3 mai 2024
EconomiePresiunile Guvernului dau roade: scade numărul de porci din gospodăriile populației

Presiunile Guvernului dau roade: scade numărul de porci din gospodăriile populației

Presiunea guvernamentală asupra gospodăriilor țărănești din România își face simțite efectele în mod dramatic, mai ales în ceea ce privește creșterea porcilor. Datele statistice pentru primele 9 luni ale anului 2023, furnizate de Direcția Județeană de Statistică din Bacău, dezvăluie o scădere alarmantă a natalității porcine în gospodăriile populatiei, semn că presiunea și reglementările guvernamentale au un impact serios asupra activității agricole tradiționale.

În această perioadă, s-au născut doar 46.330 de purcei în întregul județ, cu 3.111 mai puțini decât în aceeași perioadă a anului precedent. Cifrele dezvăluie că marea majoritate a acestei scăderi vine din gospodăriile populației, unde numărul de purcei s-a diminuat cu 2.511, în timp ce fermele persoanelor juridice au înregistrat o scădere mai mică, de 600 de capete. Această tendință este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, din totalul porcilor născuți, doar 13.016 provin din gospodăriile populației, în timp ce 33.314 au fost în fermele persoanelor juridice.

Este evident că, în ciuda unei populații care deține mai puțini porci decât fermele, gospodăriile populației înregistrează o scădere semnificativă a natalității porcine. Această situație poate fi interpretată în două moduri: fie oamenii renunță la creșterea porcilor din cauza presiunii și reglementărilor impuse de guvern, fie, într-o revenire la practicile clandestine din trecut, ascund datele reale și cresc porcii în secret.



Totuși, analiza datelor evidențiază o altă nuanță alarmantă a situației. În timp ce mortalitatea totală a porcinelor pe primele 9 luni a crescut cu 232 de capete față de aceeași perioadă a anului anterior, aceasta este, în principal, atribuită fermele persoanelor juridice, unde pierderile au fost semnificative. În contrast, în gospodăriile populației, mortalitatea a înregistrat o scădere, indicând o posibilă adaptare la condițiile dificile impuse de mediu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri