Alesii condamnati la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendare conditionata isi vor pierde functia. Este decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis sesizarea formulata de Tribunalul Caras-Severin, Sectia a II-a civila de contencios administrativ si fiscal, cu privire la aceasta speta.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ a stabilt urmatoarele: ”Dispozitiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt aplicabile in cazul condamnarii, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea in alte conditii decât cele prevazute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Art. 15 din Legea 393/2004 se refera la situatiile in care calitatea de primar inceteaza inainte de expirarea duratei normale a mandatului, iar una dintre situatii e prevazuta la litera “e”: “condamnarea prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate”. Cu alte cuvinte, ICCJ stabileste ca litera “e” se refera si la primarii care sunt condamnati la inchisoare cu suspendare conditionata.

PUBLICITATE

In judetul Bacau sunt trei primari care ar putea intra sub incidenta acestei decizii: Laurentiu Neghina, primarul municipiului Onesti, Eugen Antica, primarul comunei Prajesti, ambii condamnati la 8 luni de inchisoare cu suspendare in dosarul “mita la Bac”, si Cristinel Bostan, primarul comunei Sascut, condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru ultraj, prin hotarâre definitiva, si la 6 luni intr-un dosar de conflict de interese, insa, in ultima speta, hotarârea nu este definitiva.

Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau, arata ca nu a primit decizia ICCJ. “Am solicitat un document oficial. Când il vom primi, daca lucrurile stau asa, noi nu putem face altceva decât sa aplicam hotarârea exact in termenii redactati de judecatori”, a declarat prefectul.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Cei doi cu cate opt luni de inchisoare cu suspendare au “executat”deja pedepsele , deci sunt in afara termenului de privare de libertate si cum legea nu se aplica retroactiv inseamna ca au scapat.In ceea ce il priveste pe primarul din Sascut , daca nu s-a implinit termenul de doi ani isi pierde mandatul.

  2. Vai de mine si de mine… romeuleeeeee, ce facusi, maicaaaaa, or sa te spurce toti cainii ca nu mai primar, romeuleeee… al dracu de talhar cu tot neamul tau de penelisti… La munca, talharilor !

  3. Toata apa din Siret nu poate spala pacatele infractorului Antica. Speram sa vina ziua cand ne ve-ti elibera de acest corupt. Numai in genunchi nu am stat in fata voastra, rugandu-va sa faceti dreptate. Sunt ani de zile in care ati ignorat viata a 2.000 de oameni cu buna stiinta. Speram sa va faceti si voi datoria fata de acest judet macar in ultimul ceas.

  4. Primar de muncipiu condamnat. Bravo onesteni. Noroc de ICCJ ca altfel era jale . La 38 cu ei .macar pina isi iau bacul pe bune, dar nu ala de la Braila.

  5. Pt.postaci:Vineri au avut întrunire la deputatul vreme valerian acasă tocmai ca au morcov. Si vreme pierde, ca nu-l mai poate sustine pt.un nou mandat dacă pică acest bufon de Onesti.

LĂSAȚI UN MESAJ