Pe parcursul primei jumătăţi a anului 2013, preţul apartamentelor din Bacău a scăzut cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, terenurile şi-au continuat scăderea, iar chiriile la spaţiile de birouri s-au menţinut la acelaşi nivel ca cel din 2012. Aşa arată piaţa imobiliară în primul semestru al lui 2013.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Bacău s-a situat în primul semestru al anului 2013 la o medie de circa 660 de euro pe metrul pătrat, cu 3,4% în scădere faţă de anul anterior şi cu aproximativ 40% faţă de perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN.

Pentru al şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare” alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare prețurile de tranzacționare.

PUBLICITATE

În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.500 şi 44.500 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Mărăşeşti-Piaţa Sud, preţurile au fost cuprinse între 19.500 şi 34.500 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 1 din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 689 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2,1% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu în primul semestru din 2013 a fost de 959 euro/mp.

“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32-33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Preţurile terenurilor din Bacău au scăzut, în medie, cu circa 9% în prima jumătate a anului 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, şi cu 71% dacă ne raportăm la anul 2008, perioada de început a creizei.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul DARIAN din Bacău relevă faptul că preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri rămân neschimbate faţă de anul 2012. Chiria medie pentru spaţiile de birouri de clasa A (în clădiri nou construite, cu finisaje moderne) s-a situat intervalul 7 – 10 euro pe metrul pătrat pe lună.

”Cererea se manifestă şi pe acest segment, însă vânzătorii nu sunt dispuşi să negocieze, proprietarii de spaţii preferând momentan să le închirieze. Este de aşteptat să asistăm la o stagnare a preţurilor (chiar şi la o scădere în anumite zone), la o scădere a gradelor de ocupare şi a numărului de tranzacţii pe piaţă. Această tendinţă poate fi influenţată de alte proiecte care au fost anunţate pe acest segment, respectiv intrarea pe piaţa din Bacău a doi retaileri mari ce vor construi centre comerciale de tip mall”, spune Alexandru Mazilu, expert evaluator DARIAN.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ