26 aprilie 2024
ActualitatePremiile Deșteptarea 2017, Ediția XXII

Premiile Deșteptarea 2017, Ediția XXII

Într-o lume mult prea grăbită, în care schimbările sunt inerente, rămân totuși în jurul nostru repere incontestabile care trec testul timpului și evoluează zi de zi, dirijate de realitățile cotidiene. De 28 de ani, cotidianul Deșteptarea este un reper! Ziarul Bacăului dă starturi, urmărește parcursuri și pune în filele istoriei rezultate. Anul 2017 a fost viu colorat de evenimentele organizate sub egida Bacău Capitala Tineretului din România. Primarul Municipiului Bacău, Cosmin Necula, și tinerii care au coordonat departamentele responsabile de aceste acțiuni sunt cei pe care, singurul ziar tipărit al Bacăului îi premiază în acest an.

Capitala Tineretului din România – rebranduirea imaginii Bacăului în țară

În urmă cu un an, în noiembrie 2016, Municipiul Bacău primea – în cadrul Summitului Tinerilor de la Timișoara – titlul de „Capitala Tineretului” din România, după un duel cu orașul Constanța. A urmat o vară de poveste, cu evenimente organizate în premieră în orașul nostru, care au dus faima Bacăului în toată țara. Parteneriatul dintre Primărie și Federația Tinerilor a arătat că băcăuanii alcătuiesc o comunitate vie, ce privește cu încredere spre viitor. Imaginea Bacăului, dar și organizațiile locale de tineret au avut de câștigat din evenimentele organizate sub egida acestui titlu prestigios.



Titlul de „Capitala Tineretului” în România va fi deținut de Municipiul Bacău până în mai 2018, urmând ca „ștafeta” să fie predată orașului Baia Mare, desemnat următoarea capitală a tineretului în cadrul Galei Tineretului organizată, în 11 noiembrie, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”.

Pentru Bacău, distincția „Capitala Tineretului” a fost o binevenită oportunitate: Primăria și Federația Tinerilor au demonstrat, prin parteneriatul care a condus la obținerea titlului, că autoritățile administrative pot conlucra, cu succes, cu organizațiile de tineret, slujind astfel interesul general al orașului și demonstrând, unei țări întregi, că Bacăul este o comunitate vie, orientată spre viitor, spre fructificarea creativității tinerilor.

Astfel, în Bacău am avut evenimente de amploare, unele organizate în premieră pentru orașul nostru, la care au participat zeci de mii de oameni și care au rămas în memoria colectivă locală: “Street Food Festival”, “Street Delivery”, “ZidArt”, “Film mai aproape”, “Bacău Streetball Challenge”, “ID Fest”, “Festivalul luminii”, “Semimarathonul Bacău”.
Mai presus de asta, o spune chiar primarul Bacăului, marea realizare a „Capitalei Tineretului” o reprezintă dezvoltarea unei bune relații de colaborare cu Federația Tinerilor din Bacău, dar și cu alte asociații și organizații de tineret ce activează în oraș.

„În inima mea, Bacăul va rămâne pentru totdeauna Capitala Tineretului. Am spus asta și cu prilejul Galei Tineretului din 11 noiembrie, când a fost desemnată viitoarea capitală, Baia Mare. O afirm și acum, în acest moment în care cu bucurie primim această recunoaștere din partea cotidianului Deșteptarea. Vreau să remarc, cu acest prilej, contribuția importantă adusă de cele câteva sute de tineri voluntari implicați în buna desfășurare a celor mai importante evenimente. Implicarea lor a contat decisiv în tot ce a însemnat proiectul Capitalei Tineretului și reușita acestuia”, a declarat primarul Cosmin Necula.

El a adăugat că promisiunea construirii unui centru pentru tineret în Bacău va fi materializată în 2018, când municipalitatea intenționează să depună o aplicație pentru atragerea de fonduri europene în vederea transformării cinematografului „Orizont” într-un „hub” pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

„În viziunea mea, acest centru de tineret trebuie să aibă o anumită utilitate, o tematică de funcționare care să-i dea cu adevărat un sens. Cred că putem converti cinema Orizont într-un centru de dezvoltare a spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, de susținere a start-up-urilor, a creativității lor pe toate planurile. Am văzut așa ceva la Piatra Neamț și nu văd de ce nu ar funcționa și în Bacău. Axa 2.1B din cadrul POR a fost deschisă de curând și cred că putem profita de asta, putem da un sens funcțional clădirii fostului cinema, viitorul centru pentru tineret”, a arătat Necula.

„Tinerii Bacăului au schimbat percepţia potrivit căreia Bacăul, oraşul marelui poet simbolist George Bacovia, e un oraş cenuşiu, provincial – oraşul în care domneşte atmosfera apăsătoare din «Plumb». Bacăul nu e nici pe departe aşa – e un oraş viu, cu oameni activi, implicaţi şi cu tineri dornici să-şi facă auzită vocea şi să-şi impună propriile idei, viziuni”
Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacău

„Capitala” pe scurt

Picturi murale, artă culinară cu chef Foa și vizionări de filme în aer liber

Printre evenimentele cu cea mai mare priză la public organizate în această vară s-a numărat festivalul de artă culinară „Street Food Festival”. Festivalul a fost organizat în Parcul Cancicov, pragul evenimentului fiind călcat de peste 50.000 de persoane. Printre invitații de marcă s-a numărat Chef Foa, binecunoscutul maestru bucătar, care a lucrat la compania din Londra a lui Jamie Oliver, vedetă mondială a gastronomiei.

Un alt eveniment reprezentativ a fost „Street Delivery” în cadrul căruia cunoscutul artist mural băcăuan Obie Platon a dat o nouă identitate vizuală Teatrului de Vară „Radu Beligan”. Pictura murală de proporții a făcut înconjurul internetului, munca lui Obie Platon fiind aclamată la scenă deschisă.

„Întors acasă”- Spiritul „Bacovia” reinventat din piese de mașini și fier vechi

În mai, cu ocazia deschiderii anului în care Bacăul deține titlul de „Capitala Tineretului” în România a fost dezvelit și simbolul acestui titlu, un grup statuar realizat din piese și fier vechi intitulat „Întors acasă”, alături de sloganul „Colorează-ți generația!”.

Grupul statuar se vrea o contrapondere la vechea statuie ce înfățișează spiritul bacovian, realizată de sculptorul Constantin Popovici, intitulată „Plecat de acasă”. Sculptura simbol a capitalei tineretului cântărește peste o tonă în greutate, la realizarea acesteia fiind folosite aprox. 1,5 tone de piese de mașini.

Concepția grafică și execuția grupului statuar aparțin arhitectului Răzvan Ichim, elaborarea propriu-zisă a sculpturii necesitând peste 400 de ore de sudură.

 


 

Gabriel Carnariu, Manager General BCTR

Pentru că în viață, totul se face cu oameni, vom începe cu managerul Departamentului Resurse Umane și coordonatorul voluntarilor din Bacău în proiectul Bacău Capitala Tineretului din România 2017 (BCTR), Gabriel Carnariu. Mai mult decât atât, „șeful” de la Resurse Umane deține și funcția de președinte al Federației Tinerilor din Bacău, federație ce conduce derularea proiectului BCTR.

Gabriel Carnariu are și alte atribuții cum ar fi cea de manager de proiect la Asociația Valoare Plus Bacău (Stay Free Project, prevenirea traficului de persoane în rândul a 16.000 liceeni din regiunea Moldovei) și trainer la Asociația RYMD, proiect Erasmus +, Tineri Activi pentru Bacău – dialog structurat, dezvoltarea strategiei județene de tineret a județului. Este pasionat de muzică populară, prezentări de evenimente, public speaking și călătorii.

„Profit de această întâlnire cu reprezentanții ziarului Bacăului, Deșteptarea, pentru a face un bilanț. În proiectul BCTR, până în prezent, prin «biroul» acestui departament au trecut aproximativ 500 voluntari, printre care și interviuri realizate pentru funcții de ambasadori – lideri de voluntari în funcție de liceele băcăuane, interni – voluntari care se ocupă de anumite sarcini specifice. Din cadrul departamentului de resurse umane face parte o echipă de 10 voluntari – interni, care se ocupă de gestionarea bazei de date a voluntarilor.

Pentru mine, din luna mai până în prezent, BCTR a însemnat o oportunitate deosebită prin care să îmi aduc aportul cu ceea ce am acumulat ca informații și experiențe, aici, în comunitatea băcăuană, unde personajul principal față de care mi-am dedicat timpul a fost tânărul. Cred cu tărie în faptul că în acest an lucrurile au prins o altă nuanță, mult mai diversificată și colorată, de unde și sloganul proiectului «Colorează-ți generația»”, a declarat Gabriel Carnariu, care a promis că nu se vor opri aici, programul BCTR continuând până pe 1 mai 2018. Așteptarea sa cea mai mare în ceea ce privește programul de „capitală” este aceea de a vedea că tinerii Bacăului se implică în dinamica orașului și că astfel vor dobândi încrederea că „acasă” se poate mai bine.

„Tinerii băcăuani își doresc să se implice, să fie consultați și să facă din Bacău un loc în care ei să aibă toate oportunitățile de dezvoltare. Prin Bacău – Capitala Tineretului din România am reușit să arătăm până acum că tinerii vor să facă parte din viața municipiului. Deșteptarea a publicat reportaje de la evenimentele organizate în această perioadă însă unele rezultate se vor vedea abia peste câțiva ani. Sprijinindu-i pe tineri, orașul va deveni un loc în care aceștia se vor regăsi și vor influența viața comunității”, a concluzionat Gabriel Carnariu.

Florina Fabian, coordonator departament Secretariat BCTR

Tânără inginer, preocupată de ce se întâmplă în jurul ei și la propriu, și la figurat. Este studentă doctorand în domeniul Ingineria Mediului la Universitatea „Vasile Alecsandri” și absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA – Analiza și Soluționarea Conflictelor) din București. Aceasta este o scurtă carte de vizită a Florinei Fabian, coordonatoarea departamentului Secretariat din cadrul proiectului Bacău Capitala Tineretului din România. Fiind născută la munte (Agăș) este îndrăgostită de această formă de relief. „Cred că fiecare dintre noi are obligația față de această minunată planetă atunci când nu va mai fi, să lase ceva semnificativ în urma lui și benefic pentru generațiile următoare.”

Florina Fabian face parte din Departamentul Secretariat în cadrul proiectului Bacău Capitala Tineretului din România. „Este departamentul care se ocupă de comunicarea cu partenerii, primirea și arhivarea documentelor, asigurarea că evenimentele din cadrul BCTR se vor implementa din punct de vedere al autorizațiilor și comunicarea cu instituțiile implicate în derularea evenimentelor”, a explicat tânăra. Cu alte cuvinte este departamentul care se ocupă de partea „birocratică” a tot ce înseamnă BCTR, cât și Federația Tinerilor din Bacău.

Suntem foarte aproape de finalul anului și aproape toată lumea privește retrospectiv. Florina spune că ar putea scrie pagini întregi dacă ar fi să pună pe hârtie toată experiența trăită în acest an. „A fost un an foarte interesant. Pentru mine, personal, a însemnat să conștientizez (nu am realizat acest lucru în nouă ani, de când locuiesc aici) că Bacăul are un potențial extraordinar în sectorul de tineret și nu numai, doar că trebuie activat. Mediul ONG-ist pentru mine a fost ceva complet nou care m-a făcut să ies din viața cotidiană și să văd unele lucruri total din altă perspectivă comparativ cum le vedeam înainte de BCTR”, a declarat Florina Fabian subliniind că: „Cei mai importanți în acest an pentru mine au fost Tinerii Voluntari cu care am lucrat- proximativ 560 de voluntari, ei fiind Inima BCTR 2017, în fața cărora mă înclin.”

În ciuda faptului că Bacăul are mulți pesimiști, Florina Fabian are alte viziuni despre viitor. Programul BCTR 2017 se va derula și în prima parte a anului viitor și speră că multe lucruri vor tinde spre mai bine. „Cea mai mare așteptare a mea face referire la faptul că vom da un suflu nou acestui oraș și poate vom reuși să fim un oraș magnet pentru tinerii din alte zone ale țării, asta bineînțeles dacă se vor dezvolta și alte sectoare cum ar fi industria, infrastructura, educația și, de ce nu, atragerea cu toate acestea a unor mari investitori în zona Bacăului”, a încheiat coordonatoarea departamentului Secretariat din cadrul proiectului Bacău Capitala Tineretului din România.

Denis Blidariu, coordonator departament Logistică BCTR

Pasionat de viață și continuu preocupat de schimbările sociale la scară mare. Sunt primele cuvinte pe care le-a spus Denis despre el. Este coordonatorul departamentul de logistică din proiectul Bacău – Capitala Tineretului din România. Despre el s-ar putea spune foarte multe. L-am întâlnit prima dată la o acțiune de donare de sânge pe care chiar el a inițiat-o. Acum, Denis ne spune: „sunt muntoman consacrat, vegetarian, antrenor de fitness și un veșnic copil în căutare de joacă”, el fiind și un luptător pentru drepturile persoanelor din grupurile defavorizate, interpret în limbajul semnelor, inginer civil și inițiator în diverse campanii.

Departamentul de logistică, din care face parte, este acel departament care pune lucrurile în mișcare după ce toate celelalte departamente au concluzionat acțiunea. Este, practic, acel sector aflat în permanentă în mișcare, cel care implementează evenimentele, acțiunile, campaniile și ideile BCTR. Un departament cu oameni plini de energie ce nu au stare și abia așteaptă să transforme vorbele în fapte.

Despre ce a însemnat acest an pentru el, tânărul a spus râzând că ar putea vorbi despre asta 24 de ore non-stop. Am acceptat o variantă scurtă care a fost rezumată astfel: „De la a avea cu adevărat mecanisme și mijloace de a schimba percepții și comportamente ale tinerilor și nu numai, în comunitatea băcăuană. De la a cunoaște zeci, sute de oameni din diferite pături sociale (de la voluntari de 15 ani și până la interacțiunea cu primari și miniștri, secretari de stat), din diverse domenii de activitate și până la a învăța o listă lungă de lucruri noi (am învățat mecanică auto în timp ce eram printre fiarele vechi căutând piese pentru totemul din centrul orașului, sudură, utilizarea flexului, tâmplărie, administrarea unui depozit, coordonarea unei echipe mari de voluntari, interacțiunea cu departamente, înțelegerea diferitelor percepții în comunitatea locală, crearea de evenimente și inițierea de campanii ) Bacău Capitala Tineretului din România a însemnat un concept complet ce a presupus transformarea socială pe scara largă a unui segment din comunitatea locală prin transformarea proprie. O schimbare sănătoasă atât pentru mine, cât și pentru întregul oraș.”

„Viața, nu prea lungă, pe care am avut-o până acum m-a învățat să nu am așteptări. Cel puțin nu de la alții sau de la diferite proiecte. Dar întotdeauna plec cu gândul că va ieși ceva bun. Sunt adeptul ideii că totul e într-o continuă schimbare. Și dacă totul se schimbă oricum, de ce să nu alegem noi modul în care se schimbă lucrurile? Iar alegerea asta constă în implicarea activă. Poate aceasta este una dintre așteptările mele”.

Mihaela Malai, coordonator departament Financiar BCTR

Dacă ceva mai devreme spuneam că totul se face cu oameni, trebuie să recunoaștem și faptul că forța financiară poate aduce succesul în aproape toate domeniile. De acest aspect, cel financiar, în cadrul proiectului Bacău Capitala Tineretului din România se ocupă departamentul financiar coordonat de Mihaela Malai.

Cu un nume parcă aproape predestinat pentru zona financiară (mălai = bani, în dicționarul urban – n.r.), Mihaela este o tânără îndrăgostită de oamenii care doresc să schimbe ceva în comunitate, de cărți și de dezvoltare personală. Adoră călătoriile și își dorește să cunoască noi persoane. După această scurtă creionare a Mihaelei am rugat-o să ne vorbească despre departamentul din care face parte: „Departamentul financiar are un rol semnificativ fiind interdependent de celelalte sectoare. Își aduce aportul în cadrul BCTR prin parteneriatele existente și viitoare, gestionarea resurselor financiare și monitorizarea documentelor de ordin financiar.

Un departament unde ai multe de învățat și unde poți progresa doar cu perseverență.” Rolul Mihaelei Malai în cadrul BCTR este de a coordona departamentul financiar, de a menține legătura cu sponsorii, dar și de a descoperi noi resurse pentru proiect. Monitorizarea cash-flow-ului, buna gestionare a fondurilor și dezvoltarea persoanelor care le sunt alături sunt tot atribuțiunile ei.

„Acest an a însemnat pentru mine schimbare și culoare. A însemnat zâmbetele voluntarilor și ale persoanelor necunoscute de la evenimente. Acest an semnifică muncă și oameni deosebiți pe care i-am întâlnit. În acest an, Bacăul prinde culoare și sper să o păstreze mult timp. În acest an dorim și aș dori să punem temelia unei comunități care ajută la dezvoltarea orașului. Să creem pârghii pentru următoarele generații și sper ca cetățenii, mediu privat, mediu public și ONG-urile să se implice activ și să ofere în continuare culoare Bacăului.”

Lucian Popa, coordonator departament Marketing BCTR

În general, noi, oamenii, avem calități, dar și defecte, iar granița dintre cele două este atât de fină încât uneori sunt ușor de confundat. În unele privințe, „vorbitorii” sunt admirați. Lucian Popa, coordonatorul departamentului marketing din cadrul proiectului Bacău Capitala Tineretului din România, nu face parte din această categorie. Este genul de om care lasă faptele să vorbească, fiind un tip foarte serios și dedicat. Și-a început pledoaria astfel: „Sunt un tânăr care dorește să facă din locul în care trăiește un loc mai bun.”

Pentru Lucian timpul chiar contează și consideră că ar fi o pierdere de timp să povestească multe lucruri. Și descrierea departamentului din care face parte și rolul său în BCTR a fost la subiect: „Coordonez departamentul de Marketing care înseamnă graphic design și copy-writing.”

E clar omul faptelor. Cu toate acestea, pentru Lucian, anul în care Bacăul a fost Capitala Tineretului din România a însemnat o adevărată provocare, o șansă prin care tinerii să fie prezenți și activi în orașul lor. Și pe viitor are anumite așteptări: „Așteptările mele legate de proiect sunt de a convinge cetățenii orașului că acest program ar trebui să continue și să se îmbunătățească de la an la an, iar tinerii să devină o prioritate în strategia de dezvoltare a municipiului Bacău.”

Mihaela Enea, coordonator departament Programe BCTR

O persoană energică, deschisă, implicată, responsabilă și care crede cu tărie în puterea exemplului. Consideră că dacă vrem să evoluăm, trebuie să învățăm să acceptăm greșelile pe care le facem și să învățăm din ele.

Ea este Mihaela Enea, coordonatoarea departamentul Programe, un departament care, după cum spune chiar ea, organizează, organizează și iar organizează. „Să ne gândim la un eveniment, o conferință, un festival, sau o activitate la care ai fost. În cadrul acesteia am văzut pixuri, foi, badge-uri, prelungitoare, flyere, roll-up-uri, scaune, mese, un program, scene și multe alte materiale, dar, în primul rând, oameni care se ocupă ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Noi suntem cei care ne asigurăm că lucrurile menționate mai sus sunt acolo”, a spus Mihaela Enea.

„În strânsă legătură cu departamentul de logistică, implementăm proiecte și idei. Motto-ul după care se ghidează acest departament este: «Nu există probleme, doar soluții»”, a mai spus coordonatoarea de la „Programe” care ne-a mărturist că, pentru ea, acest an a fost unul al descoperirilor. „Eu sunt din Bacău, am făcut facultatea în Cluj și am revenit acasă, și m-am angajat în mediul privat, în domeniul farmaceutic. După trei ani de muncă în acest domeniu, am ajuns în mediul ONG-ist, în Federația Tinerilor din Bacău, unde mă bucur de un cu totul alt mod de viață și mă mir pe zi ce trece cât de mari pot fi discrepanțele între mediul privat și mediul ONG-ist”, ne-a povestit Mihaela Enea, specificând că mediul în care activează în momentul de față îi dă oportunitatea să cunoască sute de oameni, oameni frumoși, oameni creativi, oameni mai buni și… „mai altfel”. „Deși fac voluntariat de când mă știu, anul acesta m-a făcut să îmi dau seama ce oameni are Bacăul. Câtă creativitate, interes, dorință de implicare, responsabilitate și asumare am văzut în acest an datorită proiectului, nu am mai văzut niciodată în viața mea. Când voi fi bătrână, cu siguranță anul acesta va fi în top 3 perioade de neuitat din viața mea”, a completat Mihaela Enea.

Cu toate că este o persoană care în general nu are așteptări tocmai pentru a nu fi dezamăgită, Mihaela ne asigură că nu este cazul în ceea ce privește proiectul BCTR. Este sigură de reușită pentru că acest proiect este pus în practică de o super echipă care își dorește asta. Și totuși… „Am așteptarea de a primi mai mult sprijin din partea sectorului privat, având în vedere faptul că am demonstrat ce putem și ce am arătat până acum, este doar un mic procent din ceea ce putem face noi de fapt. Îmi doresc mult ca oamenii care sunt reticenți în ceea ce privește acest proiect să poată vedea și oamenii care dau tot ce au pentru Bacău și pentru a se întâmpla ceva în orașul nostru. Totodată, îmi doresc mult ca cetățenii orașului Bacău să se poată identifica și ei cu acest proiect pentru că BCTR nu e numai pentru voluntari și board, ci este pentru toată lumea”, a încheiat tânăra. Am observat, bineînțeles, că are mai multe dorințe decât așteptări. Poate, pentru că tot suntem în luna mirifică a cadourilor, dorințele îi vor fi împlinite.

Victor Cătălin Toma, coordonator departament Dezvoltare Strategică și Organizațională BCTR

Victor îndeplinește această funcție și în cadrul Federației Tinerilor din Bacău și în proiectul BCTR. Este membru fondator și vicepreședinte al Federației Tinerilor din Bacău dar și președinte al Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA
„Deși m-am pregătit să devin IT-ist, întotdeauna am simțit că lucrul cu tinerii este ceea ce vreau să fac”, își începe povestea Victor Cătălin Toma.

A devenit voluntar încă din timpul liceului, iar apoi, în cei 3 ani de facultate, a devenit, pe rând, membru într-o echipă de proiect, coordonator de voluntari, manager de proiect și apoi, în ultimul an de facultate, fondator și președinte de organizație. În prezent coordonează o serie de proiecte naționale și internaționale, este trainer și mentor, iar descrierea ar putea continua.

„Întotdeauna am crezut cu tărie că de fiecare dată când mi s-a zis că tinerii sunt viitorul mi s-a spus doar o parte din adevăr. Da, tinerii sunt viitorul, dar, mai important, tinerii sunt prezentul, iar asta este ceea ce vreau de fiecare dată să demonstrez”, a adăugat Victor Toma. În cadrul programului Bacău Capitala Tineretului din România a preluat Departamentul de Scriere de proiecte și politici de tineret, departament ce a trecut prin mai multe transformări, iar, în momentul de față, Victor se ocupă de elaborarea strategiilor de dezvoltare organizațională a Federației.

La ceas de bilanț, ne-a spus că a fost un an plin de activități și proiecte cu impact, plin de oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru tinerii din județul Bacău, a fost un an în care voluntariatul a fost promovat și susținut, iar tinerii din Bacău au demonstrat că sunt prezentul. e asemenea, acest an a fost un exemplu perfect pentru importanța colaborări între tineri, organizațiile nonguvernamentale, autoritățile publice și celelalte instituții publice, mediul privat și mass media.

„Această distincție a cotidianului Deșteptarea, îmi dă mai mult elan și astfel pot pune accent pe așteptările mele legate de viitor, care privesc în primul rând modul concret în care programul BCTR reprezintă un context prielnic pentru îmbunătățirea colaborării între actorii implicați în domeniul tineretului, a politicilor de tineret, promovarea voluntariatului și participării tinerilor, dar, mai ales, diversificarea oportunităților de dezvoltare personală, profesională și socială pentru tineri.”

Premiile “Deșteptarea”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri