* Vasile Luca a devenit primar dupa ce fostul edil sef, cu care a facut echipa ca viceprimar inca din anul 2000, a fost inlaturat din functie din cauza unei incompatibilitatI descoperita de ANI

Balcani. Comuna mare, la granita dintre Bacau si Neamt, intre dealuri care inca mustesc de petrol, in coasta carora se sprijina Subcarpatii. E a sasea comuna ca marime din judet, cu patru sate ce insumeaza peste 7.100 de locuitori: Frumoasa, Schitu Frumoasa, Balcani si Ludasi. Nici bogata, nici saraca. Mai mult bogata sufleteste, dupa cum spune viceprimarul cu atributiuni de primar Vasile Luca. A carui titulatura oficiala o vom scurta la cea de primar, fiindca asta este de fapt, in aceasta perioada. A devenit edil sef prin hotarâre a Consiliului Local, dupa ce edilul ales, Vasile Rata, si-a pierdut functia in februarie 2015. S-a intâmplat asta dupa ce Vasile Rata ar fi fost depistat de catre Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese. ANI constata ca Rata a emis dispozitii care au avut ca rezultat angajarea fiicei sale in postul de referent, apoi in cel de consilier asistent.

De loc, primarul este din Frumoasa, cel mai mare sat al comunei, care are 2.700 de locuitori. De meserie, Vasile Luca este profesor la trei materii: “de educatie fizica si sport”, glumeste primarul. A profesat ca dascal doar un an, fiindca si-a dat seama ca daca ar fi fost si la scoala si la primarie nu ar fi iesit bine nicuna dintre treburi. Familia ii este bogata sufleteste, frumoasa si iubitoare, dupa cum spune. “Am trei fete. Cea mare, de 27 de ani, este plecata in Anglia, cea mijlocie, de 23 de ani, este studenta, iar cea mai mica are sapte ani. N-am fost cuminte la batrânete”, râde primarul. Sotia lucreaza in invatamânt, ca bibliotecara, dupa ce anterior a fost secretara.

PUBLICITATE

Oamenii

Primarul ales Vasile Rata si actualul primar desemnat Vasile Luca au facut echipa timp de aproape 15 ani, de la alegerile locale din anul 2000. Prin urmare, nu e greu de inchipuit ca Vasile Luca il regreta pe colegul Vasile Rata, ceea ce actualul primar recunoaste fara rezerve. “Nu este o bucurie pentru mine ca sunt pe functia aceasta. Am lucrat cu fostul primar inca din anul 2000, de când am fost ales viceprimar. Toate proiectele le-am gândit si le-am facut impreuna, am umblat impreuna pentru aprobari la Iasi, la Bucuresti si peste tot. Ne-am straduit mult ca lucrurile sa fie pe un fagas bun”, spune actualul primar, aflat in aceasta postura din 22 februarie 2015. De consatenii sai nu se plânge nicidecum, ba dimpotriva, ii lauda ca desi sunt de confesiuni religioase diverse (catolici, ortodocsi, adventisti, etc.) sau etnii diferite traiesc in buna pace, sunt oameni gospodari, au traditii si obiceiuri la care tin si incearca sa le duca mai departe.

Exodul tinerilor

O mare problema este ca tinerii au plecat si continua sa plece din comuna, ca mai peste tot. Se estimeaza ca pâna acum au plecat cam 40% dintre tineri. “Ne gândim mereu sa le oferim oportunitati, dar nu prea avem ce. Odinioara, satele noastre erau vestite pentru olarit. In satul Frumoasa era activitate de baza si existau sase olari. Cu carutele incarcate de oale se duceau pe la Roman, pe la Iasi, plecau câte 2-3 saptamâni. Cu timpul insa, oalele au avut tot mai putina cautare, olarii nu mai câstigau mare lucru, nici macar când vindeau oalele pline cu grâu sau alte produse. Tinerii nu au preluat aceasta traditie, iar mestesugul a mers spre disparitie. Acum a mai ramas o singura persoana care mai practica aceasta meserie”, zice, cu amaraciune, primarul.

Comuna a scapat de “binefacerile” cooperativizarii, fiindca terenuri agricole nu prea sunt, ci predomina dealurile, framântate de alunecari de teren. “Erau doar petrolul si padurea, ca principale domenii de activitate. Acum, petrol nu se mai exploateaza. Inainte de revolutie veneau câte patru autobuze si sase dube cu muncitori din petrol numai la Frumoasa si Balcani. Acum mai sunt doar sase oameni care lucreaza la petrol. Sondele sunt privatizate, sunt automatizate si nu mai au nevoie de oameni. La o sonda este nevoie de un paznic si un inginer, nu trebuie mai mult. Altceva nici nu avem, in afara de o brutarie, magazine, cârciumi. Ce sa le oferi de munca tinerilor? Ce oportunitati exista? Si-au mai gasit de lucru pe la Moinesti, dar cei mai multi abia câstiga minimul pe economie, care se duce pe naveta”, spune primarul.

In schimb, in comuna sunt circa 400 de persoane asistate social. “Avem noroc de ei. Facem toata treaba la majoritatea lucrarilor din comuna. Curatenie, decolmatari de santuri, curatari de copacii, plantari de pomi, adica peste 1.000 de salcâmi in fiecare primavara, ca protectie de maluri la cursuri de apa”, spune primarul Luca.

Investitie in traditiile locale

Primaria deruleaza o serie de proiecte mari, iar unul remarcabil este cel prin intermediul Grupului de Actiune Locala “Nicolae Roznovanu”, din Roznov, Neamt, unde comuna este afiliata. Astfel s-a obtinut o finantare pentru cumpararea unui buldoexcavator in valoare de vreo 83.000 de euro. Dar poate mai important pentru dainuirea comunei si a traditiilor sale este finantarea din care s-au cumparat 20 de costume populare, zece barbatesti si zece femeiesti. “O traditie pe care o pastram de multa vreme este formatia de muzica, dansuri populare si obiceiuri «Frumusica». A dus faima si mândria locala in concerte prin toata tara, pe la Sibiu, Galati, Braila si in alte locuri. Inainte de a cumpara costumele, formatia era cam pestrita, venea fiecare cu ce fel de costum avea pe acasa, dar acum suntem si mai mândri sa ne prezentam in fata oamenilor de pretutindeni, cu aceste vesminte populare noi, dar mai ales cu talentul artistilor”, spune primarul Luca.

Tot prin GAL “Nicolae Roznovanu” s-a realizat un proiect integrat in comuna Balcani, ce consta in asfaltarea a 700 m de drum comunal. Prin intermediul Companiei Nationale de Investitii s-a renovat din temelii caminul cultural din Schitu Frumoasa, acum dotat cu grupuri sanitare noi, incalzire centrala, videoproiector si mobilier, totul in valoare de circa 150.000 de euro.

Prin Programul National de Dezvoltare Locala s-a contractat modernizarea si reabilitarea de drumuri locale, adica asfalt pe 13 km la Schitu Frumoasa, 3 km la Frumoasa, 1,5 km la Balcani, totul in valoare de aproape un milion de euro. Intr-o faza viitoare urmeaza si satul Ludasi. De asemenea, s-au atras fonduri pentru amenajarea unor cursuri de apa, sau renovarea si revitalizarea unor fântâni publice care, din cauza secetei, au secat.

Viitoarea candidatura

L-am intrebat pe primarul Luca daca va mai candida, iar raspunsul a fost mai hotarât decât al altor edili aflati in ipostaze asemanatare. “Intre mine si fostul primar a fost o colaborare foarte buna. Daca va avea dreptul sa candideze, vom merge tot impreuna, in echipa. Daca nu are dreptul, normal ca nu il vom lasa pe altul, fiindca am pus mult suflet si efort in toate proiectele din ultimii 15 ani. Atunci voi candida cu sustinerea lui, fiindca este un om apreciat in comuna”, spune viceprimarul cu atributiuni de primar Vasile Luca.

Un portret de politician nu prea i se poate face. “Nu am vrut sa intru in politica. Am facut-o mai mult fortat de prieteni. La 33 de ani nu stiam ce-i politica si poate nici acum nu sunt foarte interesat de politica. Fac politica comunitatii”. Este insa constient ca sustinerea politica este necesara intr-o astfel de postura. “Cu domnul Dragos Benea (presedintele CJ Bacau – n.r.) ne intelegem bine, ne-a ajutat când a fost nevoie, cu sfaturi, cu o vorba buna. Unde nu ne-am priceput am cerut sprijin si l-am primit intotdeauna. Avem o relatie foarte buna si cu Prefectura si cu Consiliul Judetean”, spune primarul.

Cadouri

Deasupra problemelor de tot felul pe care le au localnicii, in Balcani pot fi puse la loc de cinste traditiile, mai vechi sau mai noi. Dintre acestea, multora le vine rândul sa iasa la iveala chiar luna aceasta, când Primaria pune la cale câteva bucurii pentru unii localnici. Astfel, circa opt sute de copii vor primi cadouri si premii cu ocazia sarbatorilor de iarna. Primesc bani si daruri si cei care au implinit 50 de ani de casnicie, ca in fiecare an. Iar pe lânga aceste traditii mai noi, va putea fi admirata si prestatia cetelor de badanari, care vor da spectacol in centru, in fata Caminului Cultural. Se pastreaza astfel de traditii fiindca viata comunei nu ar fi de conceput fara asta.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. noi l-am sustinut pe Rata,dar crede-ma Ludasul nu e prea multumit de realizari…reteaua de apa se opreste la iesire din balcani,(si sincer nu stiu daca functioneaza)..iar propunerea facuta de mine,, de a cauta o modalitate pt. reteaua de gaz..i-sa parut imposibil de realizat..chiar si cand am zis ca pot sa optin 40-50 de semnaturi..Vedeti voi ,in comuna sant lucruri mai importante de facut decat caminele culturale ,,etc..primele lucruri care trebuiesc facute in comuna sant cele utile pt a trai,,abia dupa aia pt. a trai mai bine…apropo nu vorbesc an numele antregului sat..

  2. Eu as fi ddeacord cu întreaga conducere sa se implice în niște proiecte pt ajutarea tinerilor care vor sa facă o afacere o sursa de făcut bani după mine la noi în comuna ar merge fff bine o afacere cu animale. ..asta ar fi ideea mea. .Va salut cu respect. ..

  3. Buna Domnule primar am o rugaminte daca tot sunteti asa de bun si gospodar precum se zice pe coman este o femeie vadana la o casa peste pârâu nu are o punte .Ati putea rezolva problema?va multumesc cu mult respect

  4. De ce primăria nu ar încerca o asociație cu terenurile agricole ? Sunt multe familii care au cultivat terenurile și porcii mistreți au distrus culturile. Ce este de făcut? Cum rezolvam problema?

LĂSAȚI UN MESAJ