Preturile medii la benzina si motorina comercializate în România au scazut, la inceputul lunii, cu 8, respectiv 9 bani pe litru. Astfel, in doar o saptamâna, carburantii auto s-au ieftnit mai mult decât media europeana, chiar si decât în tarile din jurul nostru.

Situatia este relevata chiar de Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pietei carburantilor din Uniunea Europeana, in cea mai recenta statistica. Mai exact, in prima saptamâna a lunii august, benzina si motorina costau 4,74 lei pe litru fiecare sortiment, preturi medii. In prezent, la statia Petrom de pe Milcov, pretul benzinei standard de 95 costa 4,67 de lei litrul, in vreme ce motorina normala se vinde cu 4,64 de lei litrul.

Ca titlu de comparatie, retinem ca, la inceputul anului, in aceeasi statie Petrom de pe Milcov, un litru de benzina standard se vindea cu 4,61 lei (fata de 4,79 lei/litru la ultima ieftinire din 2015), iar unul de motorina obisnuita 4,38 lei (fata de 4,57 lei/litru). Ieftiniri recente s-au inregistrat la toti operatorii de pe piata carburantilor.

PUBLICITATE

Astfel, la Luk Oil, de pilda, litrul de benzina standard are, in prezent, un pret de 4,74 de lei, in vreme ce motorina se vinde cu 4,64 de lei litrul. Se stie ca, in general, preturile carburantilor sunt fixate in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, taxele aplicate de stat acestor produse, cât si de conditiile de pe fiecare piata în parte.

Asadar, ieftinirea ar putea fi pusa pe seama evolutiei pretului petrolului pe pietele internationale, dar si pe strategiile de marketing pe care le adopta companiile de profil pe timpul verii pentru a-si atrage cât mai multi clienti.

Pretul petrolului a scazut saptamâna trecuta, pâna la 42,62 dolari barilul. Cert este ca, la noi, ieftinirea carburantilor de la inceputul lunii a fost mai accentuata decât media europeana. De exemplu, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, pretul mediu la benzina a scazut, în medie, cu 0,3%, iar la motorina cu 1,4%. Comparativ cu Bulgaria, unde, de regula, carburantii sunt mai ieftini decât la noi, preturile au stagnat, în aceasta perioada, benzina costând aproximativ un euro pe litru, iar motorina 0,96 euro pe litru.

ieftinire carburanti grafic

La vecinii unguri, benzina si motorina costa aproape ca în România (1,05, respectiv 1,06 euro pe litru), iar ieftinirea a fost de 0,5% pentru benzina si doar 0,1% pentru motorina.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ