29 martie 2024
CulturăPrietenii noştri necuvântători s-au urcat pe simeze

Ionocenţă şi candoare

Prietenii noştri necuvântători s-au urcat pe simeze

„Ideea mi-a venit când mă plimbam pe stradă şi am văzut foarte mulţi oameni cu căţei, cu pisici în braţe şi am făcut imediat legătura că între om şi animale există o frumoasă legătură şi că acest sentiment ar putea fi temă pentru o expoziţie. Această legătură durează de la începutul omenirii, fapt demonstrat de descoperirile din unele peşteri, în care erau reprezentate animale care aleargă, acolo avem dovada că primii artişti au fost oamenii primitivi, care imortalizau animalele pe care doreau să le vâneze.

Sunt scene, mai ales la Altamira, în Spania, foarte frumoase şi sugestive ale acestei legături, chiar dacă, la început, oamenii vânau pentru a se hrăni. De-a lungul secolelor, reprezentările le găsim în ceramică, mozaicuri, iar animalele alese de „artişti” cunosc o oarecare diversitate. Penelopa, se spune, avea o armată întreagă de gâşte care o apărau de cei prea îndrăzneţi, berbecii, leii, elefanţii capătă întruchipări pe diferite suporturi.

Încă din antichitate, până în zilele noastre, animalele fac parte din arhitectură, cum este goticul, unde găsim diferite animale fantastice inspirate din realitate. Mai târziu, apar în artă scenele de vânătoare, din care nu lipsesc caii şi câinii, apoi şoimii. Vedem aşadar că, de la reprezentările din peşteri până la arta medernă, necuvântătoarele au stat aproape de om, l-au sprijinit în evoluţie şi apoi l-au inspirat, astfel că toţi marii pictori, sculptori, graficieni, arhitecţi şi fotografi şi-au ales ca subiecte, din dragoste, animalele, astăzi vedete sunt, în cea mai mare parte câinii şi pisicile. Animalele au reprezentări şi în zodiace, în arta religioasă.



Tocmai de aceea expoziţia pe care o vernisăm în această seară, la începutul primăverii, doreşte să arate această legătură sensibilă dintre om şi animal. Se mai spune că animalele îşi aleg oamenii şi nu oamenii pe ele, adevăr remarcat şi de mulţi artişti prezenţi în expoziţia pe care noi am denumit-o «Inocenţă şi candoare. Prietenii noştri necuvântători». Nu vreau să fac acum şi aici o istorie a artei, nici să vă povestesc operele expuse, mi-ar fi imposibil, vă las pe dumneavoastră să intraţi singuri în dialog cu arta, cu necuvântătoarele urcate pe simeză.”

Cu această frumoasă introducere, care a ţinut loc de „opinia criticului”, Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici, a deschis pentru public, vineri, de la ora 17.00, la Galeria Nouă, expoziţia dedicată prieteniei dintre om şi animal.
Invitaţia către artişti din toată ţara de a expune în Bacău a fost bine receptată, juriul fiind nevoit să procedeze la o severă selecţie, astfel că în expoziţie au intrat zeci de lucrări de pictură, grafică, desen, acuarelă, fotografie, poezii grafice, semnate de 28 de artişti din Bacău (foarte bine reprezentat), Brăila, Iaşi, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi, Bucureşti, Finlanda (Gloria Bădărău, româncă stabilită în Finlanda, cu două lucrări superbe),Timişoara.

Într-un spaţiu foarte mic, din fiecare colţ de perete, de pe fiecare tablou te privesc, te surprind căţei, pisici, păsări, cai, girafe, tauri, din ipostaze grave, jucăuşe, mirate, supărate, singure sau împreună cu prietenul lor, omul, în general, şi copiii în special, cum generoas şi inspirat a surprins artistul fotograf Ovidiu Ungureanu. Se remarcă excelenta grafică semnată de Carmen Poenaru, „cearta” păsărilor a lui Ion Mihalache, un superb desen semnat de Ştefan Pristavu, caii înaripaţi creionaţi de Cristian Bandi, desenele Cristinei Tiperciuc, pisica oacheşă adusă de Dumitru Macovei, dar şi căţelul înaripat a lui Dionis Puşcuţă.

Vă întâlniţi în expoziţie cu lucrări care poartă semnătura artiştilor Lucia Filimon, Maria Mădălina Mânzu, Carmen Bâtlan, Dorin Macovei, Elenuc Dănuţ Temle, Elisabeta Volcan, Sorinel Cârstiuc, Paula Neagu, Irina Otoiu, George şi Bogdan Mosorescu, Mariana Papară, Marius Crăiţă Mândră, Silviu Parascan, Cristina Bandi, Paula Vlădescu, Eugenia Elena Reimschneider, Eugenia Banciu, Geanina Ivu-Vlad, Ioana Banciu, Ana Maria Dobrin, Ovidiu Marciuc, Augustin Lucici.

O expoziţie inedită, surprinzătoare mai ales prin semnăturile unor artişti care ne obişnuiseră cu peisaje, portrete, compoziţii, nuduri, natură moartă, ceea ce arată sensibilitatea artistului pentru tot ce este viu în jurul lui.
Expoziţia este deschisă până pe 3 aprilie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri