In seara de Craciun, bacauanii vor pune pe masa salariul pe o luna. O cina modesta inghite cateva sute de mii. De la preturile de pe tarabe pana cele din supermarketuri, toate contin multe zerouri. Comerciantii sunt siguri ca vor avea profit, iar cumparatorii bantuie din magazin in magazin in cautarea chilipirurilor.

160.000 kilogramul de carne de porc, 200.000 cotletul, 180.000 cascavalul, 140.000 telemeaua, 120.000 carnea tocata, 90.000 ardeii grasi, 50.000 rosiile, 50.000 portocalele, 100.000 ciupercile, sunt doar cateva din mostrele de pret practicate pe piata. Preturile nu s-au majorat substantial, dar o masa normala de Craciun il falimenteaza pe simplul bacauan. “De Sarbatori nu pot pune pe masa doar un kilogram de carne, a declarat Nela Stanciu, cumparatoare. Mai trebuie sarmale, friptura, ciorba, aperitive, fructe si desert. Toate astea trec bine de doua-trei milioane. Si eu am trei copii acasa, toti mari. Un kilogram de carne facut friptura ajunge doar o seara&#8221. Dar, la carne se adauga celelalte ingrediente pentru a ajunge la forma finala: ulei, otet, sare, piper, condimente si lista poate continua. Cat despre aperitive, pretul ingheata zambetul pe buze cumparatorilor. Un salam mai de “Doamne ajuta&#8221 sare de 150.000 de lei, iar pretul kilogramului de cascaval variaza intre 160.000 si 220.000 de lei. Nici taranii nu se lasa mai prejos cu preturile. Kilogramul de telemea costa 140.000 de lei, cel de cas 100.000, oul 5.000 de lei. “Nu am crescut cu nimic preturile, a afirmat Ioan Birja, producator. Asa erau si inainte. Acum, poate omul cumpara mai mult si de aceea pare mai scump&#8221. Comerciantii de citrice practica preturi demne de cartea recordurilor. Bananele sunt mai ieftine, doar 30.000 de lei. Gospodinele care nu au muraturi in camara vor fi nevoite sa dea pentru un castravecior murat nici mai mult nici mai putin de 5.000 de lei, iar pe kilogramul de varza murata 50.000 de lei. Cum masa de Craciun nu poate fi umpluta doar cu o singura banana si un singur castravete murat, atunci bacauanul va scoate din buzunar alte sute de mii de lei pentru gustul dulce-sarat al unei cine de sarbatoare. La capitolul bauturi si dulciuri, preturile nu se lasa mai prejos. La cramele din piete, pretul unui litru de vin variaza, in functie de calitatea lui, intre 22.000 (productia din anul acesta) si 30.000 de lei (cel mai “vechi&#8221). Cat despre vinul de calitate superioara, 750 de mililitri costa aproximativ 80.000 de lei. In ceea ce priveste taria, gusturile cumparatorilor se pliaza pe pret de la un coniac de 150.000 de lei un litru pana la milioane de lei pentru aceeasi cantitate de whisky. Dulciurile concureaza la cost cu bautura. Kilogramul de cozonac se vinde cu 80.000 de lei. Fursecurile, fondantele simple sau cu cirese ii determina pe bacauani sa plateasca minimum 100.000 de lei pentru un kilogram. Astfel, adunand zerourile din preturile carnii, legumelor, fructelor, muraturilor, bauturii si dulciurilor, bacauanii ajung sa scoata bani grei din buzunar pentru a avea macar impresia unei mese bogate.Scris de Iulia CUCU

Alte articole