29 martie 2024
MagazinPremiile Oscar 2014: Lista completă a câștigătorilor

Premiile Oscar 2014: Lista completă a câștigătorilor

Cea de-a 86-a ediție a galei de decernare a premiilor Oscar s-a încheiat, marele trofeu fiind obținut de drama ’12 Years a Slave’/’12 ani de sclavie’, în regia britanicului Steve McQueen.

Drama ’12 Years a Slave’/’12 ani de sclavie’ a câștigat duminică noapte premiul Academiei Americane pentru cel mai bun film și a intrat în istorie, devenind prima peliculă a unui regizor de culoare care obține cea mai înaltă distincție a industriei cinematografice în cele 86 de ediții ale premiilor Oscar, relatează Reuters.

Filmul regizorului britanic Steve McQueen, care abordează problema sclaviei în America de dinaintea Războiului Civil, a mai câștigat alte două premii Oscar: pentru cea mai bună actriță în rol secundar (debutanta Lupita Nyong’o) și pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de John Ridley, care a transpus pentru marele ecran cartea de memorii a lui Solomon Northup, un om liber ajuns sclav în Louisiana.



“Toată lumea merită nu doar să supraviețuiască, ci să trăiască. Aceasta este cea mai importantă moștenire a lui Solomon Northup”, a afirmat McQueen în discursul de primire a premiului.

’12 ani de sclavie’ s-a impus în fața thriller-ului spațial ‘Gravity’, al cineastului mexican Alfonso Cuaron.

‘Gravity’ a câștigat totuși cele mai multe premii Oscar, șapte, inclusiv trofeul pentru cel mai bun regizor, Cuaron devenind astfel primul latino-american care obține această distincție.

‘Gravity’, care o are în centru pe Sandra Bullock în rolul unui astronaut izolat în spațiu, a fost recompensat cu premii la categoriile tehnice, cum ar fi efecte speciale și imagine.

Într-una din cele mai puternice ediții din istoria recentă, cei peste 6.000 de votanți ai Academiei de Artă și Tehnică Cinematografică au împărțit râvnitele statuete între mai multe filme apreciate intrate în competiție.

A fost o noapte bună pentru filmul de buget redus ‘Dallas Buyers Club’, povestea unui activist anti-SIDA din anii 1980. Pelicula a câștigat trei premii Oscar, printre care și cele de la categoriile de interpretare masculină.

Matthew McConaughey, căruia i se validează astfel remarcabila relansare a carierei, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru felul în care l-a întruchipat pe Ron Woodroof, un bolnav de SIDA homofob care devine un activist pentru drepturile pacienților. Matthew McConaughey a slăbit 23 de kilograme pentru acest rol.

Partenerul său din film, Jared Leto, a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar. El interpretează rolul unui travestit, pentru care a fost la rândul său nevoit să slăbească drastic.

Cate Blanchett a fost aleasă cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea sa extrem de apreciată din ‘Blue Jasmine’, de Woody Allen. “Îți mulțumesc foarte mult Woody pentru că m-ai distribuit”, i-a transmis actrița cineastului, care nu a fost prezent la ceremonie.

‘Frozen’/’Regatul de gheață’ a fost ales cel mai bun film de animație. Este pentru prima dată când Disney Animation Studios câștigă Oscarul, după introducerea acestei categorii în 2002.

Marele perdant al galei a fost thriller-ul cu accente comice ‘American Hustle’/’Țeapă în stil american’, în regia lui David O. Russell. Pelicula nu a obținut niciun trofeu, deși fusese nominalizată la zece categorii.

Actrița și prezentatoare de televiziune Ellen DeGeneres a revenit în postura de gazdă a ceremoniei, într-o apariție despre care multe voci au spus că a fost extrem de calculată.

Ellen DeGeneres a dialogat și s-a amestecat printre starurile aflate în public, făcând și o poză cu telefonul cu vedete precum Brad Pitt, Angelina Jolie sau Meryl Streep, pe care a postat-o pe Twitter, stabilind un record de distribuiri.

Lista completă a câștigătorilor:

* Cel mai bun film: ’12 Years a Slave’/’12 ani de sclavie’ (regia Steve McQueen)

* Cel mai bun actor în rol principal: Matthew McConaughey (‘Dallas Buyers Club’)

* Cea mai bună actriță în rol principal: Cate Blanchett (‘Blue Jasmine’)

* Cel mai bun actor în rol secundar: Jared Leto (‘Dallas Buyers Club’)

* Cea mai bună actriță în rol secundar: Lupita Nyong’o (’12 Years a Slave’/’12 ani de sclavie’)

* Cea mai bună regie: Alfonso Cuaron — ‘Gravity’

* Cel mai bun film de animație: ‘Frozen’ (r. Chris Buck și Jennifer Lee)

* Cel mai bun film într-o limbă străină: ‘The Great Beauty’/’La grande bellezza’ (Italia, r. Paolo Sorrentino)

* Cel mai bun scenariu adaptat: ’12 Years a Slave’/’12 ani de sclavie’ — John Ridley

* Cel mai bun scenariu original: ‘Her’/’Ea’ — Spike Jonze

* Cea mai bună imagine: ‘Gravity’ — Emmanuel Lubezki

* Cel mai bun documentar de lungmetraj: ‘Twenty Feet from Stardom’ (r. Morgan Neville)

* Cele mai bune costume: ‘The Great Gatsby’/’Marele Gatsby’ (Catherine Martin)

* Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură: ‘Dallas Buyers Club’ (Adruitha Lee și Robin Mathews)

* Cel mai bun montaj: ‘Gravity’ (Alfonso Cuarón și Mark Sanger)

* Cele mai bune efecte speciale: ‘Gravity’ (Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk și Neil Corbould)

* Cea mai bună coloană sonoră: ‘Gravity’ (Steven Price)

* Cel mai bun cântec: “Let It Go” (‘Frozen’), muzica și versurile de Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez

* Cel mai bun documentar de scurtmetraj: ‘The Lady in Number 6: Music Saved My Life’ (r. Malcolm Clarke și Nicholas Reed)

* Cel mai bun film de scurtmetraj de animație: ‘Mr. Hublot’ (r. Laurent Witz și Alexandre Espigares)

* Cea mai bună regie artistică: ‘The Great Gatsby’/’Marele Gatsby’ (Catherine Martin și Beverley Dunn)

* Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: ‘Helium’ (Anders Walter și Kim Magnusson)

* Cel mai bun montaj de sunet: ‘Gravity’ (Glenn Freemantle)

* Cel mai bun mixaj de sunet: ‘Gravity’ (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead și Chris Munro)

* Premiul Oscar onorific: actrița Angela Lansbury, actorul Steve Martin și creatorul de costume Piero Tosi

* Premiul Umanitar ‘Jean Hersholt’: Angelina Jolie.

AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri