Răzvan Bibire

Spuneam, ieri, că nu ne place să respectăm regulile. În schimb, inventăm tot felul de motive pentru a explica de ce nu facem ceea ce ar trebui să facem. La noi este chiar sport național; încă de la școală ne învățăm să găsim pretexte. Ba ne-a mâncat câinele tema, ba ne-a durut undeva și n-am putut învăța sau „am aruncat ambalajul pe stradă pentru că nu am găsit coș de gunoi”.

Ăsta e folosit și de cei mai mari, care, probabil, la fel procedează și acasă la ei, aruncă dozele de bere pe jos pentru că n-au găsit suficient de repede tomberonul prin sufragerie.

„Să facă autostrăzi înainte să mă pună să circul cu 50 la oră prin oraș” gândesc mulți iar unii își etalează perlele gândirii pe rețelele sociale. Ale naibii autostrăzi, dacă erau ele, nu se mai ciocneau toți inteligenții prin parcare…

„Să facă parcări și după aia să-mi spună să nu mai parchez pe spațiul verde sau pe trotuar”. Pe asta o recunoașteți? E soră cu „vor bani pentru parcare dar la mine în cartier nu sunt suficiente locuri”. Ce-are coada vacii cu ștampila Prefecturii? Vrei să parchezi în Centru? Plăteșți, nu mai cauți tot felul de pretexte.

„Mi se cuvine să circul gratis cu CFR-ul pentru că-s student și am de învățat”. Ghici ce?! Nu ți se cuvine nimic! Dacă ai avea de învățat, nu te-ai plimba tam-nisam în fiecare zi cu trenul. Generații întregi de studenți nu au primit pomana asta și, ce să vezi?! Au terminat cu bine facultatea și au ajuns oameni de seamă.

„Mi-am luat telefon de 1000 de euro deși nu câștig nici 500 pe lună pentru că merit!” Să mori tu?! Ca să citeșți Facebookul pe budă, nu e nevoie de un telefon de fițe. Dar îți trebuie un pretext ca să-ți explici de ce ai dat o căruță de bani pe o jucărie inutilă. Băieții de la marketing, însă, își freacă mâinile, au mai găsit un fraier care își compensează părerea proastă despre sine cumpărând lucruri scumpe.

Ia-ți câteva minute să te gândești ce decizii ai luat într-o săptămână. Încearcă să vezi dacă motivațiile din spatele acelor hotărâri mai stau în picioare și dacă nu cumva te-ai mințit inventând pretexte pentru a face sau a nu face ceva.