După ce a fost anunțată o participare destul de semnificativă, la competiția organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, pentru reprezentanții acestei bresle, astăzi (vineri, 7 septembrie) la ora 10. 30, degetele de la mănușile căptușite cu azbest, erau suficiente să-i numere pe cei din mass-media care au spus: „prezent!”.

Tot „ăia” rămași cumva, din garda veche, care au facut și armata, pe vremea când era obligatorie. Blogării nu s-au putut despărți de tastatura calculatorului, pentru câteva ore de mișcare activă, dar plină de învățăminte. Aveau toate șansele să se afirme, și să urce pe podium.

Probele au fost identice cu cele pe care le susțin, la preselecție, tinerii care doresc să urmeze această carieră frumoasă, dar care presupune și asumarea multor resposabilități. Totul contra cronometru, în locații diferite, situate în spațiul amenajat pentru instrucție, din incinta Unității de Pompieri, de pe Str. Milcov, nr 49. Prima dată a trebuit să ne familiarizăm cu echipamentul de protecție, care cântărește în modulul standard, 35 de Kg.

În cazurile reale de intervenție, ajunge la 45 de Kg. La semnalul instructorului – cu ceasul în mână – a trebuit să ne ascundem cât mai repede în el. Așa echipat, participi la celelalte două probe. Cea cu obstacole. Vorbim aci de gantere, punte, jaloane, minge medicinală, cărat extinctoare, sărit garduri și țopăit prin anvelope așezate în zigzag.

Cea mai palpitantă rămâne ultima probă, când acționezi viziera căștii de protecție și trebuie să alergi ca să stingi, folosind un extinctor încărcat cu pulbere, un foc care a izbucnit, de această dată provocat de organizatori, într-un mediu controlat și protejat. Spre onoarea noastră, a celor cu elan și ceva orgoliu masculin, am fost învinși de o reprezentantă care nu a venit îmbrăcată în fustă.

De câțiva ani buni, în structurile militare, nu mai există diferențe de instruire între femei și barbați. După o socoteală riguroasă a timpilor – diferențele au fost foarte mici – comandantul unității, colonel Ioan Mihalache, împreună cu maiorul Constantin Andrei Grecu (responsabil în relația cu presa) au oferit diplome și medalii.

În aplauzele asistenței, campionii din acest an la competiția de profil a pompierilor, desfășurată recent la Iași, au fost nominalizați (conform timpilor descrescători), următorii: Cornel Pinter (Euro TV), mențiune. El a făcut armata acum 33 de ani la pompieri, când nu exista acest timp de echipament; Locul III, Ioan Bîșcă (Deșteptarea). Armata la Garda Națională, acum 40 de ani. Locul II, Marius Curucli (TVR 1). Mai tinerel puțin decât Cornel, parașutist profesionist, până când a intrat în televiziune. Locul I, Georgiana Macarie (Euro TV), tânără și cu energie debordantă. A câștigat două dintre probe, cu timpul cel mai scurt: la îmbrăcatul echipamentului de protecție și nimicirea focului.

Era să o câștige și pe cea de obstacole, dar a fost la o distanță de… o unghie. Georgiana a primit și Diploma de Popularitate, pentru că a știut să ridice moralul tuturor, creând și o stare generală de bună dispoziție. Competiția „Cupa Presei” 2018, organizată astăzi, este doar una dintre multele activități dedicate zile de 13 Septembrie, când se sărbătorește „Ziua Națională a Pompierilor”.

Alte articole