19 aprilie 2024
ActualitatePrimaria Bacau face "rotunjiri": In 4 ani, Spitalul Municipal s-a scumpit cu...

Primaria Bacau face “rotunjiri”: In 4 ani, Spitalul Municipal s-a scumpit cu 70 de milioane lei

Ajuns o gaura neagra pentru bugetul Bacaului, proiectul Spitalului Municipal este mai scump cu aproximativ 28 de milioane de lei fata de cat estimasera edilii in 2008. Alesii bacauanilor vor aproba in sedinta de azi a Consiliului Local (CL) actualizarea principalilor indicatori tehnico-economici ai obiectivului medical. In septembrie 2008, printr-o hotarare emisa de CL, valoarea proiectului fusese stabilita la 190,71 milioane lei. Dupa 3 ani de improvizatii in materie de finantare a constructiei, edilii au ajuns la concluzia ca valoarea totala a investitiei depaseste – de fapt – suma de 218 milioane lei. In noiembrie 2007, Primaria atribuia unui consortiu de firme din afara Bacaului contractul vizand construirea si dotarea cu aparatura medicala a Spitalului Municipal. La data respectiva, edilii estimasera valoarea lucrarilor la 132,73 milioane lei (fara TVA), contractul fiind adjudecat de consortiul castigator contra sumei de 125,4 milioane lei, fara TVA (149, 2 milioane cu tot cu TVA). Un calcul simplu arata ca, din varii motive, constructia Spitalului Municipal a inghitit – intre 2007 si 2011 – aproape 70 de milioane de lei in plus (de la 149,2 milioane la 218,69 milioane lei). Suma nu e de lepadat, daca luam in calcul faptul ca proiectul soselei de centura a orasului Tecuci valoreaza 70 de milioane lei, fara TVA.

Municipalitatea bacauana pregateste revizuirea indicatorilor tehnico-economici ai Spitalului Municipal. Edilii au ajuns la concluzia ca obiectivul medical nu mai „face” cat facea acum 3 ani si au propus CL o actualizare a valorii investitiei. In 2008, in temeiul HCL nr. 346 (facsimil), municipalitatea stabilea ca valoarea proiectului se ridica la 190,71 milioane lei (cu TVA), din care peste 160 de milioane constructii plus montaj. „Ajustarea” propusa CL de conducerea Primariei se cifreaza la aproximativ 28 de milioane de lei, de la 190 de milioane (cat se stabilise ca valoreaza spitalul) la peste 218 milioane. Suma nu e de ici de colo. Aproximata in euro, aceasta aproape ca atinge pragul de 7 milioane. Motivatia din spatele deciziei de actualizare a indicatorilor tehnico-economici este una extrem de subtire. Astfel, reprezentantii municipalitatii sustin ca printre factorii care au dus la „scumpirea” spitalului se numara cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, precum si introducerea – de catre Ministerul Sanatatii – a criteriilor minime pentru clasificarea spitalelor. In realitate, construirea Spitalului Municipal s-a dovedit o extraordinar de banoasa afacere pentru consortiul de firme din afara Bacaului care s-a ocupat de lucrari.

SF secretizat



In primavara lui 2007, prin HCL nr. 81 din 29 martie, alesii aprobau principalii indicatori tehnico-economici ai proiectului, respectiv studiul de fezabilitate a obiectivului de investitii. Aceeasi hotarare preciza ca documentatia tehnica era clasificata potrivit legii si, prin urmare, nu putea fi publicata. Articolul unic al HCL nr. 81/2007 nu stipula, in schimb, care era valoarea proiectului privind construirea Spitalului Municipal. In aprilie 2007, pe baza hotararii adoptate de CL in martie, municipalitatea a lansat un anunt de participare (nr. 9883/17 aprilie 2007) vizand atribuirea contractului de construire a obiectivului medical. Potrivit anuntului, edilii au evaluat intregul proiect la 132,7 milioane lei (fara TVA). In septembrie 2007, Primaria a incredintat contractul unui consortiu de firme (ICCO Brasov – Philips – Integrine) contra sumei de 125,4 milioane lei (fara TVA).
Valoarea totala a proiectului, inclusiv TVA, se ridica – in toamna lui 2007 – la aproximativ 149,2 milioane lei. De mentionat ca oferta depusa de consortiul amintit a fost si singura.

10 milioane de euro in plus

Spitalul municipal se scumpeste, pentru prima data, in septembrie 2008, la exact un an de la atribuirea contractului catre consortiul ICCO – Philips – Integrine. La acea data, edilii au initiat un proiect de hotarare privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici ai spitalului. Prin HCL nr. 346 din 26 septembrie 2008, consilierii locali si-au insusit respectivii indicatori. Pe parcursul unui singur an (2007-2008), de la faza SF la faza PTh, proiectul Spitalului Municipal s-a „scumpit” cu 10 milioane de euro. Astfel, potrivit HCL nr. 346/2008, valoarea totala a investitiei a fost stabilita la 190,71 milioane lei (cu TVA), fata de 149,2 milioane lei (cu TVA) cat era valoarea contractului incheiat, in toamna lui 2007, de Primarie si consortiul ICCO – Philips – Integrine.
Cresterea enorma a costurilor Spitalului Municipal este cel putin ciudata, in conditiile in care in 2007 contractul atribuit consortiului castigator viza inclusiv dotarea spitalului cu aparatura medicala de ultima generatie. Prin urmare, edilii nu aveau de ce sa cheltuiasca bani in plus pentru achizitia de echipament medical.

Finantat cu banii bancilor

Constructia Spitalului Municipal nu a beneficiat, niciodata, de o finantare integrala. Santierul a fost deschis cu o bruma de bani oferiti de Guvernul Tariceanu in 2007, din fondul de rezerva al Executivului. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 54 din 20 iunie 2007, proiectul spitalului primea 5 milioane de lei din partea cabinetului Tariceanu. Banii au fost directionati din fondul de rezerva in bugetul Ministerului Sanatatii. Odata cu iesirea PNL de la guvernare, obiectivul spitalicesc a intrat pe finantare din bugetul local. In acest sens, municipalitatea a contractat, in 2009, un credit in suma de 15 milioane de euro pentru finantarea mai multor proiecte de interes local, intre care si constructia Spitalului Municipal. In noiembrie 2010, creditul a fost suplimentat cu aproximativ 5 milioane de euro.
Lucian Bogdanel

320 de paturi ne costa peste 50 de milioane de euro

Potrivit datelor oficiale, Spitalul Municipal va dispune de 320 de paturi pentru spitalizare continua si 20 pentru spitalizare de zi, precum si mai multe sectii de specialitate. In toamna lui 2010, o comisie din Ministerul Sanatatii a stabilit ca Unitatea Primire Urgente a spitalului nu respecta cerintele europene in materie. UPU a fost regandita, in conformitate cu precizarile facute de Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. „In 2007, cand s-a facut proiectul, inca nu erau in vigoare prevederile privind organizarea UPU in spitale. Abia in 2008 au fost implementate”, declara – la acel moment – Arafat pentru cotidianul Desteptarea. Modificarile cerute de minister la UPU – sustin edilii Bacaului – au dus, de asemenea, la cresterea costurilor Spitalului Municipal.

In septembrie 2007, Primaria a incredintat contractul unui consortiu de firme contra sumei de 149,2 milioane lei cu TVA.
Potrivit HCL nr. 346/2008, valoarea totala a investitiei a fost stabilita la 190,71 milioane lei (cu TVA), fata de 149,2 milioane lei (cu TVA) cat era valoarea contractului incheiat, in toamna lui 2007, de Primarie si consortiul ICCO – Philips – Integrine.
Proiect actualizare indicatori tehnico-economici la Spitalul Municipal

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri