Presupusa “Casă a lui Alecsandri” din Bacău stârnește zâzanie între politicieni după ce a fost filmată de Dan Negru

Vedeta TV Dan Negru a fost, azi, în Bacău, și a transmis live, pe Facebook, un video cu ruinele clădirii despre care se spune că ar fi aparținut familiei poetului Vasile Alecsandri.

Clipul și remarcile lui Dan Negru au atras atenția primarului Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, care s-a grăbit sa arate către Consiliul Județean:



«Casa “Vasile Alecsandri” aparține Consiliului Județean Bacău, doar ei o pot reabilita . Vreau să menționez public încă o dată, că Primăria municipiului Bacău susține orice demers pentru restaurarea acestui imobil de patrimoniu», a scris edilul băcăuan pe pagina sa de Facebook.

Președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, a replicat imediat:

«Grija față de Consiliul Judeţean a dl. primar este emoționantă, susținerea acestuia este patetică și sunt convins că ne va ajuta în finalizarea acestui obiectiv! Pentru corecta informare a opiniei publice precizez:

Casa “Vasile Alecsandri” a fost achiziționată de către Consiliul Judeţean tocmai pentru a o reabilita! Întârzierea în demararea refacerii acesteia se datorează (culmea ironiei) tocmai Comisiei de cultură care a dat avizul extrem de greu, după ce a fost refăcut proiect a doua oară.

Acum ne aflăm în etapa de scoatere la licitație a lucrărilor de consolidare a imobilului de patrimoniu.

Presupusul ajutor al dlui. Stanciu, vremelnic primar, ne-ar fi de folos dacă s-ar pune de acord cu dl. Viziteu şi ar susține, urgent, reabilitarea Hotelului Central a cărui cumpărare, răscumpărare şi expropriere a anunțat-o, până în prezent, de 200 de ori! Cât și dacă ar susține și reabilitarea fostului sediu al primăriei- fosta Bibliotecă, actual loc de întâlniri strategice!»

Nici prefectul de Bacău, Lucian Bogdănel, nu s-a lăsat mai prejos și i-a atras atenția primarului Bacăului că are în parohie clădiri de patrimoniu care se dărâmă:

«Dl. Viziteu sus-ține, adică ține (pe) sus mai ales nasul & coada, că patrimoniul Bacăului e numaidecât la… pământ!
Primarul s-a erijat (pe Facebook, cum altfel!?) în gardianul patrimoniului băcăuan, ale cărui clădiri emblematice – tocmai de la atâta consecventă sus-ținere – se fac una cu pământul chiar sub ochii indiferenți ai sus-ținătorului.
Cad bucăți din Hotelul Central, din clădirea fostei Biblioteci (fost sediu al Primăriei!) şi sus-ținătorul face ce ştie mai bine: sus-ține, din vorbe, patrimoniul local şi ale sale venerabile clădiri, doar că postările nu țin loc de reabilitarea & consolidarea acestora.

De ruşine, dar în principal din cauza tencuielii desprinse care periclitează siguranța & integritatea fizică a trecătorilor, fațada Hotelului Central a fost acoperită cu o prelată.

Vă mai amintiți cum dl. Sus-ținător anunța iminența cumpărării acestei clădiri şi a renovării ei cu fonduri europene?

Ei bine, foarte discret, primul pas a fost deja făcut :): Hotelul a fost cumpărat de o firmă privată (!), Primăria ratând lamentabil (cum altfel!?) achiziționarea imobilului.

Curat murdar, de la atâta sus-ținere din partea “conului” Viziteu, patrimoniul Bacăului – atunci când nu se face oale şi ulcele – încape pe mâna samsarilor imobiliari, care speculează impotența Primăriei Bacău: o instituție condusă de inşi care nu au nimic în comun cu respectul pentru băcăuani şi istoria noastră locală. Iar imaginile de mai jos cred că vorbesc de la sine.»

De ce “presupusa” casă?

Deși există persoane care susțin că imobilul care este numit “casa Vasile Alecsandri” ar fi aparținut familiei poetului, dovezile în acest sens sunt destul de subțiri. În plus, daca o să vă uitați pe peretele din stânga Casei de Cultură din Bacău, o sa vedeți o placă de marmură pe care scrie că acolo ar fi fost casa familiei Alecsandri.

Mai mult, în lucrarea «Bacăul de la 1850 la 1900», monografia orașului scrisă de fostul primar Costache Radu, apărută la 1906, scrie că “la anul 1894, marele comerciant Faivis Klain zidi o baie după cerințele timpului pe locul caselor unde s-a născut marele poet V. Alecsandri”. Așadar, cu 12 ani înainte de apariția lucrării, casele lui Alecsandri erau demolate, pe locul lor făcându-se o baie publică.

Actuala clădire a fost achiziționată de un investitor italian care, după ce a aflat că nu o poate demola și nu poate să facă chiar orice cu un obiectiv de patrimoniu – clădirea fusese declarat monument istoric pentru arhitectura sa, nu pentru legătura cu Alecsandri – a lăsat-o ani de zile în paragină până când a fost cumpărată de Consiliul Județean.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"