La Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti s-a inregistrat, luni, 29 martie, o noua premiera. De data aceasta este vorba despre prima prelevare de organe.

Prelevarea de organe s-a facut de la un pacient de 44 de ani, din judetul Bacau, care a fost declarat in moarte clinica urmare a unui accident vascular intins.

Desi i-a fost foarte greu sa accepte decesul acestuia, familia sa a acceptat donarea de organe, nu inainte de a discuta cu un psiholog, cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe, dar si cu echipa medicala din Spitalul Municipal Moinesti, unde era in evidenta bolnavul.

PUBLICITATE

„Familia nu doreste sa dea mai multe date despre pacient. Important este ca, incetul cu incetul, si in România incepe sa se inteleaga cât de important este acceptul pentru o interventie de acest fel, stiindu-se faptul ca prin donarea de organe se salveaza alte vieti”, a mai spus managerul Cotirlet.

„Suntem acreditati ca centru de prelevare de organe de sase luni. Efectuam acum, intr-adevar, prima procedura de acest tip in spitalul nostru. Sunt alaturi de noi medici din centre universitare de renume, de la Iasi si Bucuresti, dar si doctori de la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.”
dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, dar si doctorul coordonator al intregii operatiuni

Cel putin inca trei vieti salvate

Pentru efectuarea acestei proceduri, au venit in Moinesti, ieri, in jurul orei 15.30, mai multe echipe de medici de la spitalele din tara. S-au prelevat ficatul, cei doi rinichi, tesut osos, tendoane, cornee si piele. Pentru interventia pe partea de prelevare a ficatului s-a lucrat cu prof. dr. Cristian Lupascu de la Iasi, care a venit insotit de colaboratorii sai – dr. Ana Maria Trofin si dr. Alexandra Vornicu, dar si cu prof. dr. Severina Bâtca, de la Spitalul Fundeni din Bucuresti.

Pe partea de urologie, echipa medicala a fost formata din dr. Catalin Dudu si dr. Bogdan Badescu, de la Bucuresti, si dr. Dragos Puia, de la Iasi. Pentru prelevarea de tesut osos si tendon a participat dr. Andrei Nica impreuna cu dr. Simion Cosmin si dr. Marile Hustiu din Bucuresti, iar pentru prelevarea de cornee si piele, medicii Dana Caltaru (oftalmologie) si Radu Nita (chirurgie plastica si reconstructiva) de la Spitalul Judetean Bacau.

Echipa medicala de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti a fost formata din dr. Adrian Cotirlet, managerul unitatii spitalicesti, dar si un renumit chirurg, alaturi de colegii sai de pe Sectia de Chirurgie, dr. Edi Popa si dr. Sergiu Rau, de la ATI – medicii Eugen Tincu si Dan Damian, dar si asistenta cu studii universitare Oana Surubaru, licentiata pe ATI, sefa centrului de donare din spitalul moinestean.

Ficatul prelevat de la acest pacient a ajuns la un bolnav din Bucuresti, un rinichi, la un altul tot din Capitala, iar al doilea rinichi, la unul din Iasi, unde echipele de interventie erau deja pregatite pentru a intra in salile de operatii. Restul organelor prelevate (os, tendon, cornee, piele) au fost transportate la Banca de Organe din Bucuresti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ