16 iulie 2024
ActualitatePrimaria nu vrea sa renunte la birul pe actele de interes public

Primaria nu vrea sa renunte la birul pe actele de interes public

Daca doresti o copie dupa o hotarare a Consiliului local Bacau si o ceri pe baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, va trebui sa platesti cate 5 lei pentru fiecare pagina. Decizia a fost luata anul trecut de municipalitate si pare menita sa descurajeze cetatenii care doresc sa se informeze despre proiectele institutiei.

La sedinta de maine a Consiliului local va fi discutata si aceasta taxa, considerata de multa lume ca fiind aberanta. Bloggerul Cristian Ghinghes a depus o plangere la Consiliul local, cerand micsorarea taxei la o valoare rezonabila.Plangerea a ajuns la conducerea primariei care a decis sa propuna respingerea ei.

In motivatia semnata de viceprimarul Vasile Tescaru se arata ca taxa de cinci lei pe pagina copiata este necesara deoarece manipularea documentelor este foarte dificila:

[…] majoritatea documentelor aflate în cadrul serviciului sunt legate şi sigilate în mape cu peste 250 de file, copierea (mai ales pentru documentele tehnoredactate faţă-verso) acestora, nefiind atât de simplă şi neputându-se compara cu copierea unor file (aduse, deci existente, nu care trebuiesc identificate, de cele mai multe ori nebroşate) la un copiator, nemaipunând la socoteală faptul că aceste mape se desfac, se rup sigiliile, e.t.c. ca urmare a răsfoirii repetate în vederea copierii.

Conform unui studiu al APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki) privind tarifele percepute de autorităţile locale pentru eliberarea de fotocopii ale documentelor solicitate în temeiul Legii nr. 544/2001, realizat în 2014, Consiliul Local Bacău se situează pe locul 2 în topul celor mai scumpe tarife practicate de către instituțiile publice din țară, urmat de Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Județean Cluj, ambele cu 4 lei/pagină.

Cel mai scump xerox dintr-o instituție publică din România se găsește la Drobeta Turnu-Severin, unde Consiliul Local a stabilit o taxă de 18 lei pe pagină. La polul opus se află nouă instituții care nu percep niciun fel de tarif: consiliile județene Bihor, Maramureș, Satu Mare și Vaslui și consiliile locale Botoșani, Brăila, Cluj-Napoca și Satu Mare, arată același studiu.

Bloggerul bacauan a facut publica o scrisoare deschisa adresata consilierilor locali care vor vota maine:

scrisoarespot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri