Preţul mediu unitar al apartamentelor vechi, în semestrul întâi din 2015, a fost de aproximativ 620 €/mp, în scădere cu aproximativ 2.4% faţă de semestrul doi din 2014 şi cu 3.1% faţă de semestrul întâi al anului trecut, informeaza compania de consultanta DARIAN..

Comparativ, la nivel naţional, în decursul ultimelor 12 luni, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0.1%.

Această creştere din ultimele şase luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

PUBLICITATE

În zona ultracentrală a oraşului, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 35.000 şi 45.000€, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zona Ştefan cel Mare preţurile au fost cuprinse între 28.000 şi 40.000 €. Un alt segment al pieței rezidențiale – casele – a înregistrat în semestrul întâi din 2015 un preţ mediu unitar de aproximativ 519 €/mp suprafaţă desfăşurată, în stagnare comparativ cu semestrul doi din 2014, dar cu 1.1% mai mic decât în semestrul întâi al anului trecut.

Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.073 €/mp, în ușoară creştere cu 0.3% față de semestrul anterior, Capitala fiind și singura localitate cu peste 1.000 €/mp.

Pe locul secund se situează Cluj-Napoca cu un preț mediu de 870 €/mp, similar cu cel din semestrul trecut. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria (429 €/mp) şi Botoşani (435 €/mp).

În ceea ce priveşte piaţa terenurilor, preţurile nu au înregistrat modificări în ultimele două semestre.

În zona centrală, metrul pătrat de teren s-a vândut cu preţuri între 200 şi 380 €, în timp ce în zonele periferice cu perspective de dezvoltare preţurile au variat între 5 şi 21€/mp. Oferta de spaţii de birouri din Bacău consta în mare măsura în spaţii vechi.

Chiriile pentru spaţiile de birouri de din clădirile nou construite, pe parcursul anului 2014 şi în primul semestru al anului 2015, s-au menținut în intervalul 7 şi 9 €/mp la suprafaţa utilă.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ