28 aprilie 2024
ActualitatePremiera in invatamantul preuniversitar: O saptamana de educatie ALTFEL

Premiera in invatamantul preuniversitar: O saptamana de educatie ALTFEL

In aceasta saptamana, in perioada 2-6 aprilie, în toate scolile din sistemul de invatamant preuniversitar se desfasoara programul „Scoala altfel”, implementat odata cu noua Lege a Educatiei si dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare. Prin „Scoala altfel” nu se organizeaza in scoli cursuri conform orarului obisnuit, insa activitatile cuprinse in program vor avea loc dupa un orar special, stabilit de fiecare unitate de invatamant in parte.

Programul „Scoala altfel” debuteaza cu acest an scolar si consta în derularea, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, a unui orar special format doar din activitati cu caracter non-formal. Programul îsi propune implicarea atat a elevilor, cat si a cadrelor didactice în diferite actiuni comune care sa va­lorizeze talentele, preocuparile extra-scolare si competentele în domenii cat mai diverse si interesante. In aceasta saptamana nu vor mai fi cursuri in scoli, conform orarului obisnut. Simultan, Ministerul Educatiei a hotarat ca in aceasta perioada sa se organizeze si fazele nationale ale olimpiadelor scolare. In programul „Scoala altfel”, ela­borat si organizat de fiecare unitate scolara, vor fi inclusi asadar toti elevii si dascalii care nu participa la aceste competitii scolare nationale. Dupa saptamana „Scoala altfel”, elevii vor intra in vacanta de primavara, incepand din 7 aprilie si pana pe 22 aprilie, urmand ca anul scolar 2011-2012 sa se finalizeze pe 22 iunie, cand incepe vacanta de vara.

Activitati pe mai multe paliere



In acest context, in Bacau, toate unitatile de invatamant au planificat o serie de activitati pe mai multe paliere. La Scoala “Constantin Platon”, de exemplu, prima zi din programul „Scoala altfel” este dedicata protejarii mediului inconjurator. Vor avea loc activitati de ecologizare sau de gospodarire in curtea scolii. „Ziua de marti este de­dicata activitatilor de educatie civica, dar elevii vor merge si la muzeele din oras. Miercuri sunt planificate activitati care tin de stilul de viata sanatos si igiena personala”, a declarat prof. Mircea Bostan, directorul unitatii. Ultimele zile din saptamana sunt rezervate excursiilor si activitatilor in aer liber. Cum fiecare zi are o tema, cadrele didactice si-au organizat actiuni in functie de aceasta. La Scoala „Al.I. Cuza”, in schimb, pentru ca numarul de elevi si dascali este mai mare, fiecare clasa a avut mana libera sa organizeze ce actiuni individuale. „Vom avea si o activitate comuna, la care contribuie toti elevii. Ma refer aici la cea de a treia editie a Targului de Paste, care va avea loc joi si la care au contribuit cu produse toti elevii nostri. Banii ii vom folosi la amenajarea foisorului unde se tin orele in aer liber”, a explicat prof. Doinita Sarbu, director al scolii. Alti 80 de elevi, de data aceasta de la Scoala „Miron Costin”, insotiti de prof. Maria Bargaoanu, Danut Cerbu, Constantin Timofte si Gheorghe Cristiarcu, vor planta astazi, pentru al saptelea an consectiv, copaci. Anul acesta, plantarile se vor face la Valea Budului, iar puietii sunt donati de Directia Silvica Bacau.

Pentru liceeni, mai multe excursii

Elevii de liceu si-au ales alt tip de activitati pentru aceasta saptamana. De la bucatarie italiana, la cursuri de formare sau vizite la sinagoga, liceeni vor avea de unde alege. „Pana in aceasta perioada am evitat sa organizam excursii, pentru a nu perturba procesul educativ. In aceasta saptamana insa, colegii mei au pregatit pentru elevi iesiri tematice, in care vor avea ocazia si sa invete ceva. Una dintre clase, de exemplu, va face un schimb de experienta cu o clasa similara din Vatra Dornei”, a explicat prof. Vasile Cautis, director al Colegiului National „Vasile Alecsandri”. „Avem activitati in toate domeniile, de la ecologie la vizite la muzee sau experimente in laboratorul de chimie. Fiecare clasa are activitati diversificate”, a declarat si prof. Gigliola Ceunas, director la Colegiul National „Ferdinand I”.

Ateliere de lucru la Colegiul Economic

La Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau in schimb, in aceasta perioada, au debutat, asa-numitele ateliere de lucru (ateliere de dezvoltare personala si antreprenoriala) intr-un proiect de parteneriat cu Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania, care se va finaliza spre sfarsitul lunii. „In cadrul acestor ateliere, elevii îsi vor îmbunatati structura planului de afaceri, propus pentru Competitia Business Plan 2012, faza regionala, si vor participa la dezbateri pe diferite teme, conform agendei de lucru. Atelierele se vor desfasura dupa orele de curs, în zilele de sambata si duminica, dar si în aceasta saptamana de program «Scoala altfel», cu acordul condu­cerii unitatii de învatamant si a parintilor elevilor implicati în activitatea firmei de exercitiu. Firma care va participa de la noi este FE World Vision SRL, conceputa de elevii clasei a XII-a D”, a declarat prof. coordonator Mihaela-Liliana Ciuchi, de la Colegiul Economic “Ion Ghica”.

Si in mediul rural, elevii sunt „altfel”

„Altfel” vor fi si elevii din mediul rural. La Scoala „Emil Braescu” Magura, elevii isi vor petrece saptamana intrecandu-se in diferite competitii. Sunt programate concursuri de sah, de stiinte sau pe teme religioase. „Ne vom axa si pe teme care tin de stilul de viata sanatos, vom invata tehnici de prim ajutor, dar vom avea actiuni de ecologizare in curtea scolii si altele in aer liber, daca si vremea va tine cu noi. Vineri, o clasa de gimnaziu va petrece o ora cu elevii de la Scoala «Spiru Haret» Bacau”, a explicat directorul scolii, prof. Mariana Dumencu. Tot in aceasta saptamana, in ziua de miercuri, copiii de la Scoala Racaciuni vor sustine un concert de colinde de Pasti la Caminul pentru Varstnici.

Spectacol la Teatrul „Bacovia”

Tot prin programul „Scoala altfel”, marti pe 3 aprilie, incepand cu ora 19.00, la sala Teatrului Municipal „Bacovia” Bacau va avea loc un spectacol inchinat Sarbatorii Pascale. „Este vorba despre spectacolul «Traditii si obiceiuri populare ro­manesti», proiect ce se afla la cea de-a doua editie. Este o activitate aprobata de Ministerul Educatiei in care lucram cu mai multi parteneri”, a explicat coordonatorul proiectului, educator Felicea Anton, de la Gradinita Luizi Calugara. Spectacolul cuprinde mai multe momente prezentate publicului larg de Grupul vocal al Scolii cu clasele I-VIII Luizi Calugara, corul Colegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare”, corul Colegiului de Arta „George Apostu”, cvartetul cameral al Ateneului, o piesa de teatru si o expozitie cu lucrari inchinate Sarbatorii de Paste, realizata de elevii Colegiului „Grigore Antipa” si Grupul Scolar Agricol Hemeius.

Concerte tematice la Filarmonica

Si la Filarmonica „Mihail Jora” sunt programate in acest interval numeroase concerte. Trei din ele vor avea loc pe 3 aprilie, iar alte trei, pe 6 aprilie. „Concertul va dura o ora, intocmai ca o lectie. Maestrul Balan a pregatit concerte cu repertoriu international si va fi si conferentiar, adica le va vorbi elevilor despre lucrarile interpretate”, a explicat Ambrozie Ionescu, reprezentantul institutiei.

Aglomeratie la Biblioteca Judeteana

Luni: Sectia pentru copii si filiala Bicaz vor marca Ziua internationala a cartii pentru copii prin expozitii de carte. Scolile din Gheraiesti si Nicolae Balcescu vor participa la activitati. La Colegiul „Vasile Alecsandri” are loc o noua activitate in proiectul „Aventuri in Bibliomisteria”. Vor vizita biblioteca elevi de la CT „Anghel Saligny” si Scoala Stanisesti.
Marti: activitate in parteneriat cu Gradinita 16 in cadrul proiectului „Cartea – prietena mea”. Vor vizita biblioteca elevi de la Scoala Buhusi, Scoala „Al.I. Cuza” si Scoala Rachitoasa.
Miercuri: biblioteca va primi vizita elevilor de la Scoala „Octavian Voicu”, Gradinita 27, CT „N.V. Karpen”. In paralel, se vor desfasura activitati in parteneriat cu Scoala „Al.I. Cuza” si Scoala „C.Platon” in cadrul proiectului „Cartea – lumina din noi”.
Joi: vor vizita biblioteca copiii de la Scoala 10 Bacau.

Consiliul Judetean al Elevilor s-a implicat activ

Consiliul Judetean al Elevilor s-a implicat activ in formularea propunerilor pentru aceasta saptamana, incercand sa convinga atat elevii, dar si cadrele didactice de cat de importanta este implicarea tuturor. „Fiecare elev se poate inscrie acolo unde isi poate dezvolta capacitatile. Noi vom monitoriza situatia celor care vin la activitati. Daca pana acum colegii nostri s-au plans ca scoala romaneasca se bazeaza pe teorie, acum au ocazia sa faca si ceva practic. Este asadar in interesul tuturor sa participe, sa vina cu drag la scoala”, a explicat Bogdan Petrea, elev la CN „Vasile Alecsandri” si responsabil cu presa in Consiliul Judetean al Elevilor.

Tipuri de activitati

– activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive;
– activitati de educatie (vo­luntariat, caritate, implicare activa in societate, relatii si comunicare etc.);
– activitati educative pentru sanatate si stil de viata sanatos;
– activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului;
– activitati de educatie rutiera, norme de prevenire si stingere a incendiilor, educatie pentru reactii corecte în situatii de urgenta etc.

Diferite forme de organizare

– ateliere de teatru, dans, muzica, arte plastice, educatie media
– competitii organizate la nivelul scolii sau al grupurilor de scoli
– mese rotunde, dezbateri
– campanii de educare antitutun/antialcool/de prevenire a delincventei juvenile/de prevenire a traficului de persoane
– proiecte comunitare, schimburi de experienta, vizite de studii
– parteneriate educationale si tematice, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul în echipa si în proiecte.

Monitorizare si evaluare

Toti elevii au obligatia de a participa la activitatile din programul „Scoala altfel”. Cei care lipsesc vor avea absente înregistrate în catalog, la rubrica Purtare. Toate actiunile vor fi monitorizate de conducerea scolii, de consilierul educativ si de seful comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii. Inspectoratul Scolar Judetean Bacau are delegat cate un reprezentant pe fiecare scoala care va urmari desfasurarea acestui program. Dupa vacanta de primavara, în fiecare unitate de învatamant, primul consiliu profesoral va analiza ca­litatea activitatilor organizate, re­zultatele educationale ale acesto­ra, precum si modalitatile de ameliorare a planificarii si organizarii programului „Scoala altfel”.
Roxana Neagu
Andreea Gavrila

Activitati educative onestene

Si in municipiul Onesti, scolile, liceele si colegiile se vor implica in diferite activitati. Astfel, elevii clasei I de la Scoala “Sfantul Voievod Stefan cel Mare” (inv. Maria Stan) si-au vor vizita sectia de copii a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”. Lor li se vor alatura si elevii invatatoarelor Ileana Stoica si Daniela Dascalu (de la aceeasi scoala), care vor vernisa in spatiul generos al bibliotecii onestene o expozitie cu lucrari pascale. La Scoala cu clasele I-VIII Nr. 1, prin activitatile cuprinse in sirul de manifestari “Scoala alt­fel” elevii din clasele V-VIII vor primi vizita colegilor de la doua scoli din judetul Vaslui si vor merge impreuna la Salina Targu Ocna. “Este o prima actiune impreuna cu prietenii nostri de la doua scoli din preajma munici­piului Barlad pe care ii vom vizita si noi in cursul lunii mai”, ne-a declarat prof. Cristina Chirculescu, care impreuna cu bibliotecara unitatii de invatamant, Mirela Ionescu, si elevii scolii le-au pregatit oaspetilor un program deosebit. Saptamana “altfel” va fi fructificata din plin si de Colegiul National “Gr. Moisil” care va desfasura actiuni dedicate “Zilelor scolii”, o manifestare de traditie in invatamantul din municipiul de pe Trotus, care anul acesta va cuprinde vernisajul unei expozitii cu obiecte vechi, etnografice, la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” (loc unde se va desfasura si un colocviu coordonat de prof. Marioara Brescan, director al Colegiului National “Grigore Moisil”), precum si alte numeroase alte activitati. O inedita actiune pentru saptamana “Scoala altfel” este organizata de prof. Aliana Ifrim de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir”. Astfel, alaturi de membrii Fundatiei “Impreuna pe calea vietii”, elevi ai acestui colegiu vor dezbate tema “Alegeri libere si potrivite”. Aceasta manifestare se va desfasura la sala de festivitati a Filialei “Cosanzeana” a Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti”.
I. Moraru

Scoala din muzee, natura, santierele creatiei si salile de spectacol

Proiectul „Scoala altfel” i-a cucerit pe liceenii buhuseni. Intre altele, acestia au sfidat elevat si diferite „sugestii” de activitati sosite, in dulcele stil mioritic, de la „centru”. Unul dintre liderii elevilor a si intrebat: „E ALTFEL sau facem tot cum vor cei de sus?” Asa ca, in aceasta saptamana, unii vor evada si in excursii tematice (sic!), la Bucuresti, Slanic, Tg. Ocna, Vatra Dornei, Bicaz. Vizitele la universitati din Bacau si Iasi, Muzeul de Arheologie din Piatra Neamt, Penitenciarul Bacau si Observatorul Astronomic sunt alte tinte. „Verde de Buhusi”, un proiect care va continua si in vacanta, ii va apropia, prin plantarea de arbusti si sadirea de flori, mai aproape de urgisita mama-natura, ca si vizitele de studiu din Parcul Dendrologic Hemeius. Vor lucra adolescentii si la elaborarea unor filme didactice si scurt-metraje artistice, pe tematici variate, pentru ca se apropie concursul national al filmului de comedie gestionat de ei, „Martzobosul de aur”. Actorii liceului vor oferi buhusenilor spectacole de teatru. De fapt, au dedicat o zi intreaga teatrului, atunci cand ii vor avea musafiri pe prietenii lor de suflet, actorii teatrului din Piatra Neamt. Va fi ravasit universul spiritual al buhusenilor si de expozitii de pictura, de parade ale modei in care vedeta va fi vestimentatia stil Eco, realizata de designerii liceeni. Debaterii clubului „Neuron” vor lansa o provocare anchilozatului nostru sistem electoral: „Votul la 16 ani este justificat!” Copiii vor sa voteze. Oare de ce?… Unii profesori si elevi vor disemina, intr-o maniera… altfel, felurite proiecte internationale la care au participat. Nu vor fi uitate actiunile de caritate, derulate prin generoasa asociatie a parintilor: Prolyceum. Cum se editeaza o revista de succes? Se pare ca, timp de o saptamana, consiliati de dascali nonconformisti, vor afla acest secret. Unii elevi de clasa a XII-a au intrebat: „Face cineva pregatire, in tara asta, pentru Bac, in aceasta saptamana?” „Probabil ca nu”, li s-a raspuns. „Ei, bine, au spus ei, noi vom face Altfel! Cum vrem noi: inclusiv pregatire pentru Bac. Daca nu-i convine cuiva, treaba lui, nu streseaza neuronii nostri!” Sa nu uitam de sport! Au fost proiectate tot felul de competitii atractive. Si pentru ca saptamana „Scoala altfel”sa fie chiar… altfel, manifestarile proiectului au debutat cu trei zile in avans, prin vernisajul expozitiei de pictura a nonconformistului artist Ioan Maric, omul care a realizat, impreuna cu liceenii si scriitoarea Carmen Mihalache, un veritabil show al spiritului. Un lider al liceenilor mi-a aratat proiectul detaliat al celor aproape o suta de activitati si mi-a spus: „Daca va place, e ok. Daca nu, e tot ok. Este proiectul nostru. Un ALTFEL de proiect!” Cum sa nu-i admiri pe acesti adolescenti?…
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri