Primaria cauta avocat de 100.000 de lei. Motivul invocat de municipalitate este „volumul mare de lucrari specifice al Serviciului Juridic si efectivul diminuat”. Atasat la proiectul de hotarâre aflat pe ordinea de zi a sedintei ordinare de vineri, 5 februarie, este insa o Nota de conformitate (31845/19.10.2015) contestata de Primaria municipiului Bacau, prin care Ministerul Dezvoltarii sesizeaza „neconformitati fata de prevederile legislatiei privind achizitiile publice, aplicabila la data desfasurarii procedurii la proiectul Reabilitare infrastructura urbana strada Stefan cel Mare”.

Concret, potrivit notei, din cele 9 oferte, 5 au fost respinse de comisia de analiza, iar in final, câstigatorul contractului a fost asocierea Symmetrica si Electroaxa, societati care au pus pavele in tot orasul in ultimii ani. Specialistii din minister au constatat „modificarea criteriilor de selectie dupa deschiderea ofertelor, determinând o selectare incorecta a unui participant”. La verificari a reiesit ca „asocierea declarata câstigatoare nu a facut dovada lipsei datoriilor la 31.10.2014, asa cum a fost solicitat prin fisa de date. Având in vedere faptul ca patru oferte au fost declarate admisibile si conforme, oricare dintre ceilalti ofertanti care au prezentat certificatele fiscale putea fi declarat câstigator”.

Initial, ministerul a aplicat o corectie de 25 la suta, dar a redus-o la 10 la suta pentru ca „oferta declarata câstigatoare a avut pretul cel mai mic, iar valoarea estimata a contractului nu a depasit pragul care ar fi obligat autoritatea contractanta la publicarea unui anunt de participare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Al doilea lucru constatat de autoritatile centrale a fost ca „in timpul evaluarii nu sunt respectate principiile transparentei si tratamentul egal”. Oferta Bitunova si Conbac a fost declarata neconforma invocându-se „modificarea solutiei tehnice propuse de proiectant”, ceea ce este contrazis acum: „consumurile ore/um sunt ofertate si calculate de fiecare ofertant in parte, in functie de echipamentele si utilajele avute in dotare si productivitatea acestora”.

Ca raspuns la aceste constatari, primaria a sustinut ca „nu am favorizat / defavorizat nici un operator ofertant, intrucât am aplicat acelasi mod de evaluare a tuturor ofertantilor, aplicând prevederile legale in domeniul achizitiilor publice”. Masura dispusa de Ministerul Dezvoltarii este „reducerea procentuala de 10 la suta din valoarea atribuita a contractului”.

Nemultumiti de acest raspuns, juristii din primarie cer acordul celor din executiv „actiunea atacarii acestei decizii la Curtea de Apel Bucuresti”.

Contactat telefonic, primarul Romeo Stavarache sustine ca nu stie foarte multe despre subiect, doar ca „am câstigat”, iar in ceea ce priveste licitatia nu a dorit sa comenteze.

Viceprimarul Radu Ababei, initiatorul proiectului de hotarâre, nu a putut oferi mai multe detalii, dar a zis ca trebuie sa ne bucuram ca putem circula pe Stefan cel Mare.

Modernizarea strazii Stefan cel Mare s-a facut prin atribuirea unui contract de 8,3 milioane de lei, fara TVA, executat de asocierea SC Electroaxa SRL Suceava si SC Symmetrica SRL Suceava. Lucrarile au demarat in martie 2015, cu termen de finalizare decembrie 2015. Executia lucrarilor nu s-a incheiat, diferenta de bani europeni care nu s-a mai putut deconta fiind tot in sarcina bugetului local, circa 1,5 milioane de lei.