Primaria cauta avocat de 100.000 de lei. Motivul invocat de municipalitate este „volumul mare de lucrari specifice al Serviciului Juridic si efectivul diminuat”. Atasat la proiectul de hotarâre aflat pe ordinea de zi a sedintei ordinare de vineri, 5 februarie, este insa o Nota de conformitate (31845/19.10.2015) contestata de Primaria municipiului Bacau, prin care Ministerul Dezvoltarii sesizeaza „neconformitati fata de prevederile legislatiei privind achizitiile publice, aplicabila la data desfasurarii procedurii la proiectul Reabilitare infrastructura urbana strada Stefan cel Mare”.

Concret, potrivit notei, din cele 9 oferte, 5 au fost respinse de comisia de analiza, iar in final, câstigatorul contractului a fost asocierea Symmetrica si Electroaxa, societati care au pus pavele in tot orasul in ultimii ani. Specialistii din minister au constatat „modificarea criteriilor de selectie dupa deschiderea ofertelor, determinând o selectare incorecta a unui participant”. La verificari a reiesit ca „asocierea declarata câstigatoare nu a facut dovada lipsei datoriilor la 31.10.2014, asa cum a fost solicitat prin fisa de date. Având in vedere faptul ca patru oferte au fost declarate admisibile si conforme, oricare dintre ceilalti ofertanti care au prezentat certificatele fiscale putea fi declarat câstigator”.

Initial, ministerul a aplicat o corectie de 25 la suta, dar a redus-o la 10 la suta pentru ca „oferta declarata câstigatoare a avut pretul cel mai mic, iar valoarea estimata a contractului nu a depasit pragul care ar fi obligat autoritatea contractanta la publicarea unui anunt de participare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Al doilea lucru constatat de autoritatile centrale a fost ca „in timpul evaluarii nu sunt respectate principiile transparentei si tratamentul egal”. Oferta Bitunova si Conbac a fost declarata neconforma invocându-se „modificarea solutiei tehnice propuse de proiectant”, ceea ce este contrazis acum: „consumurile ore/um sunt ofertate si calculate de fiecare ofertant in parte, in functie de echipamentele si utilajele avute in dotare si productivitatea acestora”.

Ca raspuns la aceste constatari, primaria a sustinut ca „nu am favorizat / defavorizat nici un operator ofertant, intrucât am aplicat acelasi mod de evaluare a tuturor ofertantilor, aplicând prevederile legale in domeniul achizitiilor publice”. Masura dispusa de Ministerul Dezvoltarii este „reducerea procentuala de 10 la suta din valoarea atribuita a contractului”.

Nemultumiti de acest raspuns, juristii din primarie cer acordul celor din executiv „actiunea atacarii acestei decizii la Curtea de Apel Bucuresti”.

Contactat telefonic, primarul Romeo Stavarache sustine ca nu stie foarte multe despre subiect, doar ca „am câstigat”, iar in ceea ce priveste licitatia nu a dorit sa comenteze.

Viceprimarul Radu Ababei, initiatorul proiectului de hotarâre, nu a putut oferi mai multe detalii, dar a zis ca trebuie sa ne bucuram ca putem circula pe Stefan cel Mare.

Modernizarea strazii Stefan cel Mare s-a facut prin atribuirea unui contract de 8,3 milioane de lei, fara TVA, executat de asocierea SC Electroaxa SRL Suceava si SC Symmetrica SRL Suceava. Lucrarile au demarat in martie 2015, cu termen de finalizare decembrie 2015. Executia lucrarilor nu s-a incheiat, diferenta de bani europeni care nu s-a mai putut deconta fiind tot in sarcina bugetului local, circa 1,5 milioane de lei.

11 COMENTARII

 1. Extraordinar????asa ceva nu am mai auzit……
  Cum institutie publica avand serviciu juridic in Organigrama,angajeaza
  JURIST,ca sa-i reprezinte????.!!!!!!
  Deasemenea Primaria bacau,trebuie sa aiba compartiment,sau macar
  un specialist in Achizitii Publice,care organizeaza si conduce intreaga operatiune;
  Conform Ord.guvern nr.34/2006,privind atribuirea Contractelor de achizitii publice;
  intreaga coordonare se face de o Comisie, numita prin decizie, care poarta intreaga
  RASPUNDERE, iar cei care Nu se pricep,pot REFUZA ,numirea in aceasta Comisie.
  Aceasta ordonanta a fost modificata si completata cu 27 de alte ordonante,alte
  4 hotarari de guvernn,etc,,dar exista un Ghid practic si Normele de aplicare a acestei
  ordonante,,,,Nu exista sa greseasca intreaga comisie, deoarece raspunde; material ; financiar
  si chiar Penal pentru greseli de aplicare a acestei ordonante..
  Nu se poate angaja alte persoane,deoarece trebuie sa plece cei care sant platiti pentru asa ceva……?????!!!!!!!

 2. Domnul vice (cel cu mustata pe oala) are lipici la proiecte de hotarari pe bani multi.
  Acum vrea 100.000 lei pentru servicii de reprezentare in instanta pentru primarie.
  Alti bani ca sa le scape pielea.

 3. Te mandresti Radu Ababei cu str. Stefan cel Mare? Ai si cu ce. O strada plina de gropi la gurile de canale. Ati preluat un oras curat si va pregatiti sa-l dati murdar. Stavarache se poate mandri cu dosarele penale, Luchian cu blocul cu 6 nivele , bloc vis-a-vis de Starea Civila. In rest nici o realizare benefica orasului. Aveti tupeul sa mergeti prin cartiere si sa va laudati cu ce “ati facut”. Sa va fie rusine.

 4. nu,au tupeu sa mai candideze si sa ingroape definitiv acest oras!stavarake e imun,la fel si gasca lui!acest asa zis d.n.a. nu le poate face absolut nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here