28 aprilie 2024
ActualitatePremieră în satul Turluianu: spectacol artistic, pastoral și ecvestru

Premieră în satul Turluianu: spectacol artistic, pastoral și ecvestru

Platoul de pe dealul din satul Turluianu al comunei Berești-Tazlău a fost, duminică, 30 aprilie, loc de petrecere și voie bună pentru săteni și pentru invitații lor. Acolo a avut loc prima ediție a manifestării culturale, artistice, pastorale și ecvestre organizată de Școala Gimnazială din sat, în parteneriat cu Clubul Sportiv Ecvestru din Piatra Neamț și intitulată „Satul Turluianu, plai mioritic străbun”.

Pe Dealul Turluianului au fost amenajate mai multe ateliere pentru demonstrații de activități cu specific tradițional local – fierărie, potcovirea cailor, bătutul coasei, dărăcitul, torsul lânii, țesutul covoarelor, dar și mulsul oilor, închegarea laptelui, obținerea cașului, prepararea tocanei de oaie, a mămăligii, a plăcintelor și a altor bucate tradiționale. Pe platou au fost amenajate și trei țarcuri pentru oile păstorite de cei trei ciobani din Balada Miorița – baciul moldovean, baciul ungurean și baciul vrâncean. După un scenariu compus chiar de managerul Clubului Sportiv Ecvestru, prof. Costache Lupu, în fața asistenței a fost interpretată această baladă, în sunetele de buciume ale sătenilor.

La eveniment au venit și primarul comunei Berești-Tazlău, Dumitru Tulpan, consilieri locali, cadre didactice din comună, dar și reprezentanți ai Filialei Județene Cultul Eroilor: Dănuț Voicu – președinte și Petru Done – secretar, Ioan Cozma, Florin Vrânceanu (președinți) și Vlad Marin (prim-vicepreședinte) de la subfilialele Cultul Eroilor din satele Berești-Tazlău și Tescani.



Manifestarea a fost deschisă de prof. Costache Lupu, originar din satul Tescani, alături de care pe estradă au urcat și principalii organizatori – învățătorii Gabriel Doru și Angela Iojă, dar și primarul Dumitru Tulpan, col. (rtr) Ioan Cozma, autorul monografiei satului Turluianu „Istorie regăsită – Turluianu de la 1850 la 2000” și preotul satului, părintele Bogdan Baciu.

Semnificația evenimentului a fost reiterată de primarul Dumitru Tulpan, iar istoria satului Turluianu a fost evocată în câteva dintre etapele ei de Ioan Cozma. „Această manifestare – a spus și Angela Iojă – face parte din proiectul educațional «Satul meu, valori geografice, istorice și culturale – Turluianu, plai mioritic străbun», fiindcă problema identificată a fost declinul spiritual al spațiului rural românesc”.

A urmat un scurt spectacol artistic de cântece și dansuri populare, pe melodiile interpretate de una dintre famfarele numite „Zece Prăjini”. În hore s-au prins întâi numeroasele grupuri de elevi îmbrăcați în minunate costume populare, dar alături de ei au venit și locuitori ai satului Turluianu.

La final a avut loc și o demonstrație de călărie și de salturi cu caii peste obstacole, prezentate sub directa îndrumare a prof. Costache Lupu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri