Președintele maghiar (stânga) și coloana oficială, surprinsa în trafic de Alexandru Vrabie (dreapta)

Invitația la «Festivalul Moldovenesc» organizat de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România
Dacă ați văzut, astăzi, mai mulți polițiști pe străzile Bacaului decât de obicei, răspunsul la întrebarea “de ce?” este pentru că pe Aeroportul Internațional «George Enescu» a aterizat președintele Ungariei, Ader Janos.

Președintele maghiar a aterizat la Bacău pentru că aeroportul din Târgu Mureș, unde vine de obicei, este închis dar și pentru că șeful statului vecin a vizitat comuna Gârleni, unde a participat la “Festivalul Moldovenesc” organizat de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România.

Aici este programată construirea unei creșe și a unei grădinițe cu program prelungit cu predare în limba maghiară.

FOTO: MTI

Conform agentiei de presa maghiare de stat MTI, în satul Lespezi, președintele maghiar s-a întâlnit cu László Pogar, șeful Federației Ceangăilor Maghiari din Moldova (MCSMSZ), care a spus că oamenii din comunitatea sa “au așteptat 400 de ani pentru a vizita unui monarh sau șef de stat din Ungaria”. El și-a exprimat speranța că vizita președintelui va contribui la supraviețuirea comunității.

În discursul său, președintele Áder l-a citat pe etnograful Zoltán Kallos, care a fost profesor la Lespezi, spunând că “în timp ce multe popoare din bazinul Carpaților au dispărut, noi am păstrat limba maghiară … Este datoria noastră să ne menținem tradițiile moștenite și să le predăm următoarelor generații, lucru care se poate face numai prin credință, angajament și altruism”.

Agenția MTI mai notează că ceangăii moldoveni ar fi în număr de 30.000-40.000 de persoane iar în cadrul unui program de educație lansat de guvernul maghiar, 2100 de copii învață limba și literatura maghiară în 28 de sate din regiune.

Eusebiu-Iulian Tancău, primarul comunei Gîrleni, spune că președintele Ungariei a venit la Lespezi ca să se întâlnească, înainte de Rusalii, cu membrii comunității de ceangăi și să vadă cum se derulează patru proiecte care vizează construirea de creșe și grădinițe, proiecte finanțate de Guvernul României.

Unul dintre cele patru proiecte este implementat în Lespezi.

„Asociația cadrelor didactice maghiare a cumpărat o vilă și un teren de 7000 mp. Pe această proprietate a avut loc întâlnirea. Președintele Ungariei a sosit la ora 15, a urmărit un spectacol susținut de femei și copii îmbrăcați în costume populare, i-a aplaudat, le-a mulțumit, a dat niște pilde, iar la ora 17 a plecat”, declară primarul comunei Gîrleni.

Vizita a fost cât se poate de discretă, prefectul județului, Maricica Cosa declarând pentru Deșteptarea.ro că nici nu a fost informată și nici nu a fost invitată la această manifestare.


Coloana oficială a președintelui Ungariei prin Moinești. VIDEO: Catalin Cojocaru

FOTO: MTI

După ce a asistat la programul artistic și la discuțiile cu participanții la «festival», președintele Ader Janos a plecat cu mașina, în coloana oficială, spre Șumudeu Ciuc, unde vineri seară are loc liturghia de deschidere a tradiționalului pelerinaj de Rusalii a maghiarilor catolici, în amintirea bătăliei câștigate în 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Pelerinajul se încheie în duminica Rusaliilor catolice, la Ghimeș, în județul Bacău, la fosta granița a Imperiului Austro-Ungar, unde cu trenul, cu autoturismele sau cu autobuzele, zeci de mii de persoane vin anual pentru a participa la slujba religioasă. Președintele maghiar, însă, nu va veni și la Ghimeș.

Răzvan Bibire
Silvia Pătrășcanu

Alte articole