Președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, a propus astăzi, în cadrul Ședinței Extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, mai multe soluții pentru rezolvarea situației create de criza apei în municipiul Bacău.

Prima este operaționalizarea Rezervei de apă în cel mai scurt timp posibil, în așa fel încât, sursa alternativă de apă creată prin finanțarea de la CJ, ulterior decontată prin POIM, să poată asigura alimentarea cu apă potabilă a municipiului Bacău- soluție cu aplicare imediată.În al doilea rând, punerea în siguranță a conductei de aducțiune Valea Uzului– Grigoreni prin aplicarea soluțiilor dispuse de experții tehnici, așa cum prevede documentația tehnico-economică realizată de aceștia la solicitarea ADIB.

A treia soluție o constitue finanțarea investițiilor cuprinse într-un plan multianual pentru reducerea pierderilor pe rețeaua de distribuție din municipiu – pierderile fiind de 60 % din apa livrată.

Toate cele 3 măsuri nu pot fi realizate decât cu finanțarea din partea proprietarului, respectiv UAT Municipiul Bacău cu suportul tehnic al ADIB și CRAB.

„Consiliul Județean și ADIB au contribuit cu fonduri substanțiale atât pentru realizarea proiectului de urmărire specială a problemelor tehnice ale aducțiunii, chiar dacă nu aveau obligația, suma alocată în acest sens de CJ fiind de aprox. 1 milion lei. De asemenea, în faza premergătoare semnării contractului de finanțare POIM, CJ a finanțat realizarea Stației de Demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare, a căror beneficiar direct este Primăria Mun. Bacău- suma alocată fiind de 1,3 milioane euro, din totalul de 7,5 milioane euro, fonduri europene atrase de ADIB”, a declarat Valentin Ivancea.

ADIB și CJ au finanțat realizarea unui studiu cu privire la pierderile de apă la nivelul municipiului Bacău, care să vină în întâmpinarea Planului investițional multianual al UAT Mun. Bacău.

 Finanțările semnificative din ultimii 2 ani au fost făcute tocmai pentru atingerea interesului major de asigurare a continuității furnizării apei potabile în municipiul Bacău.

„Atât CJ, cât și ADIB nu pot prelua atribuțiile pe care le are Municipiul Bacău în calitate de proprietar al aducțiunii de apă și rezervei și nu se pot substitui acestuia. Cât a investit Municipiul Bacău în conducta de aducțiune și rețeaua de distribuție? Am solicitat, în scris, primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu, răspunsul la această întrebare”, a mai spus președintele CJ.

Acesta considera că întreaga disponibilitate de colaborare, dovedită atât prin finanțări, cât și prin oferirea de soluții, nu poate înlocui obligațiile pe care le are în mod direct și nemijlocit UAT Mun. Bacău.

„Mă voi prezenta mâine, la ședința Consiliului Local Bacău pentru a susține soluțiile propuse pentru rezolvarea, în comun, a situației cu care se confruntă locuitorii Bacăului. Soluția la problema apei nu o reprezintă postările pe Facebook și nici stabilirea de culpe, acesta fiind rolul altor instituții abilitate”.
Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE