Vineri seara, de la ora 20.00, în Piaţa Tricolorului, sute de băcăuani veniţi în vacanţă din ţările unde au decis pentru o perioadă să se stabilească au venit împreună cu rudele şi prietenii la primul spectacol din proiectul „Serile Diasporei”, iniţiat de Consiliul Judeţean şi realizat cu sprijinul Filarmonicii „Mihail Jora”.

Pe scena amenajată special, a evoluat formația “Groove Garden by Sorin Zlat” (Sorin Zlat – keys & band leader, Robert Patai – voce, Răzvan Trifan- saxofon, Alex Man – ghitara, Cristi Dragomir – bas şi Laurențiu Ştefan – baterie), care au interpretat mai multe melodii din stilurile Gospel, Funk, R&B, Soul, Fusion etc., piese reorchestrate de băcăanul Sorin Zlati, pianist şi liderul grupului.

Printre invitaţi l-am întâlnit şi pe Victor Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:
„În primul rând, noi, ca Minister pentru Românii de Pretutindeni am încurajat aceste iniţiative, ne bucurăm că deja se continuă de către Consiliul Judeţean şi Primăria Bacău „Serile Diasporei”. Am fost invitaţi, suntem prezenţi şi ori de câte ori suntem solicitaţi avem disponibilitatea să ajutăm şi să sprijinim. Aceste iniţiative sunt gesturi de normalitate, este o normalitate deoarece şi cei care au plecat afară au familii acasă, au părinţi, prieteni şi ori de câte ori pot se întorc, mai ales în luna august, considerată «Luna Diaspoerei», iar noi trebuie să le arătăm că nu i-am uitat, să le arătăm acelaşi interes ca şi celor rămaşi acasă. Această seară ca şi celelalte care vor urma sunt tocmai asemenea priliej de a se vedea şi revedea aici, acasă.”
Ca şi la prima ediţie, gazdă a fost Pavel Ionescu, director al Filarmonicii „Mihail Jora”, care a mulţumit atât publicului pentru că a răspuns invitaţiei, cât şi artiştilor conduşi de Sorin Zlati, pentru disponibilitatea de a deschide cea de-a doua ediţie a „Serilor Diasporei”.

A fost o seară frumoasă, publicul participând cu sufletul şi cu inima la darul oferit de muzicienii invitaţi. La sfârşitul sectacolului am stat de vorbă şi cu Ramona Florea, de la Serviciul de Comunicare, Imagine şi Relaţia cu Presa al consiliului Judeţean, care ne-a spus:

„Este un proiect al Consiliului Judeţean, aflat la a doua ediţie, realizat cu sprijinul şi cu implicarea Filarmoniii «Mihail Jora», este o ocazie de oferi trei seri de poveste băcăuanilor, cu muzică, muzică bună. În prima seară am avut jazz, mâine operă, iar în ultima seară, duminică, muzică din cele mai îndrăgite filme. Sunt spectacole care se adresează tuturor băcăuanilor, indiferent unde trăiesc, aici sau în afara graniţelor ţării. Se numesc «Serile Diasporei» pentru că în august cei din diaspora vin acasă să-şi vadă rudele şi oraşul, iar noi le oferim în dar aceste spectacole de muzică şi tot respectul nostru.”

Programul următoarelor zile

Sâmbătă, 24 august, tot de la ora 20.00, un concert cu cele mai îndrăgite piese din istoria operei, Mozart, Donizetti, Puccini, Lehár, Verdi etc. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” va fi dirijorul Mihnea Ignat (român stabilit în Spania), solişti fiind doi mari artişti ai scenei lirice, soprana Gabriela Iştoc şi tenorul Mihai Urzicana.

Duminică, 25 august, o Seară a Muzicii de Film şi a hiturilor Pop Rock, cu muzică aleasă oferită de orchestra băcăuană, la pupitrul căreia va fi dirijorul Mihai Ştefănescu.