29 martie 2024
EvenimentPrimaria Bacau nu mai strânge câinii de pe strazi

Primaria Bacau nu mai strânge câinii de pe strazi

* Autoritatea Sanitara Veterinara a decis sistarea capturarii maidanezilor pâna când nu se fac adaposturi mai primitoare * Primaria a facut adaposturi noi, dar capturarea nu a fost deblocata * in acest rastimp, bacauanii se plâng de multimea si agresivitatea haitelor, in toate zonele orasului * trei persoane au ajuns zilnic la “Urgente”, muscate de câini

Primaria Bacau a sistat activitatea de ecarisaj din oras, iar câinii fara stapân au inceput sa devina un pericol public in majoritatea cartierelor. Interdictia aplicata hingherilor este urmarea unui ordin al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSVSA), care a descoperit ca adapostul actual, in care erau dusi câinii strânsi de pe strazi, nu respecta normele prevazute de legislatie.

Inspectorii ANSVSA au descoperit “nereguli grave” la adapostul din Bacau, precum cazarea câinilor in custi prea mici, “neconforme cu prevederile legale si neigienizate, cazarea catelelor cu pui impreuna cu câinii adulti”, dupa cum se arata in documentul constatator. S-a mai descoperit lipsa unui plan de actiune, a unui registru de evidenta si neinregistrarea tratamentelor medicale.



“Controlul ANSVSA ne-a determinat sa sistam momentan activitatea de strângere a câinilor. O vom relua, dar nu as putea da acum un termen pentru acest lucru. Adaposturile au fost realizate cu bani europeni, investiti pe un teren ce apartine domeniului public, iar lucrarile la noile padocuri sunt facute in regie proprie”, a spus primarul interimar Vasile Tescaru.

Anterior, purtatorul de cuvânt al Primariei, Ionut Tomescu, a dat asigurari ca nici un câine din adapostul situat in sudul orasului nu va fi omorât, ci doar sterilizat si pastrat. A fost infirmat astfel un zvon conform caruia câinii ar fi ucisi.

Prin urmare, autoritatile locale sunt nevoite sa refaca adapostul realizat cu bani europeni conform normelor românesti in domeniu, iar pâna atunci nici un câine fara stapân nu va mai fi luat de pe strazi, chiar daca numarul si prezenta lor in locurile publice reprezinta un disconfort acuzat de foarte multi bacauani.

“In momentul sistarii capturarii câinilor, in adapostul existent erau in jur de 3.600 de câini, care in continuare sunt acolo si beneficiaza de asistenta medicala. Noile adaposturi vor avea deocamdata capacitatea de 500 câini si corespund normelor cerute de ANSVSA. Am trimis mai multe adrese catre ANSVSA, ultima chiar azi pentru a ni se permite sa reluam activitatea de capturare, dar nu am primit nici un raspuns. Aceleasi probleme sunt in multe orase din tara, dar ANSVSA nu are un punct de vedere unitar la nivel national, astfel ca in unele zone se permite strângerea câiniilor, iar in altele, nu. Masura interzicerii capturarii in Bacau este acum nejustificata, din punctul nostru de vedere”
directorul Directiei de Servicii Publice, Gabriel Gritcu

Ferma de câini

In Bacau, hingherii reuseau sa captureze in jur de 120 de câini pe luna. S-a ajuns astfel ca acum sa fie cazati circa 3.600 de maidanezi. Normele presupun ca la fiecare suta de animale sa existe un ingrijitor.

“Suntem intr-un vid legislativ si, totodata, intr-o mare incurcatura provocata de legile existente. Ca sa facem totul conform normelor, adica o ferma de mii si mii de câini, ne trebuie o armata de oameni si multi bani. Ori, in schimb, alte legi impun limitari de angajari in domeniul public, deci nu putem face angajarile necesare pentru a respecta normele legale. Singura solutie in acest moment pentru ca pe strazi sa nu mai fie atât de multi câini este ca ANSVSA sa deblocheze activitatea de capturare, pentru ca maidanezii sa fie dusi la noul adapost”, a mai precizat directorul Gritcu.

La ultima rectificare bugetara la nivelul orasului, care a fost aprobata in sedinta Consiliului Local de luni, 21 iulie, pentru activitatea de ecarisaj s-au alocat 250.000 de lei, pentru a spori capacitatea de adapostire si pentru a asigura serviciile necesare maidanezilor.

De mentionat si faptul ca suspendarea normelor de aplicare a asa-numitei “Legi a maidanezilor”, care s-a facut prin procesul declansat de asociatiile de protectia animalelor, inseamna inclusiv suspendarea eutanasierii animalelor bolnave, in orasele in care se practica, dar si a adoptiilor de animale fara stapân. Acestea din urma nu au fost numeroase nici inainte de suspendarea normelor de aplicare, pentru ca autodeclaratii “mari iubitori de animale” nu au dorit sa convietuiasca alaturi de animale in spatiul lor privat, ci s-au multumit sa vada patrupedele libere, pe strazi.

DSVSA Bacau ar vrea relua capturarea câinilor

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Bacau se arata favorabili continuarii activitatii de ecarisaj, dar avizul nu se emite pentru ca masurile puse in practica de Primarie nu ar fi suficiente. “Urmare a verificarilor efectuate de inspectorii D.S.V.S.A. Bacau în data de 07.07.2014, privind stadiul realizarii Planului de Masuri asumat în urma suspendarii activitatii de capturare a câinilor fara stapân s-a constatat faptul ca, desi au fost amenajate suplimentar un numar de 20 boxe exterioare (capacitate 80 de câini), spatiul este insuficient pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii de capturare si cazare daca nu se ia in considerare spatiul semideschis asigurat de Primaria Bacau.

De asemenea, consideram ca, in vederea asigurarii sanatatii publice, atât privind siguranta si protectia animalelor fara stapân cât si sanatatea, siguranta si protectia oamenilor, activitatea de capturare si adapostire in spatii reglementate a câinilor fara stapân este necesara si indispensabila”, precizeaza Florin Balta, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.

Pâna si avioanele decoleaza greu din cauza câinilor de pe pista

Câinii fara stapân creeaza probleme in majoritatea zonelor orasului. Haitele umbla libere pe trotuare, prin parcuri, printre blocuri, iar disconfortul cetatenilor este evident si dovedit prin numarul mare de reclamatii primite la Directia de Servicii Publice sau la redactia ziarului “Desteptarea”.

Dar si mai clar se vad urmarile prezentei haitelor in spatiul public prin numarul mare de persoane muscate, care ajung la “Urgente” pentru ingrijiri medicale.

Practic, anul trecut au fost peste o mie de astfel de cazuri, adica in jur de trei bacauani pe zi au ajuns la spital din cauza muscaturilor. Unul dintre cele mai grave cazuri a fost in luna iunie a acestui an, când o eleva de liceu a fost atacata de o haita de câini in zona Casei Albastre. Din cauza sperieturii, ea a facut un pas inapoi in drum, unde a fost lovita in plin de o dubita care circula regulamentar. Soferul a salvat-o pe eleva de coltii animalelor si a dus-o la spital pe tânara, fiindca suferise multiple traumatisme si fracturi in accidentul rutier.

Alte sesizari au fost primite de la Aeroport, unde avioanele au ajuns sa aiba probleme la operarea pe pista din cauza prezentei haitelor de câini.

Reclamatii numeroase privind prezenta maidanezilor s-au facut din zonele Milcov, Stefan cel Mare, Digul Bârnat, Aleea Parcului, Stadionului, zona Cimitirului Sarata, etc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri