia? „Vor primi amenzi de la toata lumea, si de la ANRSC, si de la Garda de Mediu, vor plati si penalitati operatorului, si corectii impuse de POS Mediu”, arata Bogdan Pantiru. De teama aceasta, unele primarii au acceptat (temporar!) conditiile. “Initial, nici la noi nu a fost aprobat tariful, apoi s-au facut presiuni ca vine Garda de Mediu si normal ca nu suntem total in regula. Inca mai avem oameni care arunca pet-uri pe câmp”, arata Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana.

„Vom intra in litigiu cu ADIS”

Lunar, ADIS Bacau trimite instiintari de plata UAT-urilor. Daca UAT-urile nu vor plati, ADIS va notifica Romprest, iar acesta le va da un preaviz, iar dupa 5 zile va suspenda serviciul. Edilii au fost avertizati ca vor ramâne cu gunoiul neridicat si ca vor fi sanctionati. „Noi avem probleme si la colectarea taxelor locale. Aveam probleme si când taxa de salubritate era 2 lei! Suntem somati sa platim, dar vom intra in litigiu cu ADIS, nu cred ca vom reusi sa tinem pasul”, declara Gh. Andries.
Temerea sa e justificata: ADIS Bacau a reusit abia vineri, 8 aprilie, sa plateasca factura pe luna ianuarie 2016. Pentru februarie nu a intrat niciun leu in cont. Oricare va fi raspunsul MFE, tot in instanta se va ajunge, cele doua tabere fiind de neimpacat: UAT-urile nu pot sa plateasca (sau nu vor), iar ADIS nu accepta sa negocieze micsorarea tarifului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Si in Margineni pentru un sediu social de firma se plateste taxa de salubrizare 500 lei desi nu produci intr-un an nici macar o pubela de plastic. Si e tot in mediul rural si mult mai aproape de groapa de gunoi decat Racaciuni care are aproape acelasi pret. E o mare afacere pentru primarii taxa de salubrizare, se scot bani frumosi pentru diferite smecherii.

  2. S-a ajuns in aceasta situatie fiinca primarii au semnat si au emis HCL-uri la comanda lui Benea. De la bun inceput si cred ca asta se va intampla pe viitor, oeratorul trebuia sa incheie contract cu fiecare persoana in parte. Iar primariile sa aiba obligatia de a obliga populatia sa incheie aceste contracte.
    Nu poate fi nimeni deacord ca un cetatean din Darmanesti, care locuieste la casa, in conditii rurale sa plateasca dublu din motivul ca unele persoane (primar, consilieri locali, juristi ai primariei etc.) au dormit atunci cand au emis Hotarari ale consiliului local.

LĂSAȚI UN MESAJ