„A promova astazi cultura poate fi, in conditiile României de inceput de mileniu XXI, o intreprindere sinucigasa. Cine este inconstientul care mai aloca bani intr-un proiect care nu da cu multe zerouri la capitolul profit”, si-a inceput discursul Victor Munteanu, presedintele Fundatiei Culturale „Georgeta si Mircea Cancicov”, in deschiderea uneia dintre cele mai frumoase initiative culturale, stiintifice si artistice, care, de multi ani ( nimeni nu le mai stie numarul), cu eforturi extraordinare, financiare si de management cultural, reuseste sa adune in jurul unei idei: performanta si dedicatie, sub genericul „Craciunul Scriitorilor”, oameni si institutii, a caror activitate este recompensata, in fiecare an, cu premii si medalii.

Anul acesta, la Hotelul Decedal din Bacau, in jurul bradului, poeti, romancieri, eseisti, ziaristi, artisti plastici, artisti ai artei interpretative, grupuri si solisti au sarbatorit, impreuna, Craciunul, marea Sarbatoare a Nasterii Domnului. Invitatii din acest an au fost Ansamblurile artistice „Privighetorile Zeletinului”, din Podu Turcului, condus de prof. Gheorghe Popa, laureat al numeroase concursuri nationale si internationale de folclor, „Florile din Cucuieti”, condus de pr. Irinel Cernat, Corul Armonia, Corala „Filomelos”, a Bisericii din Borzesti, Grupul folk „Suflete senine”, Corul Colegiului National „Vasile Alecsandri”, preotul Marian Vatamanescu, care au incâtat scriitorii si artistii bacauani cu cele mai frumoase cântece si colinde. O voce inconfundabila, aceea a Mariei Tataru a adus in fata publicului un vechi colind, cântat impreuna cu toata asistenta.

Magia sarbatorii Nasterii Domnului a fost incununata de acordarea Premiilor de Excelenta ale Fundatiei „Georgeta si Mircea Cancicov”, pe anul 2014, pentru merite deosebite in promovarea cultruii, a traditiilor si melosului popular. Au primit Premiul de Excelenta si Diploma de Merit Ansamblul Artistic „Florile din Cucuieti”, condus de preot Irinel Cernat, Corala „Filomelos”, condus de prof. Paula Cautis, solista de muzica populara Maria Tataru, perseverenta si talentata indrumatoare a tinerilor care au imbratisat cariera de solist de muzica traditionala, Calin Leon Boamba, director al Colegiului National „Vasile Alecsandri” din Bacau, pentru sprijinul permanent, material si profesional, pentru pastrarea si promovarea valorilor culturale traditionale.

PUBLICITATE

[wonderplugin_gallery id=”408″]

In acelasi cadru sarbatoresc, fidel traditiilor familiei, considerând ca astazi, a promova cultura este sinonim cu apostolatul, prof. Dumitru G. Lecca, reprezentantul fundatiei cu acelasi nume, a acordat Premiul Fundatiei, pentru anul 2014, poetului, gazetarului si omului de cultura Victor Munteanu, presedinte al Fundatiei „Georgeta si Mircea Cancicov”, initiator si conducator al Cenaclului „Avangarda XXII”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ