25 aprilie 2024
CulturăPremiera in cultura bacauana: Cinci carti lansate intr-o singura seara!

Premiera in cultura bacauana: Cinci carti lansate intr-o singura seara!

Luni seara, la Galeria aFrunzetti” a avut loc o premiera pentru lumea culturala bacauana – lansarea a cinci carti, mai precis un volum religios, o antologie a scriitorilor locali, un roman, o carte de versuri si un dictionar de arta. Initiativa acestei lansari de grup revine presedintelui Uniunii Artistilor Plastici, filiala Bacau, Dionis Puscuta si este inca una dintre incercarile tanarului artist de a diversifica evenimentele culturale aflate in genere, in municipiului nostru, pe o linie banala.

Lansarea de la “Frunzetti” nu a fost insemnata doar prin cantitatea de volume daruite mediului cultural autohton, ci, mai ales, prin frumusetea cartilor, interioara si exterioara, lucru remarcat de cei care au prezentat volumele. Avand in vedere ca luni a fost o importanta sarbatoare ortodoxa, Intampinarea Domnului, lansarea de carte a inceput, firesc, cu volumul parintelui Constantin Leonte, aAscensiuni duhovnicesti”. O carte purificatoare, densa, ce ne propune cuvantari, meditatii si aprofundari dogmatice, care beneficiaza de prefata fina a dr. Ioachim Bacauanul, arhireu vicar la Episcopia Romanului. Fara a intra in amanunte, sa spunem ca volumul parintelui Leonte porneste de la idealul desavarsirii crestine si are trei parti: calea desavarsirii, sublimul desavarsirii, mijloacele desavarsirii. Ceea ce da credibilitate curatului volum este ca autorul isi traieste, zi de zi, cuvantul din carte. Devotamentul preotului Leonte (verificat in nefericite imprejurari) e o promisiune ca morala poate veni in continuare de la biserica ortodoxa. Sa adaugam ca volumul a fost prezentat de fostul ziarist de la Desteptarea, Ioan Enache si de criticul literar Petre Isachi.
Cum era de asteptat, la intamplarea culturala de la “Frunzetti”, lansarea de carte a fost inegala in materie de valoare – era imposibil ca toate cartile sa fie la un nivel superior. In acest sens, putem face o comparatie intre aDictionarul artei naive din Bacau” si aAntologia Plumb 600″. Primul este un veritabil obiect de arta, un volum necesar plin de culoare, care prezinta matur lumea artistilor plastici anaivi” (pacat ca supracoperta e cam sumbra). Nu acelasi lucru se poate spune despre aAntologia Plumb 600″, volum editat in conditii anemice, si care nu-si atinge scopul – pe langa ca apare mai tarziu (era programat sa apara anul trecut, cu prilejul aniversarii a 600 de ani de atestare documentara a municipiului nostru), antologia este inestetica si da senzatia ca asuntem si noi pe lume”.

Si ceva literatura



Sa punctam succint ca, luni, au mai fost lansate in circuitul pietei culturale si doua carti de literatura: romanul aRascrucea diavolului” de Gioni Popa-Gavrilovici si cartea de poezii, editie bilingva, aPe muchie de poem” de Dumitru Braneanu. Romanul este o amonografie atipica a unui topos misterios, Palanca” (Petre Isachi) iar cartea de poeme, ace apartine unui functionar care s-a purtat la fel si cand a fost sef si cand nu a fost”, cum a zis la prezentare bonomul Grigore Codrescu, are o aformula poetica reprezentativa”, cum ne asigura iin prefata Gheorghi Iorga. Daca romanul este editat la fel de prost ca aAntologia Plumb 600″, cartea de poezii este mult mai senina din acest punct de vedere. Trebuie mentionat ca in incheierea prezentarilor de carte, publicul s-a napustit asupra mesei pe care se aflau volumele lansate, golind instantaneu platoul. Una din explicatii este ca toate cartile au fost donate gratis publicului. E posibil ca alta explicatie sa fie chiar foamea de lectura a celor prezenti…

Gabriel Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri