Unii primari din judet, dovedindu-se a fi buni gospodari si cu succes la electorat, au fost curtati, de-a lungul timpului, de mai multe formatiuni politice. Câtiva, putini, au luat decizia buna, altii au parasit barca Opozitiei dar au nimerit iarasi in opozitie.

Astfel, Veronica Dontu, primarul comunei Tamasi, a trecut inaintea alegerilor locale de la PDL la PSD, partid care reprezinta Puterea macar pâna in 2016. Ea a acuzat Guvernul Boc ca nu i-a sprijinit proiectele si a precizat ca partidul sau “a fost comuna Tamasi”. Ioan Bujor, primarul din Dofteana, a ales, de asemenea, varianta norocoasa: de la PDL la PSD, dar neoficial, fiind ales pe listele democratilor.

Ionel Galatanu, primarul comunei Odobesti, si Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana, au fost mai putin inspirati. Cei doi au candidat in iunie 2012 din partea PDL si au câstigat alegerile – ar fi câstigat indiferent ce alianta sau partid ar fi ales -, apoi au facut pasi spre PNL, poate in ideea ca ar fi o tradare mai putin grava decât daca ar fi intrat in PSD.

Dupa negocieri discrete, in ianuarie 2014, Galatanu si Andries participau la o intâlnire a liberalilor din judet. Momentul nu era intâmplator, in acele zile negociindu-se sumele care urmau sa fie alocate de Consiliul Judetean unitatilor administrativ-teritoriale.

“Eu fac politica mica”

Cei doi au recunoscut apropierea de PNL si au explicat ca fara bani nu poti sa faci investitii, or locuitorii comunei nu i-au ales pentru ideologie, ci ca sa le rezolve problemele. Pe neasteptate, PNL a iesit de la guvernare. “Din 2005, de când sunt primar, eu am fost mereu in opozitie. Pe vremea Guvernului PDL, eram in opozitie in judet, care e condus de PSD, insa proiecte tot am facut”, arata Ionel Galatanu.

ionel galateanu

El recunoaste ca “fara politica nu se poate face nimic”, dar adauga: “Eu sunt mic si fac politica mica, a comunei. Nu ma intereseaza politica mare, pe care o fac ei, acolo, la Bucuresti!” Nu-s putini primarii care au schimbat partidul, celor mentionati adaugându-li-se Gioni Craciun (Livezi), care a trecut de la PPPS la PDL, Anton Siler (Nicolae Balcescu) de la PNL la PSD, Eugen Antica (Prajesti) de la PNL la PDL, Daniel Taranu (Vultureni) de la PNL la PDL, Adrian Solomon (Faraoani) de la PSD la UNPR, Dorinel Horchidan (Pârjol) de la PNL la UNPR si iar in PNL.

Dupa cum se vede, evolutia doctrinara e foarte sinuoasa. Cauza e la vârf, unde fondurile pentru investitii sunt intens colorate politic. Din pricina asta, edilii au mers cu PSD-PNL-PC (USL) – iata Guvernul, iata Puterea, iata Banii -, dar s-au trezit ca PNL isi ia jucariile si ii lasa saraci.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ