O constructie din centrul municipiului Moinesti, cunoscuta sub numele de „Hotelul Petrom” desi nu mai apartine acestei societati, se va intoarce in domeniul public al orasului. Hotelul a fost inceput in 1990 de Petrom SA si abandonat in 1993.

In 2006, compania l-a donat Consiliului Local (CL) Moinesti, care l-a vândut unei firme pentru 17 miliarde de lei vechi, aceasta având obligatia sa termine constructia si sa-i mentina destinatia. Un litigiu intre actionari a blocat investitia.

Nici dupa incheierea procesului, lucrarile nu au continuat, hotelul degradându-se continuu, in ploi si ger. Primaria si CL Moinesti l-au actionat in instanta pe Cristian Bucur, proprietarul imobilului, aratând ca nu a respectat obligatiile din caietul de sarcini.

Curtea de Apel Bacau a dispus rezilierea contractului de vânzare din 2007, anularea procesului verbal de licitatie si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii acestor acte. Cristian Bucur nu a contestat „repunerea”, dar a solicitat instantei sa dispuna, clar, actualizarea sumei pe care achitat-o la cumparare si restituirea, in plus, a taxelor de timbru, de publicitate imobiliara, a onorariilor si impozitelor pe teren si cladire platite de-a lungul timpului.

„Repunerea partilor in situatia anterioara nu poate fi posibila fara actualizarea sumelor de restituit, fiindca trebuie sa se ajunga la situatia in care actul nu s-ar fi incheiat. Sumele achitate la momentul vânzarii trebuie readuse la valoarea din momentul restituirii efective”, arata Cristian Bucur.

Baza de tratament, lânga izvoare!

„E o incercare de a trage de timp. Conform sentintei, se revine la starea anterioara si noi redevenim proprietarii de drept ai hotelului si ai bazei de tratament”, afirma Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti.

Chiar daca fostul proprietar va deschide un nou proces in care sa se judece indexarea sumelor, acesta nu va mai bloca investitiile pe care Primaria Moinesti vrea sa le demareze pentru a salva imobilul de la degradare si a-l face functional.

Suma pe care a platit-o cumparatorul in 2007 este de 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi) cu TVA sau 1,4 milioane de lei fara TVA. Dupa ce instanta va emite si clarificarea solicitata, autoritatile pot demara lucrarile.

Initial, se intentiona ca la parter sa fie mutate directia de taxe si impozite si alte servicii publice, iar, in rest, sa fie amenajate spatii hoteliere, o baza de tratament, asa cum a fost prevazuta in proiect, si spatii de locuit.

„Cu siguranta, noi vom veni cu o propunere, dar, pe lânga specialistii din primarie, ii vom implica in aceasta discutie si pe cetatenii municipiului”, arata primarul Viorel Ilie. Obiectivele principale se vor mentine: reabilitarea cladirii si amenajarea bazei de tratament, a hotelului si a unor locuinte pentru tineri.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE