FOTO: Dofteana Park

Castelul Ghika din Dofteana a ajuns, la fel ca multe altele, în proprietate privată. Mai exact, a fost vândut de autorități unei firme, prin licitație, iar suma obținută a intrat în bugetul local. Nimic nefiresc, până aici. În neregulă este prețul cu care a fost înstrăinat.

„Castelul, livada, terenul de sport, luciul de apă, pădurea, în total 11 hectare de teren, precum și anexele au fost vândute, în anul 2003, cu 6,5 miliarde de lei vechi. În 2005, Curtea de Conturi s-a autosesizat și a constatat că proprietatea fusese subevaluată, stabilind un prejudiciu de 370.000 de euro, ceea ce înseamnă în jur de 13 miliarde de lei vechi”, declară Ioan Bujor, actualul primar al comunei Dofteana.

Ca măsură, inspectorii Curții de Conturi au decis ca primarul să acționeze în judecată Consiliul Local pentru răspundere patrimonială și să înregistreze în contabilitatea analitică prejudiciul de 370.000 de euro. În dosarul respectiv, ordonatorul principal de credite e inculpat, iar Comisia de licitație, martor.

Între timp, fostul edil a trecut la cele veșnice. După câștigarea alegerilor și instalarea în funcția de primar, Ioan Bujor a preluat, odată cu atribuțiile, și această problemă.

„Am studiat bine dosarul și, împreună cu avocatul, am hotărât să acționăm în instanță cumpărătorul, societatea Mecano Electric Service, pentru nulitatea actului de vânzare-cumpărare”, arată Ioan Bujor. În acest fel, Castelul se va întoarce în proprietatea comunei, lucru dorit și de autorități, și de locuitori, iar prejudiciul va fi recuperat total. Procesul pentru răspundere patrimonială a fost suspendat până la finalizarea noului dosar.

„Avem termen pe 6 iunie. Dacă vom câștiga, noi suntem pregătiți să returnăm suma de 6,5 miliarde de lei, cu care a fost cumpărat Castelul Ghika și cele 11 hectare de teren”, a precizat Ioan Bujor.