Daca doresti o copie dupa o hotarare a Consiliului local Bacau si o ceri pe baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, va trebui sa platesti cate 5 lei pentru fiecare pagina. Decizia a fost luata anul trecut de municipalitate si pare menita sa descurajeze cetatenii care doresc sa se informeze despre proiectele institutiei.

La sedinta de maine a Consiliului local va fi discutata si aceasta taxa, considerata de multa lume ca fiind aberanta. Bloggerul Cristian Ghinghes a depus o plangere la Consiliul local, cerand micsorarea taxei la o valoare rezonabila.

Plangerea a ajuns la conducerea primariei care a decis sa propuna respingerea ei.

PUBLICITATE

In motivatia semnata de viceprimarul Vasile Tescaru se arata ca taxa de cinci lei pe pagina copiata este necesara deoarece manipularea documentelor este foarte dificila:

[…] majoritatea documentelor aflate în cadrul serviciului sunt legate şi sigilate în mape cu peste 250 de file, copierea (mai ales pentru documentele tehnoredactate faţă-verso) acestora, nefiind atât de simplă şi neputându-se compara cu copierea unor file (aduse, deci existente, nu care trebuiesc identificate, de cele mai multe ori nebroşate) la un copiator, nemaipunând la socoteală faptul că aceste mape se desfac, se rup sigiliile, e.t.c. ca urmare a răsfoirii repetate în vederea copierii.

Conform unui studiu al APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki) privind tarifele percepute de autorităţile locale pentru eliberarea de fotocopii ale documentelor solicitate în temeiul Legii nr. 544/2001, realizat în 2014, Consiliul Local Bacău se situează pe locul 2 în topul celor mai scumpe tarife practicate de către instituțiile publice din țară, urmat de Consiliul Județean Tulcea și Consiliul Județean Cluj, ambele cu 4 lei/pagină.

Cel mai scump xerox dintr-o instituție publică din România se găsește la Drobeta Turnu-Severin, unde Consiliul Local a stabilit o taxă de 18 lei pe pagină. La polul opus se află nouă instituții care nu percep niciun fel de tarif: consiliile județene Bihor, Maramureș, Satu Mare și Vaslui și consiliile locale Botoșani, Brăila, Cluj-Napoca și Satu Mare, arată același studiu.

Bloggerul bacauan a facut publica o scrisoare deschisa adresata consilierilor locali care vor vota maine:

scrisoare


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. pai domnilor birocrati/functionari publici/bugetari va propun ca inainte de sigilarea respectivelor documente acestea sa fie scanate si postate pe site-ul primariei sau in alt loc unde oricine sa aiba acces gratuit la ele. e greu sau trebuie sa apara o firma care sa faca acest lucru ruland niste bani publici?in era internetului nu mai e nevoie de copiatoare…

  • Corect.Chiar daca nu are oricine acces (mi se pare normal) dar se mai apropie de anul 2015.
   Marea problema este ca acest serviciu de scanare/arhivare nu genereaza bani negri (sau genereaza sume neinteresante)
   Pana una alta nici macar primaria ca si spatiu nu este din 2015.Uitati-va la intrare unde s-au tocit scarile, gemurile sunt vai de capul lor si toata fatada este praf.
   Si trotuarul din fata ar merita pus un semn de avertizare sa nu isi rupa contribuabilii picioarele.
   Si cu sediul pare a fi un mare interes.Acum se zvoneste ca vor un sediu nou.
   O alta gogoasa marca SR.

 2. populism de doi lei! desteptarea a ajuns sa-si umple site-ul cu populismele unui blogar … 5 lei e putin, foarte putin, caci persoanele care vor copii dupa o hotarare a Consiliului local Bacau sunt putine si cam de trei feluri: pensionari singuri, ziaristi fara talent la scris si blogari fara ocupatie…

  • N-ai inteles nimic. Nu e vorba de copii ale hotararilor CL (alea le gasesti pe site fara sa le ceri), ci de orice document sau informatie de interes public.

   5 le pe pagina e putin? I-auzi… inseamna ca ai bani de-i invarti ch lopata…

   • am inteles exact despre ce e vorba, nu-ti fa probleme… in Bacau e insa moda asta cu blogarii “de succes”, pai succesul se plateste… o scrisoare deschisa catre CL pot incropi si eu, dreptul la opinie il am si eu, si eu as vrea sa cer marirea de 10 ori a respectivei taxe, asta pentru ca n-am ales consilieri locali doar pentru “curiozitatile” blogarul fara ocupatie, hai sa facem repede si gratuit mii si mii de copii pentru respectivul blogar, tot aparatul tehnic de la Primarie, Prefectura si CJ sa lucreze doar pentru el, nu avem destule copiatoare? pai hai sa mai importam… Legea privind liberul acces la informatiile de interes public nu cred ca poate fi folosita de cineva – fie el si blogar – ca sa-si mareasca numarul de vizitatori pe blog si sa se simta important atunci cand sta cu aparatul foto in mijlocul politicienilor…

LĂSAȚI UN MESAJ