Acum, la mijloc de noiembrie 2020, cu toate condiţiile dificile generate de pandemia de coronavirus, a continuat manifestarea de acordare a Premiilor Revistei Ateneu. Actuala ediţie a fost una online, filmul desfăşurării poate fi urmărit pe pagina de FB a revistei, realizat de Studioul Chromatique.

Juriul care a acordat premiile a fost format din redactorii revistei: Ioan Dănilă, Adrian Jicu, Marius Manta, Dan Perşa, Violeta Savu şi Carmen Mihalache (preşedinte). Laureaţii pentru 2020 sunt:

Premiul de Excelenţă: Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al Revistei „Convorbiri literare”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Filialei Iaşi, membru al Societății Ziariștilor Români, al Asociației Ziariștilor Români, membru al PEN-clubului european, autor al peste 50 de volume.

Premiul pentru Studii Critice Interdisciplinare: Emanuela Ilie, conf.univ. dr. la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi, critic literar şi cunoscut didactician al limbii şi literaturii române.

Premiul pentru Proză: Lavinia Branişte, Bucureşti, poet, prozator şi traducător.

Premiul pentru Poezie: Alexandru Ovidiu Vintilă (Suceava), licenţiat în istorie şi filozofie, doctor în istorie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi şi membru în Comitetul de conducere al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, redactor-şef al revistei „Bucovina literară” şi membru în colegiul de redacţie al revistei „Scriptum”.

Premiul pentru Publicistică: Liviu Franga (București), filolog și traducător, preocupat de filologia greco-romană. Este profesor doctor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, specializat în poetica latină clasică, istoria literaturii latine (căreia i-a consacrat mai multe studii) și a civilizației romane dar și în gramatica limbii latine.

Carmen Mihalache, director al Revistei ATENEU: Premiile Revistei Ateneu au o îndelungată şi frumoasă tradiţie, fiind acordate încă din anul 1971, de la prima ediţie a Festivalului Literar-Artistic «George Bacovia». Au fost câteva întreruperi, fiindcă revista a fost şi ea sub vremuri, neavând un drum lin, pentru ca, din anul 1984, admirabila iniţiativă a redacţiei să fie reluată, premiile «Ateneu» devenind o veritabilă instituţie care recunoaşte valoarea, o confirmă şi o omagiază.

Colocviul Revistei din acest an are ca temă „Lectura în vremuri de pandemie”, intervenţiile invitaţilor urmând a fi publicate în numărul dublu, noiembrie-decembrie, al Revistei ATENEU.PUBLICITATE