20 aprilie 2024
OpiniiEditorialPrietenie confuza cu mediul

Prietenie confuza cu mediul

Sunt uimitoare diferentele de mentalitate intre noi si semenii nostri din Occident. Nu zic frustrante, ci doar uimitoare. Una este despre infractionalitate, despre care nordicii si multi vestici aproape ca uitasera ca exista pâna când nu au inceput miscarile etnice prin Europa. Inclusiv exodul românilor, care le-au aratat ca si civilizatia lor, aparent inalienabila, poate da cu capul de pragul de sus.
Insa nu despre infractionalitate discutam, fiindca nu ne vom compara niciodata cu ei.

Avem insa alte chestiuni civilizate, de buna practica, pe care ne zbatem sa le preluam de la ei si chiar ar fi sanse sa reusim. Si anume, e vorba despre intentia de a fi prietenosi cu mediul, sa le luam obiceiul de a face jogging prin parcuri, de a merge cu bicicleta la serviciu sau aiurea, de a avea masini putin poluante. Fiindca – nu-i asa? – ne place imaginea Amsterdamului plin cu biciclete, imaginea celor care fac sport in parcurile lor ingrijite impecabil, imaginea Parisului unde se pot inchiria biciclete fara sa le fure nimeni, imaginea bulevardelor largi din Vest pe care masini mai intotdeauna noi, nepoluante, circula civilizat, fluent.

In Bacaul nostru drag, strazile sunt prea inghesuite pentru atâtea hârburi aduse din Germania si Bulgaria. Biciclistii risca mult daca se avânta in traficul nervos, in lipsa unor piste amenajate, iar oamenii care fac jogging sunt putini, invizibil de putini. Avem insa multe intentii bune si câteva semne care ne arata ca se poate face treaba buna si ca exista alternative serioase la mersul cu masina. Bunaoara, avem o firma de transport public a carei strategie e axata pe ideea de protectie a mediului.

Altfel spus, autobuze care aproape nu degaja noxe si nici nu produc poluare sonora. Mai nou, se testeaza transportul electric in comun. De asemenea, avem o importanta asociatie a biciclistilor, care periodic organizeaza proteste unde acuza ignoranta autoritatilor. Avem si parcuri unde se pot practica sporturi de amatori fara oprelisti. Iar mersul pe jos chiar face piciorul frumos. Toate acestea sunt semne ale inviorarii prieteniei cu mediul. Putine, dar exista. Mai ramâne ca si autoritatile sa aiba mai multa aplecare spre asa ceva. Si mai ramâne ca si bacauanii sa priveasca masina personala cu mai multa detasare, in loc sa isi doreasca cu ardoare sa ajunga la volan chiar la intrarea in locuinta sau la raftul din magazin, daca s-ar putea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri