2 mai 2024
CulturăPremieră la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău: „Muzeul prin simţuri'', proiect unic pentru...

Premieră la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău: „Muzeul prin simţuri”, proiect unic pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vedere

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău a finalizat oficial proiectul „Muzeul prin simţuri, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Bacău. Valoarea totală a proiectului a fost de 87.277,61 lei, din care:

 78.451,77 lei – finanţare nerambursabilă AFCN, iar 8.825,84 lei – contribuţie proprie. La inaugurarea acestui remarcabil proiect, derulat în perioada martie-octombrie, au participat specialişti din Complexul Muzeal „Ion Borcea, reprezentanţi ai entităţilor partenere incluse în proiect: Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Asociația Tandem Arena București și Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Bacău.



„Prin implementarea proiectului „Muzeul Prin Simțuri”, am reușit să transformăm infrastructura expozițională a Muzeului de Științele Naturii, creând elemente media inovatoare care facilitează accesul la cultură pentru aproximativ 15.000 de persoane cu deficiențe de vedere și auz din județul Bacău și din zonele limitrofe. Personalul nostru și-a îmbogățit expertiza, asigurând astfel o interacțiune optimizată cu acești vizitatori, atât în timpul vizitelor, cât și în cadrul workshop-urilor desfășurate.”

dr. Gabriela Gurău – manager al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

 

S-a investit în cele două componente, dotarea muzeului cu aparatură specifică, respectiv în şase pupitre tactile amplasate în expoziţiile permanente ale muzeului, o imprimantă specială, cât şi în pregătirea personalului pentru a lucra cu potenţialii vizitatori: 10 persoane instruite pentru lucrul cu nevăzătorii, patru persoane pentru lucru cu persoanele cu deficienţe de auz.

 

Au redat din experienţa aplicării proiectului dr. Mihaela Arinton, şef serviciu științific, şi dr. Lăcrămioara Zaharia, şef Birou Relaţii cu Publicul la Muzeul de Științele Naturii, care au prezentat pe etape derularea proiectului.

În cadrul proiectului au fost realizate ghiduri audio şi mimico-gestuale disponibile pe site-ul web al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, precum şi pe website-urile instituţiilor partenere.

Partener şi beneficiar, Filiala Bacău a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a fost reprezentată la inaugurare de Laura Damian, preşedinta asociaţiei, care a apreciat proiectul: „Am rămas plăcut surprinsă de faptul că am făcut parte ca parteneri și colaboratori, am participat cu grupe atât aici cât și la Observatorul Astronomic. Este excepțional când în loc de doi ochi cu care vezi, ai cele 10 degete pe vârful cărora percepi ceea ce pui mâna. Vă mulţumim că v-aţi gândit la noi, cei mai bucuroşi sunt copii, care vor veni fără reţineri la muzeu.”

 

Muzeul de Științele Naturii își deschide acum porțile către persoanele cu deficiențe de vedere și auz, invitându-le să descopere fascinantele expoziții și facilități implementate în cadrul proiectului „Muzeul Prin Simțuri”. Acest proiect reprezintă nu doar un pas semnificativ în direcția promovării diversității și incluziunii în domeniul cultural, ci și un model inspirațional pentru viitoare inițiative similare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri