24 aprilie 2024
ActualitatePrimăria Moinești încearcă să deblocheze criza deșeurilor

Primăria Moinești încearcă să deblocheze criza deșeurilor

Refuzul de a achita taxa de salubritate la nivelul prevăzut în contractul încheiat de primării cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADIS) Bacău a dus la acumularea de datorii către Romprest, operatorul județean de deșeuri.

De la 1 noiembrie, acesta nu mai ridică gunoaiele din 16 unități administrativ-teritoriale (UAT), între care Moinești și Dărmănești. În căutare de soluții, Consiliul Local (CL) Moinești a aprobat ca plata taxei de salubritate pentru persoanele cu handicap, cele care beneficiază de ajutor social și veteranii de război să se facă din bugetul local pentru cele 20 de luni în care Romprest a operat în municipiu.

La suma eliberată din buget pentru subvenționarea taxei se adaugă redevența datorată de Romprest pentru echipamente și utilaje. În total, Primăria Moinești va achita 420.000 de lei către ADIS, iar aceasta îi va vira în contul Romprest.



Datoria municipiului Moinești este de 1,7 milioane de lei, dar a fost contestată în instanță de UAT, procesul fiind pe rol. În pofida conflictului cu ADIS și Romprest, Primăria Moinești a sprijinit încheierea de contracte cu 120 de firme. Mai exact, angajații din primării i-au convins pe agenții economici să încheie contract, iar cei de la Romprest au semnat.

Pe de altă parte, UAT Moinești a pus în dezbatere publică taxa pe 2018. „Vreau să se înțeleagă că nu am stat degeaba în perioada asta: am strâns și am depozitat deșeurile cu forțe proprii, am sprijinit încheierea a 120 de contracte, am pus în dezbatere publică politica tarifară inițială, am propus subvenționarea celor defavorizați și am identificat o parte dintre locuitorii neplătitori, astfel încât numărul plătitorilor a ajuns la 13.300”, declară Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

După dezbaterea publică, tariful va fi, probabil, cel prevăzut în proiectul inițial deoarece, în 2017, a crescut salariul minim pe economie, cursul euro și costul utilităților.

„Voi convoca Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a prelungi starea de alertă și voi solicita acordul prefectului. Marți am fost convocați la sediul ADIS în vederea perfectării procesului de conciliere. Eu îmi doresc deblocarea situației și continuarea proiectului, dar nu e just ca locuitorii plecați din țară, care nu produc deșeuri, să plătească taxă de salubritate”, a declarat primarul Valentin Vieru.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri