Municipalitatea bacauana se va indrepta impotriva consortiului ICCO-Philips-Integrine care a câstigat licitatia de executie si dotare a obiectivului medical, dar nu a mai incheiat lucrarile incepute tocmai in 2007.

In loc de doi ani, cât se anuntase initial, santierul s-a intins pâna in prezent, iar lucrarile sunt la circa 75 la suta, in timp ce aparatura a fost livrata in proportie de 85 la suta.

„Am inceput demersurile de preluare efectiva, juridica a obiectivului. S-au facut comunicari catre consortiul ICCO – Philips – Integrine prin care am solicitat punerea la dispozitie a acestui obiectiv. Integrine doreste amânarea, ICCO si-a aratat disponibilitatea, la 1 august s-a prezentat pentru predarea spatiului. Philips nu a facut nici un fel de comunicare.

Municipiul Bacau cere cele mai mari penalitati pe care le-a solicitat vreodata, cred, o administratie locala, in cuantum de 39 de milioane de lei, de la consortiu, cu privire la executarea acestui proiect. Am decis emiterea unui document constatator, elaborat impreuna cu aparatul tehnic din primarie”, a declarat primarul Cosmin Necula.

Odata cu vizita de luni, prima din ultimii doi ani, jurnalistii au putut vedea stadiul fizic al lucrarilor. Din ce s-a putut observa la prima vedere, de când s-a intrat in cladire ultima data, la vizita ministrului Sanatatii de atunci, Nicolae Banicioiu, in 2014, mare lucru nu s-a schimbat. Ce s-a lucrat a fost de mici dimensiuni, dar spatiile deja amenajate sunt in conditii bune. Autoritatile n-au mai negat faptul ca subsolul a mai fost inundat in toamna trecuta.

„Nu vorbim de cantitati mari de apa, dar au mai fost infiltratii si o inundatie prin gura de evacuare a canalului de la adapostul antiseismic”, a declarat dirigintele de santier, Maria Bârzu. Nimic de mari dimensiuni, a mai dat asigurari dirigintele de santier.

Cu toate acestea, la o privire mai atenta, s-au mai constatat „o serie de neconformitati intre proiect si executie, dar pot fi remediate”, a mai spus edilul-sef. Potrivit unui raport avocatial, al unei reputate case de avocatura, o parte din vina neexecutarii acestui contract o are si municipalitatea. S-a vazut faptul ca n-a existat o mâna ferma, un lider, un decident politic care sa transeze problema, cu alte cuvinte un primar, a lasat sa se inteleaga primarul Necula.

Aparatura va fi depasita moral

Tot cu ocazia vizitei, am putut vedea RMN –ul si CT-ul, instalate printre primele in cladire, la fel ca si alte aparate de imagistica. Celelalte dispozitive medicale sunt intr-un spatiu, sub lacat, in cartierul Izvoare.

Aparatura, dupa cum atrageam atentia intr-un articol anterior, ar fi putut fi folosita de Spitalul Judetean, daca s-ar fi semnat acel protocol de colaborare cu Consiliul Judetean pentru formarea unui holding spitalicesc.

Dupa cum va detaliam inca din octombrie 2015, in articolul „Municipalul saboteaza Judeteanul”, potrivit Directiei de Sanatate Publica, Primaria Bacau a decontat la Ministerul Sanatatii, circa 7,8 milioane de lei – contravaloarea unor aparate achizitionate pentru viitorul municipal: de la cele mai complexe cum sunt Autokeratorefractometru, Biomicroscop, Tonometru non-contact electronic, Unit complet ORL si electrochirurgie, ventilatoare, ecografe, EKG-uri, pâna la mese si carucioare.

Pentru ca au fost alocate judetului nostru, chiar daca zac in cutii, nici judeteanul nu a mai fost eligibil sa primeasca aparate, chiar daca ar avea nevoie de ele.

„Cred ca multe dintre echipamente vor fi depasite când vom inaugura spitalul. Nu toate sunt receptionate, la altele sunt probleme cu garantia. Nici nu mi se pare normal sa cerem de la spitalul judetean curent ca sa le tinem in functiune, cum este RMN-ul”, a declarat primarul Cosmin Necula.

Totusi, aparatura va putea fi actualizata cu noi softuri si este in garantie, chiar daca unele echipamente au fost achizitionate cu ani in urma, ultimele tocmai in 2010.

Cladirea spitalului are 9 corpuri, intinse pe 23.000 de metri patrati si cinci etaje. La etajul 1 sunt prevazute sase sali de operatie, iar la parter vor functiona un ambulatoriu, o zona de spitalizare de zi, imagistica si cabinete medicale. Aici ar urma sa lucreze 600 de persoane. Lucrarile ar mai putea dura un an si jumatate de la desemnarea unui nou constructor. Pâna acum s-au cheltuit 150 de milioane de lei, din cei circa 180 de milioane lei fara TVA – cost aproximat la demararea proiectului.

„Am cerut o estimare sa vad daca s-a luat in calcul cât va costa intretinerea acestui obiectiv. Am constatat, cu surprindere, ca nu s-a facut o astfel de estimare.”
Primarul Cosmin Necula


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. o mana ferma ar avea Tudy! ce treaba are mana cu legile?! daca ai contract beton totul merge snur! Si cati bani asteapta primaria sa primeasca de la o firma in insolventa?

  2. Apararura depasita. Spital nou in care se infiltreaza apa. Medici specialisti unde se vor gasi? Vor lucra tot cei din Spitalul Judetean? Nu se plang la posturile de televiziune ca nu mai fac fata atator ire de nunca? Domnilor din conducerea orasului sa le transmitem un mesaj- accesati fondurile europene,altfel pica Bacaul pe noi si pe voi.

LĂSAȚI UN MESAJ