Echipa U12 de la Atletico Junior Bacău se află în Spania, unde va disputa un amical cu Athletic Bilbao grație proiectului „Despre prietenie, prin fotbal”

Un derby…atletic. Româno- spaniol. Sau, și mai exact, băcăuano- basc. Atletico Junior contra lui Athletic Bilbao. Se poate? Se poate, mai ales atunci când vorbim „Despre prietenie, prin fotbal”, proiectul derulat de ACS Atletico Junior Bacău și finanțat de Consiliul Județean.

În baza proiectului, dar și a invitației grupării basce Urdaibai FT, echipa Under 12 a divizionarei D băcăuane s-a deplasat săptămâna aceasta în Spania, unde va avea parte de un program încărcat, ce va culmina cu un amical de gală în penultima zi a sejurului, pe 7 septembrie, contra grupei de vârstă similare a celor de la Athletic Bilbao. Derby-ul…atletic va avea loc chiar la baza de pregătire a lui Athletic.

Meciul cu Athletic Bilbao nu reprezintă singura confruntare a băcăuanilor antrenați de Bogdan Miron și Gabi Vârlan. Începând de astăzi, puștii de la Atletico Junior vor participa la un turneu, alături de SD Gernika, Lumo Escuela și Seber Altube. „Pentru copiii noștri, va fi o experiență interesantă și importantă”, a declarat antrenorul lui Atletico Junior, Bogdan Miron. Mulți dintre componenții echipei băcăuane se află la cea de-a doua experiență internațională, ei luând parte, toamna trecută, la un turneu în Germania, în cadrul parteneriatului dintre Asociația Județeană de Fotbal Bacău și Asociația Regională de Fotbal din Westfalia.

„Astfel de turnee nu pot decât să dezvolte acești copii, atât din punct de vedere fotbalistic, cât și educațional. Mulțumesc președintelui clubului Urdaibai FT, fostul arbitru internațional Urizar Aziparte și prietenului Gbriel Bobe, antrenor în cadrul aceluiași club, pentru această înfrățire între cele două cluburi. Aștept cu interes partida contra lui Athletic Bilbao, pe care jucătorii noștri nu o vor uita prea curând, chiar dacă este la nivel de copii”, a afirmat presedintele AJF Bacău, Cristian Sava, care însoțește echipa băcăuană în deplasarea din Țara Bascilor.

Pe parcursul sejurului spaniol, grupa de juniori U12 de la Atletico Junior Bacău va efectua o vizită la Consulatul Român și va avea o întâlnire cu singurul jucător român din istoria lui Athletic Bilbao, Crist Ganea. Totodată, băcăuanii vor avea o întrevedere cu primarul din Gernika (Guernica în spaniolă), oraș intrat în memoria colectivă a umanității ca urmare a bombardamentului declanșat, la cererea dictatorului spaniol Francisco Franco, pe 26 aprilie 1937, de aviațiile nazisto- fasciste, Legiunea Condor și Aviazione Legionaria, care s-a soldat, conform estimărilor, cu peste 1600 de civili uciși.
Băcăuanii se vor întoarce acasă sâmbătă, 8 septembrie.

Lotul ACS Atletico Junior prezent în Spania

Jucători: Pătrățeanu, Bălan, Mărgineanu, Iosub, Bejan, Oprea, Huiban, Bacoiu, Miron, Bucur, Dâscă, Vârlan, Vatră, Lazăr, Solomon și Ababei. Antrenori: Bogdan Miron și Gabriel Vârlan.

120 de ani de Athletic

Înființat în urmă cu 120 de ani, Athletic Bilbao este unul dintre cele trei cluburi fondatoare ale Primerei Division care nu a retrogradat niciodată din prima ligă. Totodată, Athletic se mândrește și cu amprenta autarhică, politica grupării fiind de a înregimenta exclusiv jucatori din Țara Bascilor. Nota discordantă, din acest punct de vedere, este românul Cristi Ganea, singurul stranier din lot, care are însă alibiul de a fi făcut junioratul la Athletic. De 8 ori campioană a Spaniei, Athletic Bilbao a disputat în 2012 finala Europa League la București, unde a fost învinsă cu 3-0 de Atletico Madrid.

Alte articole