Primarii din judet care au obtinut finantari nerambursabile prin OG 7 si nu au reusit sa atraga toti banii au fost chemati de sefii Consiliului Judetean (CJ) la raport, de mâna cu constructorii. In ordine alfabetica, ca la scoala, ei au fost chestionati daca si-au facut temele, asa cum s-au angajat, ori ba. Primii la catalog, edilul din Berzunti si cel din Corbasca au explicat ca lucrarile sunt peste 90 la suta executate.

„Pâna pe 30 septembrie, trebuie finalizate, altfel luam banii si ii dam altor unitati administrativ-teritoriale (UAT)”, i-a atentionat Ionel Floroiu, vicepresedinte al CJ. „Saptamâna aceasta, trebuie sa terminam”, a declarat si primarul din Cotofanesti, secondat de inginerul care il insotea.

Primarul din Hemeius, Constantin Mihaila, a aratat cu degetul spre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri: „Puteau sa fie un pic mai maleabili cu UAT-urile, ca sa nu mai platim inca o data cei care am iesit din aviz. Poate nu toate UAT-urile pot plati aceste taxe!” Ionel Floroiu l-a contrazis: „Nu cred ca exista primarie in judet care sa nu aiba 2.000-3.000 de euro!”

Comunei Hemeius i s-au aprobat 9 miliarde de lei vechi, din care 5,5 miliarde de lei sunt necheltuiti: „Ce faceti cu ei? Eu nu pot sa conving Ministerul Dezvoltarii ca veti face intr-o luna ce nu ati facut in opt”, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ. Nu s-a lucrat pentru ca nu au fost avize, a explicat constructorul. Acum exista avize, deci se va lucra.

„Ne-am miscat cam greu”

Manastirea Casin a renuntat deja la 4,3 miliarde de lei vechi, iar Orbeni ar putea pierde 4 miliarde daca nu accelereaza lucrarile.

Constructorii se scuza: fie nu au mai venit bani din 2009, fie primarii nu au obtinut avizele necesare, fie indicatorii nu au fost actualizati din 2008, actele aditionale fiind semnate abia in august, 2014. Pe de alta parte, edilii ii acuza ca nu-si fac treaba. „Ne-am miscat cam greu, am venit cu constructorul”, a explicat Dorinel Horchidan, edilul din Pirjol.

„E vorba de 5 miliarde de lei vechi, mare pacat! Eu cred ca veti pierde acesti bani. Ati tras doar 10 la suta din suma alocata”, a constatat Dragos Benea, care a mai facut o data inventarul comunelor care risca sa restituie o parte din suma alocata: Corbasca, Oncesti, Tg. Trotus, Orbeni, Pârjol si Hemeius. Ultimele trei vor pierde, la fel ca M. Casin, sume foarte mari, cuprinse intre 4 si 5 miliarde de lei vechi. Edilii au afirmat, totusi, ca vor termina investitia intr-o luna-doua si au cerut pasuire. Un lucru e clar: daca nu existau presiunile CJ, nici acum nu se miscau lucrurile.

Alte articole