13 aprilie 2024
Zona zeroEu știuPremierul francez interzice subordonaților să mai utilizeze WhatsApp, Telegram sau Signal

Premierul francez interzice subordonaților să mai utilizeze WhatsApp, Telegram sau Signal

Prim-ministrul francez  Elisabeth Borne a emis o interdicție fermă asupra utilizării aplicațiilor de mesagerie străine, precum WhatsApp, Telegram și Signal, pentru membrii guvernului. Conform rapoartelor BFMTV, această decizie vine în contextul îngrijorărilor privind siguranța comunicațiilor oficiale și a riscului de acces neautorizat la informații strategice.

Ca alternativă la aceste platforme străine, Guvernul francez a luat măsuri concrete pentru a implementa soluții de mesagerie de origine franceză – Olvid și Tchap, subliniind necesitatea migrației către aceste platforme până pe 8 decembrie.

Această tranziție este motivată de dorința de a se asigura că toate metodele de comunicare utilizate de oficiali sunt conforme cu standardele stricte de securitate cibernetică impuse de Agenția Națională pentru Securitatea Sistemelor Informaționale (ANSSI).Un aspect semnificativ al acestei decizii este certificarea acordată doar unei singure platforme – Olvid, care a primit un certificat de prim nivel din partea ANSSI. Această certificare indică faptul că Olvid a trecut cu succes prin inspecția și evaluarea rigorile ANSSI, garantând un nivel înalt de securitate pentru utilizatorii săi.

Olvid oferă o criptare a mesajelor de la un capăt la altul: echipele sale sunt incapabile să acceseze conținutul oricărui mesaj care trece prin serviciile lor. În plus față de avantajul oferit deja de Whatsapp, Olvid nu necesită utilizarea unei cartele SIM și, prin urmare, a unui număr de telefon.

O simplă conexiune la internet este suficientă, cu opțiuni de sincronizare care facilitează schimbul între dispozitive mobile și computere. De asemenea, metadatele din Olvid (identitatea expeditorului și destinatarului, ora trimiterii unui mesaj) sunt criptate, spre deosebire de ceea ce propune Whatsapp.

În paralel, oficialii au și opțiunea de a utiliza aplicația Tchap, o platformă de mesagerie creată special pentru funcționarii publici francezi în 2019.

Deși Tchap nu este disponibilă public pe AppStore și Google Play, aceasta oferă un nivel suplimentar de exclusivitate și securitate pentru comunitatea guvernamentală.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri