26 aprilie 2024
ActualitatePrim-ministrul României, împreună cu șefii MAI, Transportului și Agriculturii, a vizitat zonele...

Viorica Dăncilă: „Oamenii trebuie ajutați acum, imediat, nu peste șase luni”

Prim-ministrul României, împreună cu șefii MAI, Transportului și Agriculturii, a vizitat zonele sinistrate din județ

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a ajuns, luni, la ora 14,30, în Tg. Ocna, fiind însoțită de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Șova, ministrul Transporturilor, și Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Reprezentanții Guvernului României au fost întâmpinați de prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, col. Ioan Mihalache, șeful ISU „Maior Constantin Ene”, directorii SGA Bacău, Secției Drumuri Naționale și alți membrii ai Comitetului județean pentru situații de urgență, precum și de primarii din Tg. Ocna, Moinești, Slănic Moldova și Dărmănești.

Viorica Dăncilă a discutat cu oficialii județeni, cu primarii și cu oamenii afectați de inundații, scopul deplasării fiind tocmai acela de a afla care sunt nevoile lor și a vedea pe viu cum stau lucrurile în zonele sinistrate.



Locuitorii din Sl. Moldova, din curțile cărora, azi, se scotea apa, iar în urmă rămânea mâlul, erau foarte supărați. Ei au rugat-o pe Viorica Dăncilă să-i ajute și „să se facă regularizarea”, ca să nu le mai intre, mereu, apa în casă și să li se sperie copiii.

Premierul a spus că se va găsi o soluție, apoi a promis că, din Fondul de rezervă, vor primi materiale de construcție pentru a-și reface locuințele.

Ca să fie finanțată regularizarea afluenților e nevoie de un proiect, a spus Viorica Dăncilă, apoi a precizat că „acum, imediat, trebuie ajutați oamenii” și le-a cerut primarilor să trimită cât mai repede evaluarea pagubelor, astfel încât, în ședința joi, Guvernul să poată aproba ajutoarele.

Prim-ministrul României le-a cerut edililor ca, după rezolvarea urgențelor, să aibă viziune și să depună proiecte deoarece nu se poate acorda finanțare fără niciun temei. „Acum rezolvăm , dar trebuie să și prevenim”, a spus, în final, premierul.

Din datele centralizate până acum, în județul Bacău au fost afectate 31 de localități (municipiile Bacău, Onești, Moinești, orașele Tg. Ocna, Comănești, Slănic Moldova, Dărmănești, comunele Măgura, Mărgineni, Tamași, Gârleni, Ardeoani, Helegiu, Cașin, Buhoci, Oituz, Pîrjol, Izvoru Berheciului, Solonș, Berzunți, Berești Tazlău, Mănăstirea Cașin, Poduri, Sănduleni, Scorțeni, Valea Seacă, Corbasca, Parincea, Hemeiuși, Strugari), cu 902 gospodării, 31 de case inundate, 52,7 km străzi inundate, precum și 2,42 km DN, 27,7 km DJ, 127, 2 km DC si DS, 4,3 km DF.

De asemenea, au fost afectate 42 de poduri, 89 de podețe, 4 punți pietonale, 1 stație 110kv, e stații de epurare a apei, 9 obiective economice, 382 ha teren agricol, 40 ha de pășune, 5 km rețea de apă, 3 km de canalizare, 99 fântâni și 1 parc comunal.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri