O controversata lege, care a fost semnata de parlamentarii liberali, printre ei si bacauani a stârnit numeroase discutii in mediul public. Pe scurt, aceasta prevede ca românii care refuza sa participe la programele de preventie sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor sau diagnosticarii lor.

Legea se afla in dezbatere publica si are ca scop incurajarea controalelor medicale periodice, printr-un program national de preventie, multianual. De acesta ar urma sa se ocupe o noua agentie, infiintata sub conducerea Ministerului Sanatatii. Finantarea programelor se va face de la bugetul de stat, iar suma alocata nu va fi una mica – cel putin 10 la suta din fondurile destinate sistemului de sanatate. Vor putea intra in acest program si asiguratii si neasiguratii.

Cei care au un stil de viata sanatos, merg la medic regulat si practica un sport ar urma sa fie recompensati intr-un cont de economii. Masurile de penalizare ar urma sa fie aplicate undeva la 5 ani de la intrarea in vigoare a legii. Parlamentarii PNL bacauani sunt de acord cu aceasta initiativa, Ionel Palar, Lucian Ciubotaru si Viorica Marcu fiind printre semnatari, in timp ce pesedistii au o parere total opusa.

PUBLICITATE

Legea poate fi imbunatatita pâna pe 1 martie, pâna când e in dezbatere publica.

„Legea poate fi imbunatatita, iar noi vom organiza dezbateri si in filialele din tara. Important este accesul la analize gratuite si faptul ca se adreseaza si celor asigurati si celor neasigurati. Eventualele sanctiuni propuse pot fi modificate, in functie de parerile specialistilor. La acest moment, chiar nu sunt necesare abordari politicianiste.”
Ionel Palar, deputat PNL

„Este o initiativa pe care o sustin dupa vorba din popor «mai bine sa previi, decât sa tratezi». Bineinteles, ca este perfectibila, dar beneficiul major este ca da posibilitatea tuturor sa faca analize gratuit.”
Lucian Ciubotaru, deputat PNL

„Una este sa ai sanctiuni de natura pecuniara, alta sa refuzi tratamentul unui bolnav cronic pentru ca nu a trecut pe la medicul de familie. Daca se adopta, va crea efecte catastrofale. Sunt de acord ca trebuie sa existe o cultura medicala, dar nu trebuie sa privam jumatate de Românie de tratament.”
Cosmin Necula, deputat PSD


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. bai, nenorocitilor, eu nu mai stiu cum sa fac slalom, ce sa iau, la ce sa renunt, printre tratamente la cate afectiuni am de tratat, cand se dau RETETE COMPENSATE DOAR PENTRU 3 (TREI) MEDICAMENTE………si am cate 4-5 medicamente recomandate …….la fiecare afectiune !!!!!!!!!! si voi mai vreti preventie ????? pai, daca ma duc DUPA LEGEA lui NICOLAESCU si GORGHIU, si imi mai descopera screening ul 1000 de afectiuni ???? si eu TOT la 3 medicamente compensate am dreptul !

LĂSAȚI UN MESAJ