24 aprilie 2024
ActualitatePretul gunoiul din judet ii va arde la buzunare pe bacauani

Pretul gunoiul din judet ii va arde la buzunare pe bacauani

Primariile din rural ar putea plati minim 40 lei/tona pentru a depozita gunoi in rampa Bacaului

Consilierii locali au aprobat la ultima sedinta documentatia privind scoaterea la licitatie a serviciului de administrare a noii gropi de gunoi. Cu acest prilej, administratorul public al municipiului, Leonard Padureanu, a declarat ca pana cel tarziu in luna august, depozitul de gunoi va avea un operator desemnat. Padureanu a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca in urma licitatiei ce va fi organizata de Primaria Bacau, pretul de depozitare a tonei de gunoi in rampa va fi dublu fata de cel actual.

Cu o intarziere semnificativa, pusa pe seama unei societati de consultanta din Germania, Consiliul Local (CL) Bacau a aprobat documentatia pentru scoaterea la licitatie a administrarii gropii de gunoi a municipiului. Autoritatile spera ca pana la finele lui august, rampa de gunoi sa aiba un operator dedicat. In acelasi timp, municipalitatea va scoate la licitatie si serviciul de colectare si transport al deseurilor din cele 22 de comune limitrofe Bacaului, care fac parte din proiectul ISPA ce a dus la construirea noii gropi de gunoi. „Este o conditie a lansarii licitatiei de concesionare a administrarii depozitului aprobarea de catre autoritatea contractanta a documentatiei. Municipiul Bacau, fiind proprietarul depozitului, suntem autoritate contractanta si trebuie sa aprobam toata documentatia de licitatie si regulamentul de salubrizare care face parte din aceasta documentatie”, a motivat Padureanu. El a invocat presiunile mediatice la care este supusa municipalitatea, apreciind ca aceasta trebuie sa urgenteze procedurile privind scoaterea la licitatie a serviciului de administrare a gropii de gunoi.

Din toamna trecem la preturi UE



Administratorul public a dezvaluit ca pretul de 24 lei plus TVA pe tona de gunoi depozitata in groapa, stabilit de CL Bacau la mijlocul lunii mai, este un pret valabil temporar. Potrivit afirmatiilor lui Padureanu, pretul este in vigoare pana la adjudecarea licitatiei de catre viitorul operator al depozitului de deseuri. „Din experienta celorlaltor judete care sunt odata cu noi in procesul de licitare a depozitarii, preturile adjudecate prin licitatie sunt mai mari decat pretul pe care l-am propus noi. Sunt preturi de minim 40 lei pe tona, cele mai mici, si urca pana la 19 euro pe tona de gunoi”, a afirmat el. Padureanu a adaugat ca in prezent depozitul de gunoi nu functioneaza cu toate instalatiile. „Pe perioada de tranzitie nu merg toate instalatiile depozitului. Depozitul va merge la parametri proiectati atunci cand contractorul va fi prezent in depozit. La servicii mai complicate, costurile sunt mai mari”, a conchis administratorul.

Proiect pus peste Ordinea de zi

Proiectul privind aprobarea documentatiei de scoatere la licitatie a serviciului de administrare a gropii de gunoi a fost „plantat” de edili peste Ordinea de zi a ultimei sedinte a CL Bacau. Asta, in conditiile in care documentatia se intinde pe zeci de pagini, iar de tarifele si costurile prevazute in ea depinde, in buna masura, pretul pe care bacauanii il vor plati in anii urmatori pentru gunoiul pe care-l „produc”. „Principiul care functioneaza in UE este «poluatorul plateste»”, a amintit Padureanu. Mai mult, proiectul de hotarare nu a aparut nici pe pagina de internet a Primariei Bacau fiind, se pare, tinut la secret de municipalitate.

Prefectura contesta in contencios pretul gunoiului

Conducerea Prefecturii Bacau a anuntat, recent, ca va ataca in contencios administrativ legalitatea HCL nr. 161 din 12 mai, prin care CL Bacau a promovat pretul de 24 lei plus TVA pe tona de gunoi depozitata in rampa. Potrivit prefectului Constantin Scripat, institutia ar fi primit sesizari din partea mai multor primarii din judet care atrag atentia ca pretul stabilit de CL Bacau nu poate fi sustinut de locuitorii din mediul rural. "In calculatia tarifului sunt erori grave. Acolo functioneaza un utilaj, iar din calculatia lor rezulta ca-s trei utilaje. Sunt trecute cheltuieli cu pamant vegetal, desi nu se acopera gunoiul cu un astfel de pamant. De asemenea, cheltuielile de personal sunt supranormate. In depozit nu se face colectare selectiva", a declarat prefectul Scripat pentru cotidianul Desteptarea.

ADIS, aratata cu degetul

Unii dintre primari afirma ca Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS) a propus suprataxarea gunoiului. Viorel Miron (PNL), primarul orasului Comanesti a declarat recent ca reprezentantii ADIS ar fi incercat sa impuna o taxa pe familie, pe langa taxa de salubrizare perceputa individual de la populatie de primarie. „Cu ADIS nu am aprobat o suprataxa de salubrizare, de fapt. Noi am aprobat deja in consiliul local o taxa de salubrizare lunara de 5 lei pe membru de familie, in limita a trei persoane. S-a venit la noi cu cererea unei taxe in plus, de 6,5 lei pe familie, lunar. Chipurile ar fi necesara aceasta taxa pentru acoperirea cheltuielilor la groapa de gunoi din Bacau Eu le-am si zis in ADIS ca aceasta suprataxare e ilegala. Primarii au semnat ca primarii, fara sa-si dea seama ce fac”, a afirmat edilul.
Lucian Bogdanel

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri