Lucian Stanciu-Viziteu, președintele organizației județene a Uniunii Salvați România (USR) și deputat de Bacău, a organizat o conferință de presă în care a prezentat rezultatul alegerilor din filiala municipală USR Bacău, opinia sa cu privire la împrumutul făcut de Municipiul Bacău pentru reabilitarea iluminatului public și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

La conferință au mai participat Sebastian Hriban, președintele municipalei USR Bacău, și Ana Groza, unul dintre cei trei vicepreședinți ai filialei.

„Lucrurile merg foarte prost în toate domeniile și m-am hotărât să fac ceva concret. Soluția acestei probleme a fost pentru mine înscrierea în USR, singurul partid pe care l-am considerat a fi cu adevărat de opoziție. Mi-am propus să sancționăm toate derapajele administrative ale actualei puteri. Totodată, vom lucra intens la extinderea partidului pentru că, la această oră, nu avem resurse umane suficiente pentru a acționa așa cum îmi doresc”, a declarat Sebastian Hriban.


Un împrumut care blochează alte împrumuturi

Deputatul Stanciu-Viziteu susține că Primăria Bacău a acceptat condițiile impuse de BERD la acordarea împrumutului pentru modernizarea sistemului de iluminat public fără niciun fel de negociere, adăugând că Municipiul Bacău nu va putea face plăți semnificative și nicio altă datorie fără acordul băncii.
„În forma semnată este un contract standard pe care BERD-ul ți-l pune pe masă și tu semnezi «ca primarul». Pot exemplifica cu prevederi standard. De exemplu, perioada foarte mare – până în 2033 și comisionul anual de 0,5%, aiuritor de-a dreptul. Practic, banca încasează 70.000 mii euro pentru nimic. Un alt exemplu este dobânda cu protecție la negativ EURIBOR în favoarea BERD. Nu există protecție la devalorizarea leului”, a declarat deputatul USR.

Lucian Stanciu-Viziteu afirmă că Municipiul Bacău nu mai poate face niciun alt credit pentru proiecte de dezvoltare decât dacă vrea BERD.

Alte articole